lostyazilim

Düşük Olsun Ama Benim Olsun (Sunucu)

38 Mesajlar 6.177 Okunma
lstbozum
wmaraci reklam

ASametYildirim ASametYildirim Saygı, Sevgi, Anlayış. Kullanıcı
  • Üyelik 16.06.2017
  • Yaş/Cinsiyet 25 / E
  • Meslek Bilgisayar mühendisi öğrencisi
  • Konum Ankara
  • Ad Soyad S** Y**
  • Mesajlar 3826
  • Beğeniler 2399 / 1874
  • Ticaret 97, (%100)
noop hocam teşekkür ederim bilgilendirme için.

wmaraci
reklam

MaximusTR MaximusTR WM Aracı Kullanıcı
  • Üyelik 12.09.2011
  • Yaş/Cinsiyet 27 / E
  • Meslek Uygulama Geliştirme
  • Konum İstanbul Avrupa
  • Ad Soyad N** G**
  • Mesajlar 514
  • Beğeniler 48 / 94
  • Ticaret 0, (%0)
Evde yapılamaz değil (Aşırı pahalı olur) ancak şöyle düşünün normal bir internet hattı 75 tl civarı ortalama peki özellikleri 32 mbit download 1mbit upload Sunucular upload üzerinden veri gönderirler en azından 10mbit upload lazım ki (ücretini söylemeye bile gerek yok) sunucunuz dar boğaz olmasın ayrıca elektrik parası,jeneratör,server derken yok olup gidersiniz. 15 site için değmez. Ancak yinede ben kararlıyım kendi sunucumla yoluma devam edeceğim derseniz ev ortamı yerine datacenter da barındırabilirsiniz (co-location) diye geçiyor hizmetin adı biraz karışık oldu ancak kusura bakmayın.

• Üyelik 16.06.2017
  • Yaş/Cinsiyet 25 / E
  • Konum Ankara
  • Ad Soyad S** Y**
  • Mesajlar 3826
  • Beğeniler 2399 / 1874
  • Ticaret 97, (%100)
Öncelikle MaximusTR hocam çok ateşekkür ederim açıklama için.
Hocam benim isteğim sunucum gözümün önünde olsun.
Peki sizce anlık 300 kişilik bir sunucu ve internet hızı nasıl olmalıdır?

MaximusTR MaximusTR WM Aracı Kullanıcı
  • Üyelik 12.09.2011
  • Yaş/Cinsiyet 27 / E
  • Meslek Uygulama Geliştirme
  • Konum İstanbul Avrupa
  • Ad Soyad N** G**
  • Mesajlar 514
  • Beğeniler 48 / 94
  • Ticaret 0, (%0)
ASametYildirim Kişi ve sunucu hakkında bir şey diyemem ancak internet olarak 10mbit(upload) alsanız bile html,css,ufak boyutlu resimler haricinde bir şey yüklerseniz. Sunucunuzun interneti yetersiz gelir en basit olarak bir mutfak düşünün aynı anda tabak yıkama kapasitesi 2 diyelim siz 5 tane yollarsanız tüm hizmetler aksar. Sunucunun internet bağlantısı da bu şekilde işler 10mb dosya yüklediniz diyelim aynı anda 10 kişi indirmeye çalışırsa bile işiniz biter. Çünkü sizin hızınız saniyede en fazla 10mbit = 1MB ancak normal bir kullanıcının 16 mbit = 1.6 Mb saniyede * 10 kişi ve işiniz bitti. Yol yakınken vazgeçin bu sevdadan bu konuyu googleda araştırırsanız daha detaylı bilgiler mevcut.

wmaraci
wmaraci

umutali umutali WM Aracı Kullanıcı
  • Üyelik 05.03.2016
  • Yaş/Cinsiyet 27 / E
  • Meslek Öğrenci
  • Konum Antalya
  • Ad Soyad U** A**
  • Mesajlar 1251
  • Beğeniler 145 / 220
  • Ticaret 32, (%100)
Tam olarak ben sizin gibi yaptım herşeye çözüm buldum ama çözüm bulamayacağın tek şey internettir türkiyede internettimde hızlı fakat elektrik gidince telefon hattıda belli bir süreden sonra gidiyordu benim tavsiyem hiç bulaşmayın

TNT TNT Aforizmalar... Kullanıcı
  • Üyelik 04.04.2016
  • Yaş/Cinsiyet 39 / E
  • Meslek Bilişim
  • Konum Trabzon
  • Ad Soyad H** F**
  • Mesajlar 786
  • Beğeniler 7 / 249
  • Ticaret 44, (%100)
Şimdi şöyle bir bakıyorum da

15 adet web sitesi + hosting minimum hesaplandığı zaman 15 dolar'dan yılda 225 dolar yapıyor. Buda ortalama olarak 800 TL yapıyor.

