Hayat hepimize adil davranmadığı gibi, her zaman duble şeritli otoban gibi dümdüz ilerlemiyor. Başarılar başarısızlıklıkları ve başarısızlıklar başarıları kovalıyor. Bazen zirvenin dayanılmaz hafifliği omzumuza tünerken, bazen de yer küre çekirdeğinin tüm sıcaklığı boynumuza geçiyor.

”Her şeyinizi kaybetseydiniz ne yapardınız?” sorusunun eğlenmek için biçilmiş kaftan olmadığı kesin. Hatta, kendisini bir çoğumuz ürkünç bile bulabiliriz. Fakat dünyanın en başarılı girişimcileri arasında gösterilen 5 önemli isim bu soruya yanıt verdiler. İşte, bugün işi gücü bıraksalar ölene kadar (zengin olarak) yan gelip yatabilecek 5 kişinin “Her şeyinizi kaybetseydiniz ne yapardınız?” sorusuna verdiği yanıtlar:

Mark Cuban

NPR’in How I Built This (Bunu Nasıl Yaptım) isimli podcast’inin konuğu olan Mark Cuban’a “Her şeyinizi kaybetseydiniz ne yapardınız?” sorusu yöneltildi. Ünlü girişimcinin cevap ise şöyle:



“Barmen olarak çalışabileceğim bir gece işi arardım. Sabahları ise çalışabileceğim farklı bir satış işi arardım.


Bill Gates

Arkadaşı Warren Buffett ile birlikte katıldığı bir etkinlikte, ikonik soru Bill Gates’e de soruldu. Yapay Zeka teknolojisini kayda değer bulduğunu ifade eden Gates:



“Yapay zeka olağanüstü! Bu yüzden yapay zekayla bağlantılı olan her şey benim için heyecan dolu bir kariyer fırsatı olabilirdi. yanıtı verdi.

Warren Buffett

Gates ile aynı etkinlikte sorunun yöneltildiği bir başka isim de Warren Buffett’idi. Gates’den kopyalı bir cevap veren Buffett, onu heyecanlandıran ve keyif veren bir şeyler yapmak isteyeceğini söyledi:



“Yirmili yaşlarımdayken eğleniyordum, otuzlu yaşlarımdayken de eğleniyordum ve şimdi 86 yaşında olmama rağmen hala eğlenebiliyorum. Bunun dışındaki her şey bence bir başarısızlık olacaktı.”

Barbara Corcoran

Bir başka etkinlikte Barbara Corcoran da aynı sorunun hedefi oldu. Barbara’nın cevabı listemizdeki en az diğer isimlerin cevabı kadar şaşırtıcıydı: Garsonluk!

Farnoosh Torabi ile konuşması sırasında seçiminin nedenini açıklayan Corcoran:



“Garsonluk yaparak birçok işte öğrenebileceğinizden daha fazlasını öğrenebilirsiniz. Hizmete dayalı neredeyse her şeyi yaptım. Garson olmanın en harika yanı; her şeyin kendi bölgenize dönüşmesi ve sizin sorumluluğunuza girmesidir. Masa sizindir. Müşteri sizindir. O şeker tabağı dolu olmalıdır ve ketçap kapağının kapalı olduğundan emin olmalısınız.”

Richard Branson

Girişimcilik denildiğinde dünyaca ünlü isimlerin arasında kendine mütemadiyen yer bulan Richard Branson’ın da ilgili soruya dair bir cevabı var. Finding My Virginity isimli otobiyografi kitabında bu konuya değinen Richard Branson:



“Öncelikle bunun tarihteki en harikulade kaybediş olduğundan emin olmak isterdim. Sonra, tüm not defterlerimi gözden geçirir, gerçekten üstüne düşülmeye değer fikirleri saptar ve bunlara başlardım.”

İyi veya kötü fark etmez; hepimizin kendimizce maddi veya manevi başarıları vardır.

O halde sorum size: “Ya siz, bugün her şeyinizi kaybetseydiniz ne yapardınız?”