Konu sahibi hocam aslında haklısınız, diğer arkadaşların da dediği gibi piyasada "makale yazarıyım" diye geçinen kesimin büyük bir kısmı iyi bir iş çıkaramıyor. Henüz hangi "de"nin bitişik hangisinin ayrı yazıldığını ayırt edemeyen çocuklar sektöre girmiş. Girebilirler tabi harçlıklarını çıkarsınlar ama işin hakkını da vermeliler.
Biz şunu da atlıyoruz; "ucuz etin yahnisi yavan olur" demiş atalarımız. 2018 yılında 100 kelimesi 1-1.5 lira verilen yazıdan nasıl bir performans bekliyoruz ki ? Bugün görece daha elit sitelere hitap eden piyasadaki bir içerik sitesi -ismine lüzum yok, bilen biliyor- 500 kelime tanıtım yazısına belki 50 liraya yakın hesap çıkarıyor. Burada aynı yazı 7.5 lira. Bu kadar uçurum pek normal değildir.
Öte yandan site sahipleri; sitelerinin yeni oluşundan, henüz kâr etmediğinden makaleye cepten para ödemek istemiyor. Fakat hemen her işin beliri bir miktar yatırım riski olacaktır, bundan kaçınamayız.
Kendim de 3 senedir çoğunlukla yazar bazen de alıcı olarak içerik sektöründeyim. (İçerik diyorum çünkü internet dilinde yanlış yer etmesine rağmen makale farklı bir şeydir, aslında yapılan içerik üretimi.) Bazen diyorum ki; tecrübeli ve kalifiye arkadaşlarla ekibimi kurayım. Müşteriye şunları vaad edeyim:
-Gereksiz lâf oyunlarıyla kelime sayısını doldurmak yok. Verilen siparişin kelime adeti her zaman fazladan yazılır, asla eksik yazılmaz.
-İnsanız, bir metinde bir adet yazım yanlışı olabilir, ama ikinci hataya yer yok.
-Günde binlerce kelime yazıp baştan savma iş çıkarmak yok. Verilen konu ilgili konu uzmanınca araştırılır, az ve öz yazılır.
-Memnun kalmazsanız paranız iâde edilir...
gibi maddeler. Fakat verilen emeğin karşılığı ücreti buralarda alabilir miyim, bilemiyorum.