Hadi geçtik bunları

15 adet websitesi için 15 domain barındırabileceğin bir bayi hosting alsan yıllık ödeyeceğin tutar yine ortalama 700 civarı bir maliyete geliyor domainler ile birlikte.

10 Sene açık kalsa siteler vs. desen 8.000 TL yapıyor.

Bir sunucu aldığın zaman ortalama olarak 2-5 bin tl arası satılık sunucular mevcut. 4.000 TL Bir sunucu aldığını varsayım olarak düşünürsek 10 yılda ödeyeceğin internet parası 4.000 TL yi geçer mi ?

Ve extra olarak ''15 Adet Web sitesi dedik başta ama bu sayı artmayacak mı ?'' konusu da ayrı bir tartışılır. Yorumlara şöyle bir göz gezdiriyorum da arkadaşımız heyecanlanmış kendi için farklı bir şeyler düşünmüş konu içerisine sunucu kiralama firmaları dadanmış :)

Sunucu almak yerine kirala diyen arkadaşlarında geçerli sebepleri var fakat kiralama al diyenlerin de farklı sebepleri var.

Açık konuşmak gerekirse bayi hosting kullanıyorum 8 adet web sitem var ama bu sayı 20 adete vurduğu anda sunucu satın almayı ciddi ciddi düşünürüm.

Sana tavsiye olarak şunu söyleyeyim.

Yanımda olsun gözümün önünde vs. tarzında düşünüyorsun. Güzel bir düşünce ama evden ziyade farklı bir yerde tutsan daha mantıklı gelirdi bana. :) Hayırlısı olsun :)

Anilcanc Anilcanc Yazılım Geliştiricisi Kullanıcı
  • Üyelik 03.11.2013
  • Yaş/Cinsiyet 29 / E
  • Meslek Öğrenci
  • Konum İzmir
  • Ad Soyad A** Ç**
  • Mesajlar 27
  • Beğeniler 0 / 13
  • Ticaret 0, (%0)
Maalesef çağımız ev ortamında bir sunucu hizmeti vermeye olanak sağlamıyor.

Herkes "internet" konusun da uyarıda bulunmuş. Evet internet konusu cidden sıkıntı, çünkü Türkiye'de ki sınırlı alt yapı ile firmalar sunucuların dışarı açılmasını sağlayan yükleme (upload) hızlarını çok minimal tutuyorlar ki sunucuların genelde en çok kullandıkları bant tipi yüklemedir.

Onun haricinde farzı misal bir sunucu satın aldığınızı varsayalım ve paraya da kıyıp gerçekten evinize metro hattı bağlatmayı başardınız (arkadaşlar fiber ağı stabil internet hızı vermez yoğunlukta değişkenlik gösterir). Belki de çoğu internet firması böyle bir teklifi bir kişisel kullanım için seve seve yapar çünkü metro hattı verimerkezleri için bir yapıdır ki eğer kişsel/ev kullanıma bu hattı bağlayıp ve aynı ücreti almak tüm internet sağlayıcılarının rüyalarını süsylebilir. Çünkü maaliyet/kullanım açısından olağanüstü bir kazanç sağlar onlar için. Düşünün bir verimerkezi içerisinde binlerce sunucu var ve 1 metro hattına havuz yapılıp kullanılıyor siz bu verimerkezinin verdiği ücreti verip aynı hattı sadece 1 sunucu için kullanacaksınız ki oda bir web sayfası yayını yapmak için.

İnternet konusun da daha pek çok şey söylenebilir ama mantıksız olduğunu her yönüyle size dile getirebilirim. Öte yandan bu sunucu dediğimiz kavram sizin evinizdeki masaüstü bilgisayar gibi değil. Bu cihazın 7/24 açık kalması gerekiyor. Dediniz ki kardeşim IPS alırım cihaz elektrik kesimlerinde gitmez. Tamam kabul fakat apartman elektriğinde ne olacak? Apartman girişinde dikkat ederseniz fiber altyapılarında router kullanılır. Bu cihaz elektriğe ihtiyaç duyar (her model değil). Yani siz cihazı açık bıraksanız bile internet olmadıktan sonra pekte bir işe yaramaz.

