Browland adlı üyeden alıntı
Düzenli bir işi olanın piyasadan haberi olmuyor maalesef. 60k para ile esnaf işine girerseniz batarsınız. 100k 150k olsa gene batarsınız.
4 yıl önce kardeşime butik açtık 50k para harcamışız 1 yılda kazanmadı sattı dükkanı. Destek olarak her ah 1k ben veriyordum.
60k param olsa yapacak bir iş var ama onu söylemem. Zira ortancı kardeş son 3 ayda çoğu borcunu ödedi o yöntemle. Benim bir tarlam var satınca gireceğim o işe...
60k para ile aylık 1k getirisi olan yabancı web sitesi alırdım. Pazarlıkla 9-10 k fiyatı olur. İçerik girerdim.
Toplamda 3 web sitesi 1 Instagram hesabı alırdım. Instagram hesabı 200k takipçi olsa yeter.
Toplam 30 - 35k harcar kalan 25k zor durum için kenarda dururdu.
Ayda ortalama 2-2.5 k getirisi olan 3 sitem ve 1 Instagram hesabım olurdu. Bir ofis açar eşim orada gündelik işleri yapardı (içerik hazırlama v.b.)
Browland adlı üyeden alıntı
Butik dediğim kendi mahallemizde bir elbise dükkanı, malzemeleri merterden alıyorduk. Kurulum, raf dekor zaten 10k civarı tutuyor.
Cadde üzeri 750 TL kira veriyorduk, müşteri gelmeyince biraz ileriye geçtik kira 1500 oldu. Muhasebe elektrik v.b. masrafla aylık 2k masraf, sattığını ürünün yerine yenisini alacaksın.
İlk bir kaç ay kiran bile çıkmayacak. Çünkü o söylediğin ürünleri anneler sıradan yerden almaz. Bebek değerlidir.
Mesela hastane takımı 49 lira pazarda, ben almam dedim, daha kaliteli olsun. Nereden alacan belirli mağazalardan. Yani sizin kurumsallaşmanın maliyeti yüksek olur.
KOSGEB geçin. Eşim burada (Çanakkale) ikide bir tarım için kosgebe gidelim diyordu. Ben olmaz bize dedim dinlemedi gitti sordu. Oradaki görevli "eşin doğru söylemiş" diyip göndermiş. KOSGEB ile önce yatırımı yaparsın sonra faturalar üzerinden bazı ürünlerde belli oranda destek alırsın. Yani hepsine değil. Her işe fatura lazım. Kaynak yaptıracan, KOSGEB için fatura diyeceksin 1k lık iş 2k olacak. Diğeri diyor ki"adam zaten devletten alacak pahalıya yaparım "
20k lık işi 30k üstüne yapar 10k destek alırsın.
İşin kısası... Ben esnaflık tavsiye etmiyorum. İlla yapacaksanız benim yaşadığım ilçe emekli yeri her yer kahvehane hepsi iyi kazanıyor.
Son bir yılda kapanan iş yerlerinin analizlerine bakın, sektöre bakın. Paranızı ona göre değerlendirin.
cidden çok teşekkür ederim.
Buradaki ( ERZURUM 5. BÖLGE ) olduğundan biraz daha ılımlılar... Kurs için kaybolduk eşimde bende bakalım ne olacak zaten danışman ile tekrar görüşeceğiz eğer dediğiniz gibiyse eticarete yönelebilirim duruma göre yani ha baktık sıcak davrandılar dükkan içinde devam edebiliriz. KOSGEB ile ilk görüşmemizde eğitime kaydolduktan sonra iş planınızı onaylarız kuruluş giderlerinizi 2k olarak hemen öderiz dediler, d.baş ve diğer giderler içinde fatura dediğiniz gibi kontrol edilip ödeniyormuş onda da bir sıkıntı olacağını düşünmüyorum beni tek düşündüren sektörün ne olacağı...