Google'ın destek verdiği binlerce proje var, bu projeleri Google amaç değil araç olarak kullanıyor. Yani bugün A otobüsü ile yoluna devam ederken, yarın bir bakmışsın B otobüsüne binmiş. Haliyle A otobüsündekiler sap gibi ortada kalıyor. Google'a güvenip yola çıkılmayacağına ben yakın zamanda kesin kanaat getirdim.
Yakın ve büyük bir kaç örnek vereyim:
URL kısaltma aracı projesini sonlandırdılar.
Google+ yakında sonlanacak.
Hangouts yakında gidiyor.
Tahminlerim:
Android sallantıda bir kaç yıla durdurulursa hiç şaşırmam.
Blogger'in geleceğini hiç parlak görmüyorum.
Daha arka planda şimdilik devam eden fakat geleceği meçhul olan yüzlerce proje var.
Gelelim dil konusuna.
Dil konusunda google basitliği ve uygulanabilirliği tercih ediyor galiba. Bu gün A dilini destekler yarın B bilini destekler. Google destekliyor diye tek bir dile yatırım yapmak çok saçma olur. Bence yapılması gereken öncelikle Temel dilleri öğrenmektir. Böylece hem serbest piyasada hemde Google çevresinde inşa edilmiş piyasada önünüz açık olacaktır.
Örnek Java öğrenen bir insan bugün Android'in fişi çekilse bile o dil ile her halükarda yürür gider. Çünkü bir bağımlılığı yok. Bir projeye özgü üretilmiş bir şey değil. Evrensel bir dil yani. Başka örnekler: Python, C ve türevleri,Shell, Perl, Javascript, HTML, XML gibi.
Ayrıca bu temel dilleri öğrenen bir insan zaten yeni çıkan dillere çok çabuk alışır ve öğrenir diye düşünüyorum.