Öte yandan ev tipi elektrik dalgalı bir kaynaktır. En basitinden bir ölçü aleti ile prizinizi ölçün 220 değerini göremezsiniz ya az ya da fazla. Bunun ihtimali çok düşük ama bir dalganlanma sonucu o binler liralık cihazınız yanabilir ve size yine günler boyunca kapalı kalacak siteleriniz ile baş başa bırakır.

Sonuç olarak yapılmaz değil, yapmak ahmaklıktır. Fakat böylesine bir trafik ve yük için bence bir sunucu bile satın almak israf. Günümüz teknolojisi ile bulut sisteminde özellikle bu işin en iyilerinde bir sanal sunucu alıp (ki inanın 2.5$'dan başlıyor aylık) bunu kullanmak çok daha mantıklıdır ki firmaların neredeyse artık hepsi pay-to-pay (kullandığın kadar öde) ile fiyatlandırma yapmaktadır. Aynı firmalar size sunucunuzu büyütmek ve küçültmek gibi imkanlarda sağlamaktadır. Hala ikna olmadıysanız tamam bir sunucu alın ve bunu verimerkezinde barındırma bedeli ödeyip kullanın derim.

İyi şanslar.
isciadam

kişi bu mesajı beğendi.

Moderasyon dışı istekler için özel mesajlara yanıt vermiyorum.

• Üyelik 16.06.2017
  • Yaş/Cinsiyet 25 / E
  • Konum Ankara
  • Ad Soyad S** Y**
  • Mesajlar 3826
  • Beğeniler 2399 / 1874
  • Ticaret 97, (%100)

TNT adlı üyeden alıntı

Şimdi şöyle bir bakıyorum da

15 adet web sitesi + hosting minimum hesaplandığı zaman 15 dolar'dan yılda 225 dolar yapıyor. Buda ortalama olarak 800 TL yapıyor.

Hadi geçtik bunları

15 adet websitesi için 15 domain barındırabileceğin bir bayi hosting alsan yıllık ödeyeceğin tutar yine ortalama 700 civarı bir maliyete geliyor domainler ile birlikte.

10 Sene açık kalsa siteler vs. desen 8.000 TL yapıyor.

Bir sunucu aldığın zaman ortalama olarak 2-5 bin tl arası satılık sunucular mevcut. 4.000 TL Bir sunucu aldığını varsayım olarak düşünürsek 10 yılda ödeyeceğin internet parası 4.000 TL yi geçer mi ?

Ve extra olarak ''15 Adet Web sitesi dedik başta ama bu sayı artmayacak mı ?'' konusu da ayrı bir tartışılır. Yorumlara şöyle bir göz gezdiriyorum da arkadaşımız heyecanlanmış kendi için farklı bir şeyler düşünmüş konu içerisine sunucu kiralama firmaları dadanmış :)

Sunucu almak yerine kirala diyen arkadaşlarında geçerli sebepleri var fakat kiralama al diyenlerin de farklı sebepleri var.

Açık konuşmak gerekirse bayi hosting kullanıyorum 8 adet web sitem var ama bu sayı 20 adete vurduğu anda sunucu satın almayı ciddi ciddi düşünürüm.

Sana tavsiye olarak şunu söyleyeyim.

Yanımda olsun gözümün önünde vs. tarzında düşünüyorsun. Güzel bir düşünce ama evden ziyade farklı bir yerde tutsan daha mantıklı gelirdi bana. :) Hayırlısı olsun :)

Çok teşekkür ediyorum bu kadar kibar ve açıklamalı şekilde yazdığınız için. Çoğu kişi direk mantıksız diyorlor ve açıklamayı faala yapmıyorlar. Beni aydınlattığınız için teşekkür ederim.

• Üyelik 16.06.2017
  • Yaş/Cinsiyet 25 / E
  • Konum Ankara
  • Ad Soyad S** Y**
  • Mesajlar 3826
  • Beğeniler 2399 / 1874
  • Ticaret 97, (%100)

Anılcan adlı üyeden alıntı

Maalesef çağımız ev ortamında bir sunucu hizmeti vermeye olanak sağlamıyor.

Herkes "internet" konusun da uyarıda bulunmuş. Evet internet konusu cidden sıkıntı, çünkü Türkiye'de ki sınırlı alt yapı ile firmalar sunucuların dışarı açılmasını sağlayan yükleme (upload) hızlarını çok minimal tutuyorlar ki sunucuların genelde en çok kullandıkları bant tipi yüklemedir.

