Bir webmaster forumu kurmak sadece ilgili kategorileri oluşturup bir kaç konu ekledikten sonra site tanıtım kategorisinde paylaşmak değildir TolgaDoğan Webmaster forumuna üye olmak isteyen kişi ne ister? webmaster araçlarından yararlanmak ister, sıra bulucu ister, analiz ister, farkındalık ister.
Piyasada bakıyorum, webmaster forumu yazınca çıkan forumlar sıra analiz, site analiz gibi araçlarını, ücretsiz script indirilen sitelerden indirip, sub ya da kategori olarak kurup kullanıma açmışlar. Bu amatör bir davranıştır. Bazı webmaster forumlarına da bakıyorum, hepsinin kategorisini geçtim kategori açıklamaları bile aynı. Yani ya *** ya da wmaracı platformunun kategorilerinin aynısını oluşturmayı bırak, açıklamaları bile olduğu gibi almışlar. Bu amatör bir davranıştır.
Bazı webmaster forumu adı altında yayın yapan forum sitelerine yine bakıyorum, premium üyelik satışı yapıyorlar ama karşılığında verdikleri elle tutulur bir şey yok yani imzada resim, link ekleme hakkı, gold forum, platin forum, 250 mesaj saklama hakkı gibi faktörler amatör şeyler. Elle tutulur bir hizmeti olmadıktan sonra premium üyelik satmak boş.
Eğer kaydadeğer bir bütçen yok ise, seninle beraber çalışacak bir yazılım mühendisin yok ise, olası problemlere anında müdahale edebilecek tecrübeye sahip bir ekip arkadaşın yok ise, lisansa verdiğin paraya da, hostinge verdiğin paraya da yazık.
Ben proje adamıyım. Var olanı taklit etmek yerine olmayan bir şeyi üretmenin peşindeyim. Eğer var olan bir site ya da proje ile aynı kategoride proje üreteceksem, 1 gece ya da 1 haftada düşünüp ertesi gün domain+hosting alıp site kurmam, bunun adı proje değildir. Benim en kısa fizibilitem 5 ay sürer. Her ânın senaryosunu yazarım. Eğer rakip varsa, benden iyi analiz edebilen yok henüz. En azından ben böyle düşünüyorum.
Dipnot olarak bir şey söylemek istiyorum. Üzerinde çalıştığım, aktif bir şekilde yayında olan ve henüz harekete geçirmediğim 4 projem var. Bunlardan birisi, senin de başlamak için adım attığın şekilde bir Webmaster Ticaret Portalı. Senin webmaster forumu kurmak ne zaman aklına geldi, ne zaman karar verdin ve neler yaptın bilmiyorum ama ilk mesajında aramış olduğun kriterlerle asla bu iş yürümez.
Ben ise bundan 7 ay önce yapma kararı aldım. İlk önce alan adımı seçtim ve alabildiğim tüm uzantılarını aldım. Kullanılacak olan ana uzantıyı 3 yıl, diğerlerini 1'er yıllığına aldım. Çalışacağım firma zaten değişmez kafadan Turhost. Forum için XenForo tercih ettim. Proje dosyamın içerisine sadece XenForo diye klasör oluşturarak, resmi sitedeki eklenti veritabanını bütünüyle gezip, hangi eklenti benim ne işime yarar, fiyatı nedir, forumda olması gereken bir fonksiyon için hangi eklentiyi almalıyım şeklinde notlar tuttum. XenForo'nun Türkçe desteği oldukça zayıf, kaynaklar var ama hepsi birbirinden kopya, işi bilen yok. Ancak postbiti şu hale getirme, şurayı yanıp yanıp sönen efekt yapma konularıyla dolu. Hele XenForo'nun piyasada dolaşan Türkçe çevirilerini bir görsen oturup ağlarsın bu ne kalitesizlik diye.
Ben ne yaptım? Oturup kendim çevirdim çünkü ben, bir proje yapacaksam en küçük ayrıntısına kadar özgün olmak isterim.
1:
https://xenforo.com/community/resources/xenforo-turkish-language-pack.5659/2:
https://xenforo.com/community/resources/resource-manager-turkish-language-pack.5660/3:
https://xenforo.com/community/resources/media-gallery-turkish-language-pack.5661/Hosting sağlayıcı firmam ile telefonda görüşerek, benim bu şekilde bir projem var, bunları bunları düşünüyorum diyerek izah ettim ve karşılaşabileceğim problemleri sordum, alabilecekleri önlemleri sordum. Projemin hangi aşamasında bana destek olabileceklerini, başarı ivmesine göre nasıl hareket edebileceğimi firma ile beraber yol haritasını çıkardım. Projem şu anda öylece bakım modunda duruyor neden biliyor musun? Eğer gerçekten webmaster ticaret portalı yapmak istiyorsan ne 3 ne de 5 kişiyle, ne 5 ne de 10bin lira sermaye ile olmaz. Tabi ki amacın gerçekten imrenilen, insanların tercih sebebi olan, alışılmışın dışında bir portal yapmak değilse...
Webmaster forumu denince, piyasada onlarca forum görünümlü site olmasına rağmen neden 2 site akla geliyor? Çünkü diğerleri 3. olma peşinde değil, sadece kişisel tatmin için açılmış forum siteleri. Gir bak hepsine, kendileri çalıp kendileri oynuyorlar, sonra en alta in üye sayısına bak, üye sayısı çok olan ve dikkatini çekenler olursa da o forumların "Site Tanıtım" kategorilerine bak, umarım ne demek istediğimi anladın.
Ben insanlara çok zor güvenirim çünkü çok detaycı, bir o kadarda kuşkucu bir insanım. Dolayısıyla kendime ne yazılım mühendisi, ne de grafiker seçemiyorum. Ama bilmeni isterim ki bu projeyi elbet bir gün hayata geçireceğim.
Ben sadece sana yol göstermek ve ilham olmak için kendi yaptıklarımın küçük bir kısmını yazdım. Forumda yazdığım mesajlardan ötürü belki beni iyi birisi olarak bilmiyor ya da düşünmüyor olabilirsin ama ben her zaman gerçekçi olmaktan yanayım. Mesajlarımı da ona göre yazarım.
Lütfen bu mesajımda art niyet arama. Başarılarının devamını dilerim.