Arkadaşlar ben bir şahıs şirketi falan değilim. Ancak firmalara iş yapacağım zaman bazıları fatura kesmemi isteyebiliyor. Şirket olmadığımdan kesemiyordum. Bu durumda fatura kesebilmemi sağlayan bir sistem buldum rimuut adında. Burada freelancer çalışanlar hizmetlerini faturalandırabiliyor. Ödemeyi rimuut üzerinden aldığımızda ödeme yapana hizmet bedeli olarak fatura kesiyor. Komisyon olarak da bizden %16 kesinti alıyor. Şimdi benim de bu durum kafamı karıştırdı. Şirketim olsa zaten sadece KDV'ye %18 kesilecek. Bu %16 ile nasıl oluyor anlayamadım. Mail atarak sordum ve bana %0 KDV olduğunu söylediler. Aşağıda yazılan cevabı aktarıyorum ben okudum ama hiçbir şey anlayamadım. Biri beni aydınlatabilir mi, burada kesilen fatura hizmet verdiğim işletmenin işine normal yasal bir fatura gibi yarar mı sonuç olarak bilgi verebilir misiniz?

"Merhaba. Mesajınız için teşekkür ederiz. Bilgi aktarayım;

Rimuut global bir şirket olduğundan müşterinize düzenleyeceğiniz faturalar 0% KDV li olacak. Rimuut faturası bir yurtdışı hizmet faturası olarak muhasebeleştirilir ve yurtiçinde alınan bir hizmetten farklı olarak KDV tutarını satıcıya (Rimuut’a) ödemek yerine yine %18 oranında doğan KDV 2’ yi müşteriniz devlete öder ve mali dönem sonunda KDV beyannamesinde indirim konusu yapar, bu şekilde ek nakit yükü söz konusu olmaz.
Şirketler vergi dönemleri sonunda KDV beyanında bulunur. Oluştuğu anda ödenmeyen KDV2, vergi dönemi sonunda kesilen faturaların KDVsi ile mahsuplaşır. Konuyla ilgili detayları yakınınızdaki bir mali müşavire danışabilirsiniz.
Yurtdışı hizmet faturalarının muhasebeleştirilmesi oldukça kolay bir prosedür olup tüm müşterilerimizin rahatça işlem yaptığını söylemek isterim.
Daha detaylı bilgiyi linkte bulabilirsiniz; https://rimuut.com/sayfa/rimuut-faturalarinin-vergisel-boyutu-ve-muhasebesel-olarak-islenmesi-01-1

Eğer müşterinizle 1.000TL üzerinde anlaştıysanız 1.000TL tutarında bir işlem başlatacaksınız, müşteriniz Rimuut'a 1.000TL ödeme yapacak ve Premium üye iseniz %12 komisyon oranı uygulandıktan sonra sizin hesabınıza 880TL, standart üye iseniz %16 komisyon oranı uygulandıktan sonra sizin hesabınıza 840TL ödeme gönderilecek.

Ancak eğer müşterinizle 1.000TL net ödeme almak üzerine anlaştıysanız, Premium üye iseniz (%12 komisyon oranı geçerlidir) müşteriniz 1.000/0.88= 1.136,36 TL ödeme yapacak ve bu tutarda fatura alacak. Sizin hesabınıza da 1.000TL net ödeme yapılacak. Eğer standart üye iseniz (%16 komisyon oranı geçerlidir) müşteriniz 1.000/0.84= 1.190,47 TL ödeme yapacak ve bu tutarda fatura alacak. Sizin hesabınıza da 1.000TL net ödeme yapılacak.

Kişisel gelir beyanınızın Rimuut'un sorumluluğunda olmadığını belirtir, yıllık 25.000 TL'ye kadar gelir beyanı zorunluluğunuz olmadığını hatırlatmak isterim."