Öncelikle belirteyim 540 Gigabit gibi bir rakamda tabiki hizmet vermiyorlar. Amsterdam ile istanbul arasında sadece 1 hattın hızı bile 4 Terabit .
Türk *******u ben de pek sevmiyorum ama onlarda cidden ülkeden bıktılar. Hatta çoğu servis sağlayıcısı diyebilirim.
Bir hat çekmeye kalktıklarında belediyeler çok fazla para istiyor. Yurtdışında ise tam tersine teşvik var.
Türkcell zaten yatırım alanında çok fazla ilerlemiyor hatta yatırımdan ziyade tt den servis kiralamak daha kolaylarına geliyor.
Kısacası TT diğer servis sağlayıcıları kötü çocuk gibi gösterseler de tt az da olsa belediye zorluklarına karşı yatırım yapmaya çalışıyorlar diğerleri zorluk var diyip hiç uğraşmıyorlar.
Şimdi ülkemizde internet hizmeti ne amaçla kullanıldığına da bakılmak lazım. Genelde trafiğin büyük kısmı sosyal medya ve mobil hat kullanılıyor. Böyle bir durumda servis sağlayıcılar eve gelen hatta yatırım yapmak yerine mobil şebekeye yatırım daha çok hoşlarına gidiyor.

Şahsen Türknetten umutluydum fakat onlarda backbone altyapısı hazırlayacağına son kulanıcıya yönelik yatırım yaptılar. Altyapı yetmeyince TT den kiraladılar . TT de geçen sene zam yaptı şimdi artık ne yaparlar belli değil.

TT yatırımlarında belediyelerden sonra en çok devlet ile problem yaşıyor. Maalesef devletin ilgili kurumlarında bu işten çok iyi anlamayan kişiler bulunuyor ve buda yatırımda olumsuz etki yapıyor.

Yukarıda firmaların yaşadığı zorluktan bahsettik fakat bunların hiçbiri ülke içi trafiğin bu kadar pahalı olması için sebep değil. Fiyatlar 2000 yıllarında kalmış gibi.
Bu fiyatlar konusunda cidden bir adım atılması lazım.

Twitter da paylaşılan haberde http bağlantıda exe üzerine virüs yerleştirme herkese yönelik değil hedefli olması lazım. Zaten hedefli olmasa bu firmaya baya bir yük getirir. Testler yaptığımızda dosyalarda bir değişikliğe rastlamadık zaten.

Şimdi ülkemize gelmeyi planlayan firmalar var yurtdışından . Umarız ki bu firmalar ülkemize gelirler ve hizmet seviyesi veri merkezi yönünde bir artış gösterir hemde oluşan yurtdışı trafiğin maliyeti azalır ve biz yurtdışından trafik satın alacağımıza tam tersine satan taraf görevi görebiliriz.
Bir örnek Cloudflare Dec-IX geldi fakat oradaki trafik çok düşük8 başka planları da var diye duydum.
He.net istanbula pop yerleştirmeyi planlıyor. Kendilerine sorduğumda onlarda planladığını onayladı.