Bu konu bize en çok sorulan sorulardan. Olabildiğince özet geçmeye gayret göstereceğim. Umarım sıkmam.
Öncelikli olarak 15 Temmuz darbe girişiminden sonra hükümet bildiğiniz üzere olağanüstü hal ilan etti(ki hala devam ediyor) ve KHK'lar çıkıyor. Sizin bahsettiğiniz ve sorduğunuz 671 sayılı KHK ile geldi. Denetimli serbestlik yasası olarak adlandırılan yasa, esasen 5275 sayılı Ceza İnfaz Kanunu’nun 105/A maddesiyle getirilen düzenlemeleri ifade etmektedir. Bu yasaya denetimli serbestlik yasası denilmesinin sebebi 5275 sayılı Ceza İnfaz Kanunu’na yapılan bir ilaveyle birçok kişinin cezaevinden tahliyesinin sağlanmış olmasıdır. FETÖ'den dolayı cezaevleri dolup taştığı için böyle bir değişiklik öngörüldü.
671 sayılı KHK ile 01.07.2016 tarihinden önce işlenen suçlar açısından ayrı bir denetimli serbestlik ve infaz sisteminin uygulanması kanunlaştırılmıştır. Tarih önemli çünkü bu lehe uygulama yalnızca 01.07.2016 tarihinden önce işlenen suçlar açısından uygulanıyor. Kimi suçlarda bu düzenlemeden yararlanamıyor (aşağıda hepsini yazdım) ama öncelikle düzenleme ne getirdi onu açıklayayım.
**Şahsın geçmişine, suçun vasfına göre değişebilecek olsa da bilgileri genel olarak yazacağım eğer özel soru varsa pm atılabilir. Yapılan değişiklikler 2 madde olarak sıralanabilir.
1- Denetimli serbestlik süresi 2 yıl olarak uygulanacaktır. (Normalde kural olarak 1 yıldı)
2- Süreli hapis cezalarına mahkum olanlar cezalarının 1/2’sini infaz kurumunda çektikleri takdirde koşullu salıverilme hükümlerinden yararlanacaktır (Normalde kural olarak 2/3 idi)
01.07.2016 tarihinden sonra işlenen suçlarda ise yukarıda açıkladığım KHK düzenlemesi değil, 5275 sayılı 105/A maddesinde yer alan eski infaz düzenlemesi geçerli olacaktır. Hemen belirtmek gerekir ki, suçun 01.07.2016 tarihinden önce işlenmiş olması yeterlidir, mahkumiyet daha sonraki bir tarihte gerçekleşse bile, hükümlü KHK’de düzenlenen denetimli serbestlik ve koşullu salıverilme hükümlerinden yararlanabilecektir.
Aşağıdaki suçları işleyen hükümlüler 671 sayılı KHK hükümlerinden yararlanamaz:
- Kasten adam öldürme suçu,
- Altsoya, üstsoya, eşe veya kardeşe ya da beden veya ruh bakımından kendisini savunamayacak durumunda bulunan kişiye karşı işlenen kasten yaralama,
- Cinsel dokunulmazlığa karşı suçlar
- Özel hayata ve hayatın gizliliğine karşı suçlar
- Uyuşturucu veya uyarıcı madde imal ve ticareti
- Devletin güvenliğine karşı suçlar (örgüt üyeliği suçu dahil), Anayasal düzene karşı suçlar, Milli savunmaya karşı suçlar, Devlet sırlarına karşı suçlar, TMK (Terörle Mücadele Kanunu) kapsamına giren suçlar, Örgütlü tüm suçlar (Örgüt üyeliği, yöneticiliği veya kuruculuğu suçlarıyla birlikte işlenen yağma, hırsızlık, adam öldürme vb. gibi tüm suçlar KHK kapsamı dışındadır),
- Koşullu salıverilme hakkı geri alınan hükümlüler (infazı yananlar) aynı hüküm nedeniyle,
- Borçlar ve tazminatlar ödenmediği takdirde 5411 Sayılı Bankacılık Kanunu gereği bankacılık zimmeti suçu,
- Cezaevinde disiplin cezası alıp da cezası henüz disiplin kurulunca kaldırılmayanlar,
- Taahhüdü ihlal suçu işleyenler.
Bu arada açık cezaevine çıkma koşullarında da değişiklik yapıldı ancak bunlara değinmeyeceğim yazı uzayıp gidiyor.