Arkadaşlar, dün bizzat işkur, kosgeb ve vergi dairesine gittim. Sonuç şöyle:
29 yaş altı girişimler şahıs şirketi ve home ofis dahi olsa 3 yıl gelir vergisinden muaf oluyorlar. Bizzat vergi dairesine gidip öğrendim. Hiçbir şartı yok neredeyse. Eğer 29 yaşın altındaysanız ve daha önce şirket kurmadıysanız, şirketi açıp tabi olduğunuz vergi dairesine başvurabilirsiniz.
Bundan önce dilerseniz KOSGEB hibe desteği de alabilirsiniz. Yine daha önce hiç şirket kurmamış olmanız gerekiyor. 3 kademeli olarak toplamda 50.000 TL'e kadar hibe alabiliyorsunuz. En basitinden bir berber dükkanı bile açsanız, bu desteği alabilmeniz mümkün.
1- İşletme kuruluş desteği (2.000 TL)
2- Demirbaş vb masraflar (18.000 TL)
3- İşletme giderleri, personel vs (30.000 TL)
2.ve 3. maddeler için erkek girişimciler için %60, bayan girişimciler için %80. Yani diyelim ki bayan bir girişimcisiniz 2.madde aşamasında 20.000 TL masrafınız oldu. Bu giderleri beyan ederek 16.000 TL'sini hibe olarak geri alabilirsiniz.
Ayrıca bir de "sabit yatırım desteği" adı altında 100.000 TL'e kadar faizsiz ya da düşük faizli kredi alabiliyorsunuz.
Tüm bu adımların öncesinde ise işkur tarafından verilen 4 günlük bir girişimcilik eğitimi kursu almanız gerekiyor. Bu eğitim tarihlerini ise
şuradan takip edebilirsiniz.
Süreç ise şöyle işliyor (2018)
1- Girişimlik eğitimi
2- Proje planı hazırlanması
3- Proje sunumu ile kurula giriyorsunuz
4- Kurul onayı
5- Şirket kuruluşu
Bu aşamalardan sonra ise 29 yaş altı bir girişimci iseniz tabi olduğunuz vergi dairesine başvurup 3 yıla kadar gelir vergisinden muaf olabilirsiniz.
Engelli bir girişimci iseniz de, işkurdan 2017 de 35.000 TL hibe, yok 2018'de kuracaksanız şirketi de 50.000 TL hibe alabilirsiniz.
Bunların 3'ü aynı anda olur mu bilmiyorum. Ancak maksat teşvik ise, bence olmalı..
Bu süreci kendi blogumdan
şu yazı ile de adım adım güncel olarak paylaşmayı planlıyorum.