cthax adlı üyeden alıntı

Hocam size parçaları temin edeyim lütfen yapın.

Dediğiniz doğru yenilkci ve inovatif olmak gerek ama bir şeyi tasarlamak içinde doğasını işleyişini anlamak gerek. Drone dediğimizin mekaniği belli demi bu yeni bir icat değil haklısınız

Fakat taklitcilik olarak nitelendirdiğiniz şeyi onlarca yıllırdır her Araba markasıda yapıyor. Otomobil fuarları "sanayi casusu" ile kaynıyor.

Demem o ki şevk kırmadan, heves bozmadan yönlendirmek gerek. Yoksa "Aman yük taşıyan drone yapmışlar, buda başarı mı?" derseniz bugün yükü taşıtan o öğrenciler yarın (ki buda yapıldı) mayın temizleyen dronu vs geliştirmez geliştiremez.

Uzun bir yazı olacak :)
Öyle bir konuşuyorsunuz ki sanki bu bir oyun LvL LvL gitmek gerekiyor. Hayır hocam buna gerek yok. Yapılanı anlayıp üzerine koymak gerekiyor. Yeni bir şey denenmesi gerekiyor. Sürekli bu şekilde olmalı ki ortaya daha önce üretilmemiş bir yapı ürün çıksın. Elektrikli araba yapabilmek için içten yanmalı motoru anlamanın gereği yok. O eskidi artık eski teknoloji. Bir akılli telefon yapmak için ilk telefona dönmeye gerek yok. Senelerdir pişirip pişirip öne sürülüyor bunlar zerre kadar gelecek vaad etmiyor. Senelerdir sürekli bir şeyler bulunuyor yok şu üniversite bunu yaptı yok bu şunu yaptı sonuç nedir? Bir arpa boyu yol kat edemedik. Elektrikli araba yapabilmek için içten arabalı motoru değil, içinde kullanılan pil sistemini ve bunun dizaynını anlamak gerekir.(Isınınca veya bir yere çarpınca patlamaması gibi) Ağırlık taşıyan drone mu yapılacak? Bunun mantığı belli yeni bir şeyler ekle ne bileyim auto navigasyon bulucu olsun, koordinat tespit etsin ya da x ürününü y koordinatına teslim edebilsin, sadece şu kadar kg lık yük kaldıran drone yaptım demek ve bunu yol kat edilen bir buluş, üretimmiş gibi öne sürmek saçmalıktan öte bir şey değil.

Geçenlerde 18 19 yaşında bir genç yerli anakart yaptı dediler, konu açtık ************** dedik mümkün değil dedik bazı arkadaşlar karalama yapıyorsun dediler bazıları yerli üretimi desteklemiyorsun dediler sonuç? ************** çıktı. 2 parçayı alıp birleştirmek yenilikçi bir şey geliştirmek anlamına gelmez. Tekerleği yeniden bulmaya gerek yok. Tekerlek zaten icat edildi. Siz üzerine bir şey koyarsanız bu yenilikçi bir hareket olur. Bu gençlerin yaptığı droneları avrupada ve dünyada hobi amaçlı yapan insanlar var. Hatta bu işi abartıp neler neler yapan var. Kaç tane youtube kanalını sitesini ya da bu konuda bir şeyler geliştiren insanı takip edebiliyorsunuz?

Doğasını inceleyecekse yenilikçi bir ürün çıkarması gerekir. Bugün zıplayan robot yapabilmek için zıplayan örümcek türleri tek tek inceleniyor, yapıları gözleniyor bu yenilikçi bir harekettir.

En sevdiğim argüman göndereyim sen yap, ya da bir eleştiri yapınca hadi yap. Ben bunu yaptım diyelim o zaman hangi argümanı sunacaksınız bana? İnternette aşama aşama gösteriliyor zaten. İç dizaynı tamamen hazır. 3D Yazıcı kısmı en basit olanı youtube a 3D printed drone yazın binlerce video var.

Elektrik aksanı dışında her şeyini 3D yazıcı ile basabilirsiniz.
Ne gibi?
Propellers
FrameLanding gear
Landing gear
Camera mounts
Antenna holder.
Protective equipment..
Remote casing
Battery pack casing.

Gibi. Ortalama bir makine ya da elektronik mühendisi öğrencisi zaten bunun geriye kalan iç aksanını yapamıyor(birleştiremiyorsa) yazıklar olsun. Hayalgücü yok ülkede. Yani ek bir şey katamıyorlar. Hadi koçum yaparsın koçum demekle olmuyor bu işler. Devlet kaynaklarıyla birine destek verecekse, Tübitak'ın reddettiği fakat Oxford Harvard gibi üniversitelerden teklifler alan Türk projelerine destek versin. Eldeki dehaları avrupaya verip bu tür klişe yapımları bir yenilikmiş gibi sunmak bana ironik geliyor doğrusu.

