yilmaz70 Estağfurullah, bilgi alışverişi yapmak kadar iyi bir şey yok :) Kopma durumlarıyla hiç karşılaşmadığım için sormak istemiştim.

Cloudflare kullanan site sahipleri her zaman sitelerinin hızlı açıldığını sanmaları, kullandıkları tarayıcı cache nedeni iledir maalesef.
Bu konuya kesinlikle katılıyorum. Browser cache olduğu için hızlandırma yapılmamış bile olsa site hızlı gibi görünüyor kullanıcı gözünde. Gizli sekme açıp test etmek çok mantıklı.

Türkiye lokasyon sitelerde Cloudflare sorun yaratır maalesef.

Sen Avrupa lokasyonda isen problem yaşamaman doğal

İlk başlarda ben de bu şekilde düşünüyordum. Pek fazla önermiyordum ama ne gibi ayar yapıldığına ve sitenin yapısına ve Cloudflare'in çalışma mantığına göre tam aksini düşünüyorum.

Aslında sorun biraz da rehber sitelerinden kaynaklanıyor. Çoğu WP sitesi Cloudflare kurulumlarını ne yazıkki yanlış aktarıyor. Aslında senin bilgin vardır ama bilmeyenler için en sade şekilde anlatırsak:

Ziyaretçi site adresini tarayıcıya yazıyor ve doğrudan Cloudflare sunucusuna bağlanıyor. Bu aşamada, Cloudflare kullanıcıyı bekletip sitemizin dosyalarına başvuruyor. Tabi SSL, DNS vs. bazı istekler ziyaretçiye yansımasa bile ikiye katlanmış oluyor.

Aynı POP noktasından sonraki isteklerde ise CSS,JS gibi statik dosyaları kendi sunucusundan veriyor. Ama yine de HTML, çerezler gibi istekleri her zaman proxy üzerinden geciktirerek aktarıyor.

Cloudflare CDN hizmetlerinin yanında güvenlik için proxy görevi gördüğü için bu durum böyle. Şimdi yukarıdaki sisteme göre Cloudflare neredeyse hiçbir şekilde siteyi hızlandırmamış oluyor. Aksine ufak da olsa siteyi yavaşlatıyor. Bu sistemi WP sitelerinde anlatılana göre uyguladığımızda (yukarıdaki gibi), sitenin yavaşlaması ne yazıkki doğru. Fakat daha derine indiğimizde ayrıntılı bir şekilde ayarlamalar yapılınca durumun aslında tam tersi yönde olduğu sonucu çıkıyor.

Örneğin proxy özelliğini kapatıp sadece CDN özelliğini belirleyecek sayfa kuralları eklenirse bu durum tam tersi siteyi uçurabiliyor. Cloudflare ziyaretçiyi, HTML gibi dosyalarda proxy olmadan direk origin sunucusuna yönlendiriyor. Kalan statik dosyaları ise CSS,JS gibi doğrudan kendi sunucusundan (cache) aktarıyor.

Bunu daha da geliştirirsek tüm dosyaları Cloudflare sunucusundan aktarma olayı da var. Biraz maddi özellikler gerektirse bile sunucu üzerinde detaylı düzenlemeler yapılırsa maddi yüküne gerek kalmıyor.

Hadi hiçbir şey olmasa bile Cloudflare'a siteyi ekleyip, ayar panelinden Pause moduna alınırsa bile site eskiye oranla az da olsa daha hızlı olur. Böylece Cloudflare'ın tüm özelliklerini kapatıp sadece DNS özelliği kullanılmış olur. Cloudflare en hızlı DNS sağlayan 2-3 firmadan birisi. Google DNS servisinden iki kat daha hızlı diye hatırlıyorum.

CDN sadece ufak bir özelliği. Güvenlik, dosya sıkıştırma, sınırsız bant genişliği, Dünya'nın bugüne kadar gördüğü en büyük Ddos saldırısının 20 katı büyüklükte bir Ddos koruması vs. yönlerini saymıyorum bile. :)

Ve 502 hatası oldukça yaygındır.
Bu durumla hiç karşılaşmadığım için ne desem yalan olur. :)