RadiKaL adlı üyeden alıntı

Güzel konu. Şu font olayını biraz daha açsanız. Mesela biz tema kullanıyoruz. Bu temada Google fontları var. Vietnam yunan vs hepsini çekiyor. Fontları nasıl düzenleriz

Merhaba hocam. Öncelikle konuya olan ilginizden dolayı teşekkür ederim. Kullanmadığınız veya az kullandığınız yazı fontu varsa bu fontu çağıran kodu silmenizi tavsiye ediyorum. Hatta bence bütün fontları silip sitenizin tasarımına bir bakın, sizin için çok fark olmazsa sitenizi font olmadan kullanın derim. :)

Googlenin bu konuda güzel bir makalesi var.Web yazi tipi optimizasyonu bu makaleyi okumanızı tavsiye ediyorum. Bu makalede bulunan şu kısmıda yoruma eklemek istiyorum.

Yazi tipi kullaniminizi denetleyin ve izleyin: Sayfalarinizda çok sayida yazi tipi kullanmayin ve her bir yazi tipi için kullanilan çesitlerin sayisini en aza indirin. Bu, kullanicilariniz için daha tutarli ve daha hizli bir deneyim saglamaniza yardimci olur.

Yazi tipi kaynaklarinizin alt kümesini olusturun: Yalnizca belirli bir sayfa için gereken glifleri saglamak üzere birçok yazi tipinin alt kümesi olusturulabilir veya yazi tipleri birden çok unicode araligina bölünebilir. Bu, dosya boyutunu küçültür ve kaynagin indirme hizini iyilestirir. Ancak, alt kümeleri tanimlarken yazi tipi yeniden kullanimi optimizasyonuna dikkat edin. Her sayfada farkli, ancak örtüsen bir karakter kümesini indirmek istemezsiniz. Iyi bir uygulama yazili metne dayali alt küme olusturmaktir (ör. Latin, Kiril vb.).

Her bir tarayiciya optimize edilmis yazi tipi biçimleri saglayin: Her bir yazi tipi WOFF2, WOFF, EOT ve TTF biçimlerinde saglanmalidir. EOT ve TTF biçimleri varsayilan olarak sikistirilmadigindan, bu biçimlere GZIP sikistirmasi uyguladiginizdan emin olun.

Yeniden dogrulama ve en uygun önbellege alma politikalarini belirtin: Yazi tipleri, sik güncellenmeyen statik kaynaklardir. Farkli sayfalar arasinda verimli yazi tipi yeniden kullanimina imkan tanimak için sunucularinizin uzun ömürlü bir max-age zaman damgasi ve bir yeniden dogrulama belirteci sagladigindan emin olun.

Kritik Olusturma Yolunu optimize etmek için Yazi Tipi Yükleme API'sini kullanin: Varsayilan geç yükleme davranisi, metin olusturmasini geciktirebilir. Yazi Tipi Yükleme API'si, belirli yazi tipleri için bu davranisi geçersiz kilmamiza ve sayfadaki farkli içerik için özel olusturma ve zaman asimi stratejileri belirtmemize olanak tanir. API'yi desteklemeyen eski tarayicilarda, webfontloader JavaScript kitapligini veya CSS satir içinde kullanim stratejisini kullanabilirsiniz