Bu sektörde çok fazla ve marka bilinirliği olan rakibin var. Her alanda her geçen gün onlarca E-ticaret sitesi açılıyor, bazıları yatırımla giriyor bazıları deneme amaçlı giriyor bazıları da **************lık amaçlı. Şimdiye kadar birçok nedenle canı çok yanan insanlar online alışverişte artık fiyattan ziyade güvenilirliğe bakıyorlar.

Buna çok net örnek olarak kendi websitemiz ile n11 mağazamızı örnek verebilirim. Müşteri N11'de ürünü buluyor, firma adından websitemizi buluyor, numaramızı alıp bizi arıyor stoklarınızda var mı diye. Websitemizdeki fiyatını da görüyor bu arada. Ama gidip N11 üzerinden 70 TL daha fazla ödeyip oradan satın alıyor ve bunu çok yaşadık.

Yeni açılan eticaret siteleri için bence yapılması gerekenlerin sıralaması :


1- Site ve ürün optimizasyonu :

- Site çok iyi optimize olmalı. Site açılış hızı çok iyi olmalı.
- Tüm ürünlerde birkaç detaylı fotoğraf ve en az 1 tanıtım videosu olmalı. Ürün açıklamaları geniş detaylı yazılmalı.
- Ödeme seçenekleri geniş kapsamlı olmalı, banka-kapıda ödeme-kredi kartı ve tüm kartlara taksitli ödeme gibi.
- Müşteri desteği gelişmiş olmalı, canlı chat satışları çok artırıyor ayrıca whatsap ve arama desteği de olmalı ve birileri bunlarla sürekli ilgilenmeli.
- İade değişim garantileri olmalı, buna N11 çok güzel örnek ve insanlar n11'i bu yüzden daha çok tercih ediyorlar.

2- Marka Bilinirliği

Site artık tamam, herşey kusursuz dediğiniz zaman olay marka bilinirliğine ve güvene geliyor. Bunun için sektöre göre instagram reklamları, facebook reklamları, adwords reklamları hatta güç yetiyorsa hepsine birden saldırmak gerekiyor. Ürün satışları için instagram ve adwords reklamları kullanılabilecekken marka bilinirliği ve güven sağlama için de facebook ve adwords'ün görüntülü reklamları çok etkili.

Website veya firma adının sözlüklerde forumlarda tanıtımları yapılmalı. Bunu ücretli satılan forum tanıtımları ile karıştırmayın. Önde gelen 2-3 sözlük(ekşi vb) ve 2-3 büyük forum (donanım haber, *** vb) çok güzel firma tanıtım konuları açılmalı, çünkü müşteri ürünü almadan önce firmayı araştırıyor ve bu tarz siteler ilk başlarda çıkan ve güvenilen siteler.

3- SEO

Seo çalışmaları olmazsa olmaz. Sitenin ilk açıldığı günden itibaren başlamanız şart. Önemini anlatmaya gerek yok. Stratejinizi iyi belirlemeniz lazım.


Uzun yazdım umarım faydası olmuştur, bu kadar uzun yazmamın sebebi de aynı şeyleri yaşadım ve yaşamaya devam ediyorum, öğrenerek ilerliyorum. Şunu net gördüm, para harcamadan para kazanılmaz. Kalıcı olmak, marka olmak istiyorsanız her alanda aktif olmalısınız. Sitenizle çok ilgilenmelisiniz, çocuğunuz gibi olmalı. Sabretmelisiniz. Biz sitemizi açtık sektör biraz zorlu sektör ilk ay 1 sipariş alınca sevinçten havalara zıpladık. 2-3 günde 1 sipariş almaya başlayınca tamam işler yoluna giriyor dedik. Günde 20 siparişi gördük ama 8 aydır siteyle gece gündüz ilgileniyoruz. Sektörümüzden dolayı 20 sipariş bizim için çok iyi olmasa da günü kurtarıyor, sizde bu rakamın 50'nin altında olmaması lazım mesela.