kocakserdar7 adlı üyeden alıntı

Böyle hızla devam ederse,

En başta yabancı firmalar ülkeden ışık hızında uzaklaşmaya başlayacak zaten yabancı firmalar için çok cazip bir ülke değildik iyice kötüye gidecek yani. Böylece ülkeye para girişi azalacağı için kriz ortamı oluşmaya başlayacak.

Sadece teknolojik ürünler değil, neredeyse her şeyimiz ithal olduğu için yurtdışından getirttiği ürünler ile üretim yapan firmalarımız, daha az üretim yapacak ve yaptığı ürünü ise daha fazla fiyattan satmak zorunda kalacaklar. Bu sebeple insanlar eskisi gibi rahat harcayamayacaklar.. Sonucunda ise para sirkülasyonu azalacak. Yani para eskisi gibi piyasada dönmeyecek. Parayı alan saklamaya, tasarruf yapmaya yönelik cephe alacak. Bu daha da vahim bir durum.

Şöyle ki, mesela siz normal durumda akşam ailenizle lokantaya giderdiniz, fakat artan fiyatlardan dolayı para tasarrufu yapmak için gitmemeye karar veriyorsunuz. Böylece lokanta sahibini etkiliyorsunuz. Lokanta sahibi ise normal şartlarda akşam evine giderken çocuğuna oyuncak alacaktı. Fakat kazancı düştüğü için o da oyuncak almamaya karar verip, oyuncak dükkanının kazancını olumsuz etkiliyor..... bu sadece bir örnekti. Bu duruma gelmememiz gerekir.

Bizi bugüne kadar ayakta tutan şey devlet politikası değildi. Bize ne kadar yüksek, faiş fiyatlar uygulanırsa uygulansın, biz lüksü ve harcamayı seven bir milletiz bu yüzden piyasamızda hep iyi para dönüyordu. Devletin bizlere yüksek vergi bağlaması bir şeyi etkilemiyordu yine de alıyorduk ısrarla.


Bir dolar bir borcu batırır. Bir borç bir krediyi batırır. Bir kredi bir bilançoyu batırır. Bir bilanço bir şirketi batırır. Bir şirket yüzlerce kişiyi işsiz bırakır. Tabii ki hep yükselmeyecek, elbet bir yerde duracak. Zira artış durduğunda bakalım kimler ayakta kalacak?
Demişti Murat Muratoglu özet bu galiba. Ek olarak bügunku yazısını da okumanızı tavsiye ederim.