-
-
Yaş/Cinsiyet
24 / E
-
Meslek
Yazılım Geliştiricisi
-
-
Ad Soyad
I** K**
-
-
-
Ticaret
3, (%100)
Bugün Linux Mint kurarken yaptığım dalgınlık sebebiyle gerçekten önemli verilerle beraber 450GB veriyi sildim. Bende fırsat bu fırsat deyip tamamen Linux'a geçme hayalimi gerçekleştirmek istiyorum.
Sunucu üzerinde Debian, Ubuntu vs. denemişliğim vardır ama pratikte hangisinin daha iyi olduğunu bilemiyorum. Ayrıca eminim buradaki kullanıcılar kadar Linux'a aşina değilimdir.
Özellikle istediğim şey, stabil olması. Köklü olmasına bağlı olarak açıkları ve sorunları kapatılmış bir işletim sistemine ihtiyacım var. Aralarında karşılaştırma yapabilecek kişilerin yorumlarını bekliyorum.
-
-
Yaş/Cinsiyet
31 / E
-
Meslek
Yönetici
-
-
Ad Soyad
E** Ç**
-
-
-
Ticaret
40, (%100)
Ubuntu'yu tavsiye ederim. 2. işletim sistemi olarak kurulu. Kullanışlı ve anlaşılabilir masaüstü yöneticisi var. Sistem stabilliği de şu anlık iyi diyebilirim.
1 kişi bu mesajı beğendi.
Being
İçeriklerin Gücü Adına!
Kullanıcı
-
-
Yaş/Cinsiyet
32 / E
-
Meslek
Metin Yazarı/Editörü
-
-
Ad Soyad
B** G**
-
-
-
Ticaret
91, (%100)
Yeni başlayan olduğunuzu göz önüne alacak olursak Ubuntu / Debian tabanlı dağıtımlarla başlamanız sizin için daha kolay olacaktır. Ubuntu'nun Unity arayüzüne sahip sürümünü pek kullanmadım ama
Xubuntu ve
Gnome Shell sürümlerini baya beğenmiştim. Eğer bilgisayarınız donanım açısından sınırlıysa XFCE arayüzüyle gelen Xubuntu'yu öneririm.
Son olarak Linux dağıtımları içinde tek favorim
Elementary OS olmuştu. Artık kendimi macOS'in durgun sularına bırakmış biri olarak tekrardan bir gün Linux kullanıcısı olsaydım ilk tercihim Elementary OS olurdu.
2 kişi bu mesajı beğendi.
Bir kişinin fikirlerini çalmaya "alıntı", birçok kişinin fikirlerini çalmaya "araştırma" denir. Bir de hiçbir şeyi çalamayacak olanlar vardır.
-
-
Yaş/Cinsiyet
25 / E
-
Meslek
Bilgisayar mühendisi öğrencisi
-
-
Ad Soyad
S** Y**
-
-
-
Ticaret
97, (%100)
Bana Ubuntu daha stabil gibi geliyor.
kisabiara
Üyeliği Durdurulmuş
Banlı Kullanıcı
-
-
Yaş/Cinsiyet
29 / E
-
Meslek
İçerik Editörü
-
-
Ad Soyad
O** G**
-
-
-
Ticaret
15, (%93)
Bende elementary kullanıyorum uzun zamandır ancak bi sıkıntım var şimdi yeni bilgisayar aldım hp dokunmatik 360 derece bi laptop win10 var üzerinde linux yükleyince ne olur dokunmatik olayı filan hiç anlamadığımdan beklemedeyim bilgisi olan varmı
dnaz
Back to Front End
Kullanıcı
-
-
Yaş/Cinsiyet
41 / E
-
Meslek
Software
-
-
Ad Soyad
K** A**
-
-
-
Ticaret
34, (%100)
Slackware uzerine stable tanimam
-
-
Yaş/Cinsiyet
63 / E
-
Meslek
Gazeteci
-
-
Ad Soyad
V** K**
-
-
-
Ticaret
0, (%0)
Linux işletim sisteminin gerçek adı GNU/Linux olarak geçer ve bizler de Linux yerine GNU/Linux demeliyiz.
Linux bir işletim sistemi çekirdeğidir, GNU ise işletim sisteminin kendisidir.
Bizlerin kullandığı dağıtımlar Linux değil GNU'dur, çekirdekle birlikte GNU/Linux'tur.
Sadece Linux dersek kapalı kaynak kodlu sermayedarlara fırsat vermiş oluruz, çünkü çekirdeği alıp üzerine kapalı kaynak kodlu yazılım ekleyerek, özgür yazılıma darbe vuruyorlar, oysa GNU/Linux özgür yazılım felsefesini hedefler.
Bu kısacık bilgiden sonra şimdi asıl konuya gelelim.
GNU/Linux dağıtımlarında iyi-kötü diye bir şey olmaz, bazen bizler de bu yanılgıya düştüğümüz oluyor, GNU/Linux dağıtımlarında hepsinin kullanıcısı farklıdır. Ubuntu ve Ubuntu'nun desteklediği UbuntuMate, Xubuntu, Lubuntu, Ubuntu tabanını kullanan LinuxMint, Zorinos gibi diğer Ubuntu tabanlı dağıtımlar ve Arch tabanlı Archman, Manjaro yeni kullanıcılara hitap eder.
Ayrıca kullandığın makineye ve kendi zevkine göre Gnome, KDE, Cinnamon, Mate, Xfce, Lxde gibi ellinin üzerinde farklı oturumlar mevcuttur.
Gnome, KDE, Cinnamon dışındakiler bu üçü kadar görsel değilse de genelde hafif oturumlardır.
Yeni kullanıcıların donanıma ve kendi zevkine göre bir dağıtım kullanması daha ziyade kendi deneyiminden sonra bulunur.
Örneğin kendim Ubuntu JWM ve Archman JWM kullanıyorum, kendi deneyimlerimden sonra bana ve makineme en uygun bunu gördüm.
Siz de en az 5-6 dağıtım deneyin olmadı daha fazla deneyin, gönlünüze göre biri tutacaktır:)