Onun haricinde farzı misal bir sunucu satın aldığınızı varsayalım ve paraya da kıyıp gerçekten evinize metro hattı bağlatmayı başardınız (arkadaşlar fiber ağı stabil internet hızı vermez yoğunlukta değişkenlik gösterir). Belki de çoğu internet firması böyle bir teklifi bir kişisel kullanım için seve seve yapar çünkü metro hattı verimerkezleri için bir yapıdır ki eğer kişsel/ev kullanıma bu hattı bağlayıp ve aynı ücreti almak tüm internet sağlayıcılarının rüyalarını süsylebilir. Çünkü maaliyet/kullanım açısından olağanüstü bir kazanç sağlar onlar için. Düşünün bir verimerkezi içerisinde binlerce sunucu var ve 1 metro hattına havuz yapılıp kullanılıyor siz bu verimerkezinin verdiği ücreti verip aynı hattı sadece 1 sunucu için kullanacaksınız ki oda bir web sayfası yayını yapmak için.

İnternet konusun da daha pek çok şey söylenebilir ama mantıksız olduğunu her yönüyle size dile getirebilirim. Öte yandan bu sunucu dediğimiz kavram sizin evinizdeki masaüstü bilgisayar gibi değil. Bu cihazın 7/24 açık kalması gerekiyor. Dediniz ki kardeşim IPS alırım cihaz elektrik kesimlerinde gitmez. Tamam kabul fakat apartman elektriğinde ne olacak? Apartman girişinde dikkat ederseniz fiber altyapılarında router kullanılır. Bu cihaz elektriğe ihtiyaç duyar (her model değil). Yani siz cihazı açık bıraksanız bile internet olmadıktan sonra pekte bir işe yaramaz.

Öte yandan ev tipi elektrik dalgalı bir kaynaktır. En basitinden bir ölçü aleti ile prizinizi ölçün 220 değerini göremezsiniz ya az ya da fazla. Bunun ihtimali çok düşük ama bir dalganlanma sonucu o binler liralık cihazınız yanabilir ve size yine günler boyunca kapalı kalacak siteleriniz ile baş başa bırakır.

Sonuç olarak yapılmaz değil, yapmak ahmaklıktır. Fakat böylesine bir trafik ve yük için bence bir sunucu bile satın almak israf. Günümüz teknolojisi ile bulut sisteminde özellikle bu işin en iyilerinde bir sanal sunucu alıp (ki inanın 2.5$'dan başlıyor aylık) bunu kullanmak çok daha mantıklıdır ki firmaların neredeyse artık hepsi pay-to-pay (kullandığın kadar öde) ile fiyatlandırma yapmaktadır. Aynı firmalar size sunucunuzu büyütmek ve küçültmek gibi imkanlarda sağlamaktadır. Hala ikna olmadıysanız tamam bir sunucu alın ve bunu verimerkezinde barındırma bedeli ödeyip kullanın derim.

İyi şanslar.

O kadar güzel açıkladınız ki hocam okudukca okuyasım geldi çok teşekkür ederim.
Her ihtimali detaylı olarak paylaşmışsınız ben bu mesajınızda şöyle bir şeye karar verdim; Türkiyede yüksek hızda internet alabileceğim ve elektrik için ekstra önlem alabileceğim bir konumda ev almayı düşündüm :)
Mesela *****' in merkezinin yanındaki binada küçük serverimi kullanabilirim gibi bir düşünce geldi bana :)

Tekrardan çok teşekkür ederim hayır duamı aldınız :)

• Üyelik 16.06.2017
  • Yaş/Cinsiyet 25 / E
  • Konum Ankara
  • Ad Soyad S** Y**
  • Mesajlar 3826
  • Beğeniler 2399 / 1874
  • Ticaret 97, (%100)

biruikiaa adlı üyeden alıntı

Tam olarak ben sizin gibi yaptım herşeye çözüm buldum ama çözüm bulamayacağın tek şey internettir türkiyede internettimde hızlı fakat elektrik gidince telefon hattıda belli bir süreden sonra gidiyordu benim tavsiyem hiç bulaşmayın

Hocam peki sizce büyük firmalar bu elektrik kesintisinin önlemi nasıl alıyordur bir fikriniz var mıdır?

wmaraci
Konuyu toplam 1 kişi okuyor. (0 kullanıcı ve 1 misafir)
Site Ayarları
  • Tema Seçeneği
  • Site Sesleri
  • Bildirimler
  • Özel Mesaj Al