KomanBeğrek adlı üyeden alıntı
Custom Post Types, yani özel yazı türleri WordPress 3.0 ile birlikte çıkarılacağı duyrulmuş ve WordPress sistemini daha güçlü ve sadece blog oluşturmak için kullanılan değil, başka türden yazı türleriyle ortak bir CMS (Content Managament System – İçerik Yönetim Sistemi) olarak, yani bir Portal olarak kullanmamızı sağlayacak özellikleri bize sunuyor. Bu yazı türleriyle kendinize özel birçok konuyu ayırabiliyor, kategorilendirme yapmadan, sadece yazmak istediklerinizi bölümlere ayırarak ve bunun gerekliliği olarak yazı türleri oluşturarak yazmanızı sağlıyor.Teorik olarak izlediğiniz filmler hakkında ya da sadece filmler hakkında başlı başına bir bölüm ve yazı türü oluşturabiliyorsunuz. Bunu da basit birkaç işlemle olmasa da wordpress içerisine entegre edebiliyorsunuz. Kodları çok iyi bilmeyen veya kodlarla uğraşmak istemeyen arkadaşlar için bu kodları olabildiğince azaltmaya çalıştım.
Şimdilik WordPress içine bir yazı türü eklemek için bazı dosyalara elle müdahale etmek zorundasınız. Ama bunun da önüne geçip sizi menü sistemindeki gibi kodlamalarla uğraştırmadan bir eklentiyi hem tanıtıp hem de yazı türlerini oluşturmayı anlatacağım.
Custom Post Types UI adlı bir eklenti sayesinde sadece birkaç ileri geri butonu kullanarak kendinize özel bir yazı türü oluşturabiliyorsunuz. Aynen yazılarımızdaki kategoriler gibi ona da ayrı bir kategori sistemi de oluşturabiliyorsunuz.
Bu eklentiyi yükledikten sonra aşağıdaki galeride bulabileceğiniz resimdeki gibi kendine bir menü oluşturuyor. Buradan siz de Özel Yazı Türlerini yönetip ekleyebiliyorsunuz. Add New seçeneğiyle karşınıza çıkan sayfada yeni bir yazı türü ve ona ait olarak ilişkilendirebileceğiniz bir kategori sistemi oluşturabilirsiniz. Bunun için Advanced Options seçeneğini aktif ederek ekleme yapmalısınız. Bununla ilgli zaten anlatılacak çok fazla bişrey yok.
Özel yazı türünüzü ekledikten sonra tabii ki ilk olarak sisteminizde görünmeyecektir. Twenty ten gibi WordPress 3.0 ile tam uyumlu bir tema kullanmıyorsanız tabii. Ama bunun da ufak tefek sırları var. Misal Filmler adında bir sayfa oluşturup, yazı teması seçmek gibi. Öncelikle bu kolay yola gideceğiz.
Bir yazı teması oluşturabilmek için sahip olmanız gereken ufak bir WordPress kod bilgisi. Zaten geri kalanı ben size aktaracağım.
Öncelikle yeni bir php dosyası oluşturun ve içine ilk olarak şu kodları ekleyin:
/*
Template Name: Post-Type
*/
?>
Burada bunun bir yazı teması olduğunu ve Adının da Post-Type olduğunu söyledik ve WordPress header alanını (temamızın header.php sine denk gelir) çağırmış olduk. Sonrasında dosyaya şu kodları da ekleyelim.
$loop = new WP_Query(array('post_type' => 'filmler', 'posts_per_page' => 10));
?>
have_posts() ) : $loop->the_post(); ?>
$custom = get_post_custom($post->ID);
?>
Burada kodlar ile yani bir WordPress loop alanı oluşturduk ve custom post types için $custom komutuyla tam olarak neyi çağırdığımızı aktardık. Burada filmler adında oluşturduğumuz bir özel yazı türünü çağırdık. Sayfa başına 10 adet görünmesini sağladık ki sayfalama olsun. 10 sayısını değiştirerek kendi temanıza göre ayarlayabilirsiniz. Burada loop alanını yeniden yazmamız ile sisteme bu sayfa açıldığında post , yani normal blog yazıları olarak filmler alanındaki yazı türündeki yazıları tanımasını söyledik. Yani geri kalan tüm WordPress blog yazılarını gösterme komutları aynı. Bu alandan sonrasını ben standart bir yazı alanı oluştrarak size aktaracağım ama herhangi bir yazı temasını alarak üstte bahsettiğim yerleri değiştrirerek de kendi temanızı oluşturabilirsiniz.
Yazı temasının geri kalanına aktarmanız gereken kodlar aşağıdadır.
Bulunamadı
Üzgünüz, aradığınız şey burada değil.
İşte hepsi bu. Şimdi bu dosyayı istediğiniz bir adla kaydedin ve temanızın olduğu klasöre gönderin. Sonrasında yeni bir sayfa açın ve bu temayı sayfa şablonunuz olarak seçin. Sonrasında kendi özel yazı türünüze normal wordpress alanında olduğu gibi yazı ekleyin ve kaydettikten sonra gidip o sayfaya bakın. Hepsi Bu!
Kaynak: https://wpadami.com/cms-sistemleri/wordpress/wordpress-3-0-ile-custom-post-types.html
helal olsun hocam yardım diye buna denir :)