Hayatta bazı şeyler, üzerine gittikçe sizden kaçar, kaçtıkça peşinizden gelir. Eğer çabanızla elde edebileceğiniz bir şeyse istemekten ve uğruna çabalamaktan vazgeçmeyin. Eğer sizin değil de, bir başkasının kararına bağlı bir istekse, yine çabalayın ancak alternatifler yaratmayı unutmayın. Ayrıca hayatta bazen olması gereken şeyler olur. İster kader deyin, ister karma deyin ister başka bir şey. Örneğin kendimden örnek vereyim.

Çocukluğumdan beri askeri okula gitmek ve subay olmak isterdim. Gerek ilkokul bittikten sonra gerekse liseden sonra sınavlarına girdim, çabaladım, spora gittim, her gün kilometrelerce koştum ve spor mülakatında derece de yaptım. Ancak ne yazık ki tanıdığım olmayınca elendim. Eğer girmiş olsaydım tam 9 yıl sonra, lise ve harp okulunu okuyup mezun olmaya yakın 15 temmuz olayları patlak verecek ve her öğrenci gibi ben de rütbe takamadan atılacaktım. 9 koca kayıp yıl. İnsan o zamanlar anlayamıyor. Üzülüyor, göz yaşı döküyor fakat hayat, 9 yıl sonra "iyi ki olmamış" dedirtiyor. Celaleddin Rumi'nin bir sözüyle tamamlayayım. Bu söze ister kaderci bir gözle, ister felsefi bir gözle, ister ezoterik bir gözle bakın:

“Üzülme! İstediğin bir şey olmuyorsa, ya daha iyisi olacağı içindir ya da gerçekten de olmaması gerektiği için…” Mevlana