PHP'yi hiçbir zaman tam öğrenemezsiniz! ve öğrenebileceğiniz en iyi, en güvenilir ve her şeyi size vaad edebilecek tek adres :
http://php.net'dir. Eğer okumayı sevmiyorsanız ve öğrendiğiniz yeni şeylerin denemesini yapmayacak kadar üşengeçseniz, bu dil gibi, birçok programlama dilinden uzak durun.
PHP.NET sana daima olta yapmayı öğretir, incelediğin PHP kodlar, yazdığın küçük veya büyük SCRİPT'ler ise balık tutmayı.
O yüzden tüm kodları PHP.NET'den öğrenmeli ve onları gerek başkalarının kullandığı kodlara arasında "nasıl ve ne için kullanılıyor" edası ile aramalı yada kendin bizzat yazacağın kod satırları arasında yer vermelisin.1- Temel değişkenler - Globaler - Sabitler gibi birçok bilgiyi temel PHP eğitimi veren
Youtube kanallarından öğrenebilirsiniz.2- Fonksiyonları - For - For each - While gibi hem loop ( döngü ) hem de size bir senaryo yazmada yardımcı olacak asıl komutları Youtube videolarından rahatça öğrenebilirsiniz.
Fakat size asıl kolaylığı sağlayacak hem çalışma disiplini kazandırıp hem de ufkunuzu açacak SINIF'ları malesef size kimse bir iki satır ile veya çektiği 30-40 dklık video ile öğretemez. Bu yüzden eğer buraya kadar zahmet edip okuduysanız, lütfen bu okuma arzunuzu php.net sitesindeki satırları okurkende devam ettirin, öğreneceksiniz ki PHP aslında çok derin bir dil fakat eğitim videoalarında bize sunulan çok sığ.
+
Bol bol senaryo ( script ), bunlar tasarımları olmayan birkaç satır toplama çıkarma fonksiyonlarından ibaret siteler olmamalı,
PHP'nin htaccess ( Apache ), XML gibi diğer ara kodlama dilleri ile iletişiminin olduğu birkaç site hazırlayın bunları hazırlarken öğrendiğiniz yeni teknikleri kullanın ki bunlar pekişsin.
+
İngilizcenizi kesinlikle geliştirin ki php.net adresindeki makaleleri daha rahat okuyabilin, her ne kadar php.net Türkçe makale desteği sunsa da, sanırım translate işlemini Google ile yapıyorlar :) bazen çok önemli noktalar Türkçe seçenekte anlaşılmaz olurken, ingilizce bilen biri makalenin ingilizcesinden o önemli bilgiyi çekip alabiliyor.
Sonuç olarak ; Eğer hiç bir bilginiz yok ise Youtube videoları ile değişkenleri, dizileri, fonksiyonları, temel sınıf yapılarını, $_GET ve $_POST gibi globallerle kullanıcıdan veri almayı, isim alanlarını ( namespace ) tanımaya çalışın ve hemen akabinde çok basit bir ( iletisim ve anasayfası olan ) site dizayn edin - kodlayın, eğer bunu başarabiliyorsanız "Sınıflar ile kodlama, OOP tabanlı" programlamaya giriş yapın Sınıflarda Magic Methods yani Sihirli Yöntemleri yalayın yutun, NAMESPACE kavramını yalayın yutun. ERROR_HANDLE ( throw'dur, set_error_handler'dir, debug_backtrace'dir ) böyle kavramları yalayın yutun ve tasarlayacağınız 2.bir scripte kesinlikle kullanın.
Bu kavramları yalayıp yuttuktan sonra dil seçeneği olan basit PHP tabanlı bir site oluşturun ama bunu yaparken sınıflardan yararlanın örneğin ;
Class dil {
protected $mevcut_dil;
protected $izinli_diller;
...
public function dil_degistir(string $dil_kisaltmasi){}
...
public function dilleri_yukle(){}
...
}
?>
tarzında siteler yaz bunu yazmak için mutlaka "dizin listeleme" vb. şeylere ihtiyacın olacak ve bunu yazarken zaten dizin listelemede kullanılan scan_dir, glob gibi komutları aklına kazımış olacaksın.
( Anlattığım benim izlediğim süreçtir :) )+Ben ilk başladığımda, 1.aşamada günde 7-8 saat uğraştığım olmuştu.
+PHP kesinlikle
"öğrendim" diyilebilecek bir dil değildir.
3.Aşamada artık PDO, MYSQLİ gibi connectorler ile veritabanına bağlanma denemeleri yap ve bundan sonra artık ayarlarını veritabanından çeken bir websitesi tasarla. Bu şekilde kendini geliştir ve sorunlarla karşılaş,onları çözerken de en büyük destekçin
İngilizcen ve https://stackoverflow.com bu site ile php.net olsun :)