Merhaba,
Eğer tema çevirisinden bahsediyorsanız, bunun için için Loco Translate eklentisini kullanabilirsiniz. Fakat bu Loco eklentisiyle çeviri yaptıktan sonra, .po ve .mo dosyalarının yedeğini her ihtimale karşı almayı unutmayın, bazen güncellemeden sonra kaybolabiliyor. Bu durumda hemen .po ve .mo dosyalarını languages klasörüne yükleyerek çeviriyi tekrar getirebilirsiniz.
Sadece çeviri değil, kodlarda da değişiklik yapacağım diyorsanız eğer; biraz kod bilgisi gerekiyor bunun için. Mesela header.php 'ye bir şey eklemek için, bu kodu belli komutlarla functions.php 'ye eklemeniz gerekiyor. Sunucunuz otomatik olarak o kodu header.php 'ye aktarıyor.
Veya kod düzenleme eklentileri var, eğer bulamazsanız bakabilirim sizin için. Bu eklentiler ise direk tema ve eklentilerde düzenleme yapabilmenizi sağlıyor ve güncellemede de değişikliklerinizi koruyor. Fakat eklenti kullanımı sunucunuza yük bindirebilir bunu da belirteyim.
Üçüncü olarak, hiç child theme kullanmadan da functions.php 'ye değişiklikler uygulayabilirsiniz. Bunları uygulayabilmek için Code Snippet eklentisi yüklemeniz gerekiyor. Hafif bir eklenti ben bir zararını görmedim. Olumlu yanı; eklediğiniz kodları tek tek isimlendirebiliyorsunuz sonradan hatırlayabilmek için.
Alternatifleriyle anlatmaya çalıştım umarım sorunuza yanıt olmuştur.