Escalous Aslında lideri Themeforest de değil hocam :) . Destek yönünden ele aldığımızda haklısınız fakat hız konusunda Themeforest üzerindeki çoğu tema biraz geride kalıyor. :) Yapımcıları üst düzey olsa bile Themeforest 'in bazı kıstasları, hızlı tema olmasını engelliyor. Tema yapımcılarından satın alan kullanıcılar için yoğun şekilde özelleştirme seçeneği sunmasını istiyor Themeforest.
Hal böyle olunca tema yapımcısı admin paneline tonlarca özelleştirme seçeneğini diziyor. Okuma barı özelliğini açık yapıp kaydediyorsun hemen header'a inline olarak js serpiştiriyor. Tema rengi değiştireceksin yine header'a css serpiştiriyor. Instagram widget'i var kullansan da kullanmasan da çağırılıyor. Facebook 'un SDK.js dosyasını saymıyorum bile.
En nihayetinde temada jquery, js, css, facebook-twitter-instagram kaynakları, inline olarak serpiştirilenler, font-awesome, en son ise kullanıcının eklediği analytics ve adsense kodları... hepsi birbirine giriyor.
Zaten font-awesome en büyük belası sitenin. Site sahiplerinin yüzde 90'ı eminim ki font-awesome'un 5-6kb 'ını kullanıyor veya kullanmıyor. Ama temada gerekli gereksiz bir çok font-awesome kütüphanesi yükleniyor ortalama 80-90kb. Niçin Themeforest istedi diye :)
O yüzden hız durumu açıkcası Themeforest'in umrunda değil. (Tabi bazı temalar hariç) Tamamen site görünümüne ve özelleştirmeye odaklanmış durumdalar.
Gerçekten hız için Genesis framework gibi özellikle bu alan için yapılmış temalar kullanmak lazım. En azından benim izlenimlerim bu yönde. :)
Niyetim Rumorrom temasını kötülemek asla değil. Aksine üzerine emek harcandığı belli. Sadece yüzeysel olarak incelenirse, içeriklerdeki infinity scroll'un olması veya infinity scroll geçişlerinde title'ın değişmesi bile bir emek harcandığının kanıtı. Mesela themeforest üzerinde en az 3-5 tema gösterebilirim infinity scroll özelliğini geçiştirmişler. Title/header değişmiyor bile umursamamışlar yani. Bu yüzden yabancı tema kıyaslaması yapmak için yazma maksadıyla yazmadım.
Rumorrom'u font açısından ele aldım ve ciddi bir font yükü olduğunu gördüm ve destek açısından eleştirmek istedim. Sitesi için hızlandırma çalışması yaptığım arkadaşa bunu ilettiğimde ise, tema sahibine söylediğini ve artık bu temanın güncelleme almayacağını söylemişti. Sonra açıp fontları tek tek kendim silimiştim, native sistem fontları ile değiştirmiştim. Şimdiye kadar bir çok kez yerli temalar hakkında
yilmaz70 hocamın yorumlarına rastladım. Hiçbirisinde kimsenin işini kötülemeye niyetlendiğini düşünmüyorum ki haklı noktalara değindiğini düşünüyorum. Bu tarz eleştirel düşünceler bence sizin temalarınız için önemli.
En azından kendinizi geliştirmek istediğinizi söylemişsiniz bence bundan sonraki temalarınızda font olayını daha çok ele alacağınızı düşünüyorum. İşte o zaman sizin X temanızı hızlı mı/güzel mi diye forumda sorduklarında biz de "evet font olayına dikkat edilmiş, hızlı bir tema. Emoji tepkileri ve infinity scroll gibi harika özellikleri var" diye gönül rahatlığıyla söylemek isterim. Eğer kırıcı bir söz kullandıysam affola.