Merhaba arkadaşlar, bildiğiniz üzere WM Aracı yöneticileri bir Paylaşım Ekibi kurdular, bu ekip sektörel tecrübelerini forumun diğer üyelerine aktarıp, yeni üyelerin kendilerini geliştirmelerini ve bir yandan da forumun aktifliğini arttırmayı hedefleyerek toplandı. Aramızda yazılımdan, seodan vb alanlardan anlayan insanlar var. Ben de ekibin bir üyesiyim, tanımayanlar varsa memnun oldum. Kişisel olarak daha çok proje geliştirme ve iş fikri oluşturma konusunda tecrübeliyim ve bu konuda bilgilerimi böyle bir yazı serisi ile sizlerle paylaşmak istedim. Serinin diğer yazılarını 'Yeni Başlayanlar' kategorisinde ya da burada görebilirsiniz. İyi okuncalar.

Özgün Olmanın Önemi



Bir işi orijinal yapmanın, fikri diğer projelerden farklı olmanın aslında birçok önemi var. Fakat bana soracak olursanız en büyük önemi rakip elemek. Girmeyi düşündüğünüz alanların neredeyse tamamında tonla rakibiniz olacak, bu rakiplerin bazıları artık kurumsallaşmış ve yıllardır bu işin içinde olan insanlar olacak. Onlarla aranızda bir farkınız olmazsa kullanıcılara sizi tercih etmeleri için de neden vermemiş oluyorsunuz maalesef.

Burada belirtilmesi gereken bir diğer ayrıntı da özgünlüğün ne olduğu, teknoloji haber sitesi açıyorsunuz diyelim. Sadece temanızın daha farklı olması ya da içeriğinizin, rakip bir siteye nazaran daha kaliteli olması işinizi özgün kılmaz. Kullanıcılar için daha flat ya da modern tema bir etken evet, fakat alışkanlıklarını yıkmaya yeter mi? Pek sanmam. İçerik daha kaliteliyse illa kullanıcı çekersiniz fakat bu sizi rakibin önüne taşır mı? Yok, siz de ekmek yersiniz bir süre, sonra sadece ekmek yemenin hoş olmadığını görünce bırakırsınız sitenizi, heba olur içerikleriniz. Öyle olacağına girin rakip sitenin elemanı olun en azından emeğiniz boşa gitmesin.

Farkınızı fikirde ortaya koymanız lazım ki bir tercih nedeni ortaya çıksın. Kullanıcıları etkileşime sürüklemek son yılların popüler fikirlerinden birisi, yukarıda "Nereye gidiyorsun :(" notu bırakarak ya da yazılara emojilerle puanlamalar girdirerek bunu yapmayı başaran işler yapıldı, eğer bunlardan biraz daha farklı bir fikir ortaya koyarsanız etkileşim çekme konusunda güzel bir başarı alacağınızı siz de kolaylıkla görebilirsiniz.

Tamamıyla özgün olmak şart mıdır?



Tamamıyla özgün bir işi ortaya koymak fikriniz olsa dahi zor olabilir. Fikrinizi ortaya çıkartabilecek kadar tasarım biliyorsunuzdur, yazılımda eksiğiniz çıkar. Yazılımı öğrenmek için emek verir ya da fikrinize gönülden bağlanacak, kendini verecek bir yazılımcı bulursunuz. Bu sefer de devamlı içerik sorunsalıyla karşılaşırsınız vs. Ha bütün sorunların üstesinden gelebileceğinize eminseniz şimdiden elinize sağlık. Fakat değilseniz başka bir tavsiyem olacak.

Yabancı dil, hayatınızda hangi alanda girişim yapacak olursanız olun İNGİLİZCE ŞART, dünyanın hepsi bu dil ile iletişim kuruyor, İngilizce'nin önemini Teyzelerimizden, Nenelerimizden dahi duyarken çok fazla üzerinde durmayacağım. Yabancı diliniz varsa, emin olun ülkemize taşınabilecek bir iş fikrini kolaylıkla bulabilirsiniz. En azından ülkemizde özgün olun ki Türkçe'de rakibiniz olmasın.

Yukarıda söylediklerime ek ve örnek olarak yazıyı bir proje önerisiyle tamamlayabilirim. Alexa global ve Amerika sıralamasını son 2 yıldır takip ettiğim, hiç 200'ün gerisine düşmeyen wikihow.com ülkemizde olsa yine başarılı olacak işlerden birisi bana kalırsa. Animasyon resimler ile neyin, nasıl yapılacağı anlatılıyor ve okurları bir şekilde kendisine bağlıyor. İnceleme başladığımdan beridir hem okul, hem kendi girişimim, hem de işimi aynı anda yürütmekte olduğum için fırsatı geçmedi, eğer bu projeyi Türkiye'ye taşıyacak olursanız sözüm olsun ilk backlinkiniz Oyungg'den gelecek.