halilzafer adlı üyeden alıntı

OEM sürüm: OEM (Original equipment manufacturer) sürüm, bilgisayar ile beraber ön yüklenmiş olarak gelen sürümdür. Aynı zamanda en yaygın ve en ucuz sürüm budur.

Retail sürüm: Bir satış kanalından kutulu veya indirme yoluyla sadece işletim sistemini satın aldığınız sürümdür. En pahalı fakat bunun yanında en geniş desteğe sahip ve kullanım koşulları en esnek olan sürümdür.

Yükseltme sürümü: Bu sürüm, eğer elinizde Retail veya OEM lisans ile kullandığınız bir eski Windows sürümü varsa bir üst işletim sistemine yükseltmek için kullanılan sürümdür. Windows 7 için konuşursak; Windows 2000, XP veya Vista sürümlerinden birine sahipseniz Windows 7'ye geçmek için bir yükseltme sürümü satın alabilirsiniz. Windows 2000, XP ve Vista RTM'de bu yükseltme sürümünü kullanamak için eski işletim sisteminin üzerine yüklemeniz gerekirken, Windows Vista SP1 veya SP2 sürümüne sahipseniz hiçbir ayarınız ve kişisel bilgileriniz değişmeden direk yükseltme yapabilirsiniz.

Ek olarak: Bunlar sadece lisans türleridir. Yoksa Windows içeriği açısından arallarında hiçbir fark yoktur. Başka bir deyişle; örneğin, OEM Windows 7 Home Premium ile Retail Windows 7 Home Premium arasında içerik ve işlev açısından hiçbir fark yoktur.


İnternette satılan OEM lisanslar sonradan alınıyor, önyüklenmiş olarak gelmiyorlar. Bu nasıl oluyor peki?