Öncelikle Veridyen yöneticisi olarak bende müşteriyim.Netinternet'in müşterisiyim, Litespeed'in ve cPanel'in müşterisiyim.Ben müşteri gözüyle baktığımda memnuniyet kriterinin maddiyat değil alınan hizmet olduğunu düşünüyorum. Netinternet'ten istediğim gibi genişleyebileceğim, veri merkezinde dilediğim zaman teknik işlem yapabileceğim altyapı hizmeti alıyorum.Litespeed'den ise muazzam bir web server yazılımı alıyorum.
Bizim Veridyen olarak fiyat garantimiz 2 dönem yani 2 sene. 2 senedir aynı fiyattan hizmet almaktasınız.
1 sene önce fiyatlara zam yapıldı. 15 TL+KDV olan hizmet 19.99 TL+KDV oldu, üstelik paket özellikleride düştü.Ama siz hala eski fiyat 15 TL+KDV ile kapasitesi daha yüksek paketi kullanmaya devam ettiniz. Mevcut müşterilerin bu zamdan etkilenmemesini sağladık. Şuanda aldığınız hizmetin tutarı 22.99 TL + KDV
27 TL'nin içinde %18 KDV olduğunu hatırlatır, bu paranın bizim cebimize girmeyen, sizin adınıza devlete direkt olarak ödenen bir bedel olduğunu bilmenizi isterim. Bunun serzenişini bize değil de pırlantadan %0 vergi alan ama geleceğin sektörü bilişim teknolojileri ve yazılım hizmetlerinden %18 vergi alan siyasetçilere yapmanız daha iyi olacaktır. :) Ben onlara yapıyorum. :)
KDV konusu bizim elimizde olan bir durum değil ne yazık ki. Gelirler İdaresi Başkanlığı Türkiye'de ikamet eden fakat gelir vergisine tâbi olmayan son kullanıcılar için %18 KDV getirdi. Bu KDV sizden alınarak, direkt olarak internet vergi dairesi üzerinden beyan edilmekte ve ödenmektedir. Bu yasal zorunluluk çıkmadan önce bireysel kullanıcılarımızın tamamı %0 vergi ile Kıbrıs serbest bölgedeki şirketimiz üzerinden ödemelerini yapmakta ve hizmetlerini kullanabilmekteydi.Sizde bu dönem 15 TL ödüyordunuz.
Siz hizmet almaya başladığınızda dolar kuru 3.11 TL, bugün ise 6 TL üzerinde. O günden bugüne 2 katı kur farketmiş, enflasyon 2 haneli rakamlara fırlamış ama hiçbir fiyat değişikliği size yansıtılmamış.
Sunucu donanımları, herhangi bir donanım arızasında kullanılmak üzere stoklanan yedek parçaları, sunucular üzerinde kullanılan yazılımların lisansları, yurtdışındaki müşavir giderleri, alan adı ücretleri, IP adresleri dolar ve euro ile temin edilmekte olup; personel giderleri hariç tüm bu altyapı giderleri şuan iki katına çıkmış durumdadır.Sürekli olarak yeni sunucu ihtiyacı doğuyor ve temin ediliyor.Örnek vermek gerekirse bir sunucunun litespeed lisansı 3-4 ay öncesine kadar 130 TL iken şuanda 250 TL civarında, bunun gibi birçok yurtdışından alınan farklı yazılımlar var.Veri merkezi barındırma elektriği son 4 ayda 3 kez zamlandı. HP G9 sunucularımızdan bir tanesinde oluşan power supplye arızasında yerine yenisini temin ederken, İstanbul'daki bir firmayla mailleşme esnasında ve cari kaydımızın açılması sürecinde (yaklaşık 3-4 saatlik bir süre) PSU'nun fiyatı 200 TL civarında zamlandı sırf kur farkından. Ripe ödemesi 5500 TL iken şuan 9600 TL civarında.Üzerinde hizmet verilen cihaz ve yazılımların tamamı ne yazık ki euro ve dolar ile temin ediliyor.
Tüm giderlerimiz döviz ileyken, bizler müşterilerimizden TL ile ödeme almaya devam ederken, 2 senedir hiçbir zam ve kur farkını müşterilere yansıtmamamız, döviz 2 katına çıkınca mecburi zam yapmamız en doğal hakkımız diye düşünüyorum.