Katılırsınız katılmazsınız bu benim şahsi fikrim, oyalanıp oyalanıp duruyoruz. Bir kere bu eğitim sisteminden yenilikçi üretim zaten beklemiyorum. Sorgulama, merak aykırı düşünme yok. Tamamen sıradan taklit üzerine kurulu. Ülkede çok değerli 2 3 üniversite var teknoloji ve yenilik çıkarabilecek onların da üretenlerini avrupa ve amerika hemen kapıyor.

Şevk kırmak konusuna girince bunları geçiniz lütfen. Yapılacak bir şey varsa yapılır olacaksa bir şey varsa olur. Akacak kan damarda durmaz. Alan Turing tüm baskılara rağmen Enigmayı çözmedi mi? Ya da Telefon kaçıncı denemede bulundu? Kimler kimler sen bunu yapamazsın dedi? Newton üniversite sınavinı başaramayınca ahırda fizik çalışmadı mı? Tüm buluşlarını burada yapmadı mı? Daha neler neler. Bunların tamamı şevk kıracak birçok faktöre göğüs gerdi başarmalarının tek sırrı uslanmaz merakları ve durmak bilmeyen sorgulama yetileriydi.

Kendi alanımdan örnek vereyim, atıyorum yapay zeka geliştirilecek çok iyi derecede santranç oynayan bir yapay zeka geliştirmemin bir anlamı var mı? Bu zaten yapıldı. Geçmişteki bütün çalışma ve örnekleri sistematik bilgi birikimlerini tek tek tarıyorum. Almam gerekenleri alıyorum. Ortaya yeni bir şeyler çıkması için bu yeterli olmuyor elbette. Derin bir sorgu süreci var. Biyoloji fizik matematik kullanman gerekiyor yetmiyor. Felsefeye de el atmak gerekiyor, etik ahlaki konuları bile derinlemesine incelemem gerekiyor, Deep Mind gibi harika rakipler var. Onlara göz atmam gerekiyor. Yetiyor mu? Yetmiyor, insanı ve yapısını incelemem gerekiyor nörolojiden sinir sistemine kadar inmem gerekiyor, teknoloji insanın birbirini taklit etmesiyle değil, bir insanın hayalini gerçekleştirmesiyle geliştirir. Hep üzerine koya koya ilerlemek gerekir. Ben isterdim ki kendilerinden bir parça olsun bir hayalleri olsun kusursuz yapmak zorunda değiller ama en azından deneyebilirler. Otomobil firmaları elbet birbirini taklit eder pazar payı kapmak için kıyasıya bir yarış var öyle ki Elon Musk misal çoğu zaman bu olayı abartıp PR çalışmaları için asıl amaçlarından uzaklaşarak saçma sapan hareketler dahi yapabiliyor. Sürekli gelişen durmaksızın ilerleyen bir dünya var, bu dünyaya ayak uydurmak için taklit etmek yetmiyor üzerine koyup geliştirmek gerekiyor.

3kg ee
10kg ee
100 kg ee
1000 kg eee biz tonlarca yük taşıyan droneları yapana kadar onlar yapay zekalı ülkede devriye gezen askeri ve polisiye robotlar yapacak. Sonra biz onları taklit edeceğiz onlara yaklasana kadar hep bir adım önümüzde olacaklar. Bu sekilde olmaz hocam. Bir patlama yapmak lazim şu gençleri bir salmak lazım. Geleceği özgürlüğü sorgulamayı sonuna kadar dayayacaksın limitleri zorlayacak, gelişime açık olacak ki geliştirebilsin.

Harika süper bir proje diyene de saygı duyuyorum. Benim şahsi fikrim bu. Fikirlerin en sevdiğim yanı asla zincir tutmamaları.

Kilit vurulmuş zihinlerde, cesaretle kırılan her zincir, özgürlüğe ve yeni bir dünyaya açılan kapının ilk adımıdır. Derim hep. Bu sözü lise zamanlarında boş bir ders vakti oluşturup sıraya yazmıştım. Bilmiyorum belki de bu bakış açım bana dayatılan hiçbir fikri baskıyı kabul etmeyişimden ötürüdür.

Bu projeyi şu an ülkede bulunan Mekanik ve elektronik alanındaki ortalama her üniversitenin yapabilmesi lazım. Asıl garip olan ne biliyor musunuz? Benim beğendiğim ve şaşırdığım her Turk projesinin avrupa veya dünyanın herhangi bir ülkesi tarafindan kapılmış olması. Birçoğu ülkede haber değeri bile görmüyor.

Fikriniz budur saygı duyarım fakat aynı şeyi sizden de beklerim.