Yarışmacı değilseniz veya bu işten para kazanmıyorsanız (personal trainer) supplement kullanmanızı önermem. Zaten eğer ki yarışmaya katılmak vs gibi bi amacınız varsa da supplement tek başına yetmeyecektir. O instagram veya youtubede gördüğünüz parçalı, damarlar meydana çıkmış abdominal bölge tek tek sayılabilcek durumda olan kişilerin tamamına yakını steroid ve türevlerini kullanmaktadır. Yani sadece doğal beslenme veya supplement desteği ile o vücut yapısına ulaşmanız imkansıza yakındır. Aynı zamanda herkes aynı şekilde kol ölçüsüne veya göğüs genişliğine sahip olamaz! Burada genetik faktörler ve spor geçmişi devreye girer. Bir başka dipnot vermek gerekirse; yapacağınız egzersizlerin tamamında kilo arttırmadan ziyade hareketi düzgün yapmaya özen gösterin. Başlangıç düzeyindeki bireyler için düşük kilolar ile yapılan doğru hareketler çok daha verimli olacaktır. Daha sonrasında belli bir aşamaya geldiğinizde bedeninizi biraz zorlamanız gerekecektir ki kas gelişimi oluşsun. Ama dediğim gibi başlangıç için ki bu süre ortalama 6 ay kadardır kendinizi çok zorlayacak egzersizlerden kaçınınız.

Özellikle deadlift, barbell row, lunges gibi üst klasman egzersizleri merakta etseniz yapmanızı önermem. Tüm egzersizlerde olduğu gibi bu tip ekstra hareketlerde pelvis-omurga stabilizasyonu ve mobilizasyonu son derece önemlidir.

Antrenman programınızı başkalarının söylediklerine göre değil zamanla size en faydalı gelen egzersizlere göre düzenlemenizi tavsiye ederim. Bu durumun oluşmasında da zaman en önemli yardımcınız olacaktır.

Örnek vermek gerekirse barbell bench press temel bir göğüs egzersizidir ama cable bench press yaparsanız muhtemelen açıları kaybedeceksiniz. Veya dumbbell kickback yerine cable kickback yapmanız belkide sizin için daha verimli olcaktır vs gibi örneklendirebiliriz.

Bu bakından bu sporda sıkça kullanılan bir söz vardır “kime göre neye göre”...

İşte bu yüzden sizin için en iy gelecek egzersiz veya antrenman programını yine siz kendiniz belirleyeceksiniz. Veya imkanınız varsa sizi en iyi tanıyan hocanız belirleyecektir. Tek ilacınız zaman ve vücudunuzu tanımak olacaktır.