Ahmet adlı üyeden alıntı

Taban fiyatlar bizim kafamıza göre belirlediğimiz rakamlar değil, piyasada yer alan rakamların ortalamasıdır. Biz bir kategoriye taban fiyat belirlerken piyasa da ürünlerin ortalama satış rakamlarını esas alırız.



Burada serbest piyasa devreye girer, biz buna müdahale edemeyiz, buna kimse müdahale edemez. Marketten sebze alırken o sebzeler önce sebze halinde ikinci kişi tarafından alınır, sonra markete satılarak üçüncü kişiye ulaşmış olur, oradan da evimize girer dördüncü kişi oluruz. Biz markete bunun için kızıyor muyuz? Hayır.

Ticaret demek, al sat demektir. Sermayesi olan insanlar bunu yaptıkları zaman bunun adı da ticaret olur, zaten asıl ticaret budur, geri kalan kısım ürünün işçilik bedelidir.


Bu konuda gereken cevabı ben yine konu içerisinde verdim. Bu iş ''sebze alıp, satma'' işi değil. İşin ne olduğu ortada. Bu nedenle farklı bir örnek vermeye gerek yok direk olarak ''içerik üretimi'' üzerinden konuşabiliriz.

İlk olarak taban fiyatlar piyasa ortalamasına göre belirleniyorsa zaten fiyatlar arttırılmalı. Birçok platformdan iş alıp & veriyorum. Bunlar arasında yan sanayi makale sitelerini saymayıp itibarı olan kurumları ele alırsak en düşük taban fiyat wmaraci üzerinde bulunuyor.

İkinci olarak ilk başta dediğimiz ''serbest piyasa'' konusuna gelelim. Serbest piyasa demek bu değil.

Neredeyse her türlü durum ve oluşumu ''fakat normlar bu şekilde'' diyerek doğrulamak mümkün. Ben burada bir iş etiğinden söz ediyorum. Üstelik bahsettiğim iş etiğinin yokluğunda hem iyi yazı yazabilecek makale yazarları düşük ücret aldığı ya da bir şekilde düşük ücret alan kişilerle iş iletişimi kurduğu için yeterli düzeyde yazamıyor, hem de makale satın alan kişiler belli bir kaliteye ''eyvallah'' demek zorunda kalıyor. Aslında bu anlaması çok zor olan bir şey değil. Eğer herkes kendi anlık kazancının en üst düzeyde olacağı durumları yaratmaya çalışırsa ve sektör de buna zemin hazırlarsa zamanla sektör yozlaşır, ekonomi kitaplarındaki ''görünmez el'' kavramının da artık eriyip bittiğini söylemek zor bir şey değil. Bir sistemin doğru işlediğinin savunması da diğer sektörlerdeki benzeri olamaz. Bu iş normal ekonomik sistemdeki manavın, halin ve marketin dağılımına değil daha çok karaborsa durumu ile benzerlik gösteriyor. İşlerin yüksek kısmını alan kişiler diğerlerine düşük ücretle dağıtıyor ve bu piyasanın kalitesini düşürüyor. Dünyanın her yerinde mesleki etiğin ve saha kurallarının belirlendiği kurumlar var mesleğe özel olarak. ''Burası serbest piyasa, burada herkes at koşturur'' diye bir durum yok.

Ek olarak sadece taban fiyat konusundan konuşursak dünyada her sektörde bu tür belirlemeler belirgin veya belirgin olmayacak şekilde yapılır. Bir teknoloji mağazasından, emlak sektörüne kadar bu işlerin bir belirlenme noktası vardır. Örnek olarak dünyanın her noktasından örnekler verilebilir tabii ama başta dediğim gibi biz ''içerik üretme'' işinden bahsedebiliriz.

''Ticaret'' kısmının ise ''avantacılık'' olduğu konusunda şüphe yok. Burada bu işi alıp veren kişiler ne yapıyor bir bakalım;

''taban fiyatı daha yüksek sitelerden işi teklif ediyor ve alıyor wmaraci gibi taban fiyatın düşük olduğu bir platform üzerinden işi yaptırıyor ve teslim ediyor''

Burada ticari bir zeka, emek yok. O siteye adam üye olmuş olsa zaten işi kendi alacak. Bu belirttiğim gibi sadece avantacılık. Elbette tüm makale işini ekip olarak yapanları bununla itham etmiyorum fakat piyasa içerisinde bu kar oranlarını sadece başka platformlar üzerinde olan makas ile yapan kişiler avantacılık yapıyor.

Burada yine belirttiğim iki sorunun çıktığı nokta ise ilk olarak düşük fiyatlardan dolayı çift taraflı bir ''kalitesizlik'' ikinci olarak ''avantacılık'' bence taban fiyatların arttırılmaması konusunda ısrarcı olmamak gerekiyor.