Merhaba,

Öncelikle şahıs işletmesiyle şirketi karıştırmayın. Şahıs işletmesinde isim soyisimle mükellefiyet kaydı olunur. Şirkette ise ünvan ltd. şti., a.ş, koll şti. vs vs ile biter. Şahıs işletmesi 1 günde açılır. 1 günde kapanır. Şirkette ise prosedürler daha farklıdır. Açılışı yine bi günde olurken, kapanışta şirket tasfiyeye girer. Sanırım 1 veya 1,5 sene tasfiye halinde olur. Ve bu süreçte vergiler ve muhasebe ücreti yine ödenir.

Video da bahsedilen konu ise şirketlerin ticaret odasına kaydından bahsediyor.
Şirketler bilanço defteri olarak kurulurlar ve ticaret odasına kayıt zorunluluğu vardır.

Ticaret odası kaydında işlemler mersis üzerinden yürütülür. mersis kaydı, ticaret odası kaydında muhasebeciye ihtiyaç yoktur. Ancak kayıt olmakla iş bitmiyor. Her ay gönderilmesi gereken beyannameler var. Beyanname gönderilir ve gönderilen beyannameye göre vergi çıkar. Beyannameler muhasebenin ebeyanname şifresi ile gönderiliyor.
Zamanında gönderilmeyen her beyanname için 1 asgari ücret ceza var. Erken ödenirse 1/4 indirim oluyor.

Yani vergi dairesi size kendi beyannamenizi gönderme yetkisi verse bile siz kendi muhasebenizi kendiniz tutamazsınız. Çünkü daha hangi beyannamenin verileceğini bile bilmiyorsunuz. Memurlar işi gücü bırakıp vergi dairesinde muhasebe dersi veremez. Zaten Mali müşavirlerin bir çoğu bile artık kanunların hızına yetişemiyor. Zaman zaman cezaya maruz kalabiliyor. Muhasebecilik işi internetteki videoları izlenerek öğrenilecek bir meslek değildir. Öyle olsaydı kimse muhasebecilerin yanında asgari ücretin altında düşük ücretlerle iş öğrenicem diye çalışmazdı.



Neyse asıl konumuza gelelim.
- Zarar etmeniz halinde İşletme defteri mükelleflerinin aylık kdv, 3 ayda bir muhtasar, 3 ayda bir geçici vergi, yıllık gelir vergisi, aylık muhasebe. Toplam Aylık Ortalama 1200-1300 TL civarında masraf oluyor.
- Kuruluş masrafları muhasebeciye göre değişir.


75.000 TL ye Kadar Gelir Vergi Muafiyeti
- 29 yaş altında ilk defa işyeri açanları kapsar.
- 3 yıl geçerlidir. (Yani 29 yaşına kadar olan 3 yılı kapsar. )
- Sadece yıllık gelir vergisi ve 3 ayda bir verilen gelir geçici vergiler için istisna uygulanır. Yani gelir vergisi ve geçici vergi damga vergileri ödenir. Ancak kar ederse kara istisna uygulanır.
-Kdv ve muhtasar için bir muafiyet söz konusu değildir. (Karıştıranlar için bunuda belirttim.) Bu vergiler olduğu gibi devam eder.
Kaynak: http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2016/05/20160505-8.htm


Bağkur Muafiyeti
-29 yaş altını kapsar
-1 yıl geçerlidir.
Bağkur muafiyetinde daha önce sigortalı olarak bir işten çalışanları kapsıyor mu emin değilim. Burda ince bir çizgi var. İnce çizgiyi görmek lazım. Bunun cevabını işyeri açılışı yapmadan önce ssk ya sormak gerekiyor. Yukarıdaki aylık masrafınızın çoğunu bağkur kapsıyor. 2019 %5 indirimli bağkur 754,61 TL

Genç Girişimci Bağkur İstisnası (Madde 22)
Kaynak: http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2018/05/20180518-3.htm






Detaylı bilgi için skype adresimi ekleyin. Forumdan fazla takip edemiyorum. Zaten fazla vaktimde yok.
Skype: bulut-57