Şunda iyiysen bunda iyiysen şeklinde bir öneri bile yapamaz olduk. Çünkü her ne kadar bu forumda bile siyasetten uzak kalmaya çalışsak bile bir web tasarım uzmanlığı, bilgisayar programcılığı ve sosyal medya uzmanlığı bölümlerini part part okuyarak bitirmiş olsam da yine iş bulma olanağı kendi yeteneklerimde bitti. Kendi çabalarım sonucu bir yerlere girip kendi projelerimi geliştirerek belirli bir gelire ulaşabildim.

Geçenlerde biri "aç mısınız" diye konu açmıştı. Ülkemizdeki aç kalma limiti ile ilgili bir konuydu. Orada da dediğim şey tam olarak buraya da uyacaktır. Bu ülkede şu an için maaş ve iş bulma odaklı düşünenlerin tek yapabildiği gördüğüm kadarı ile polis, asker ya da bekçi olmak. Bundan çok değil 7-8 yıl önce "sağlık okuyun boşta kalmazsınız" diye nasihatler verilirdi. Şimdi pek çok tanıdığım sağlık mezunu ve başka işlere yönelmek zorunda kaldılar. Sağlık sektörü şu anda yeterince istihdam sağlayacak gibi görünmüyor. "Ben web tasarımcıyım bana ne sağlıktan" dersen eğer sana cevabım şu olur: Ekmek aslanın ağzında değil artık midesinde.

Ben şahsen üniversitede eski bir imamdan nesne tabanlı programlama dersi aldım. Grafik tasarım derslerine giren hoca fenerbahçe logosu çizene +40 puan veriyordu. Tabii ki bunlar birer örnek. Çok güzel ders anlatan öğretim görevlilerine de denk geldim. Bir şekilde diploma sahibi olduğunda bu diploma seni artık bir iş yerinin kapısına götürecek kadar itibar sağlıyor. Zaten görüşmeye gittiğin yerde hemen herkesin diploması var. Bu sefer öncelik senin bildiklerinden geçiyor.

İş olanakları, maaş, içerik ve üniversite olarak değerlendirirsem, eğer imkanın varsa batıda herhangi bir üniversitede yazılım mühendisliği oku. Temelin yok imkanın var ise Bahçeşehir üniversitesi labaratuvar ve yurt dışı imkanlarıyla en iyi tercihlerinden biri olur. Otdü ve Yıldız Teknik her ne kadar zor olsa da eğitim konusunda başı çeken kurumlar. Eğer maddi manevi imkanım yok diyorsan da batıda herhangi bir üniversitede yazılım mühendisliğini bitir. Bitirirken mutemelen 5 yıllık bir süreci de tamamlamış olacaksın. Bu süreçte kesinlikle kendini geliştirmek için okuldan aldığın bir'i 10 hatta 100 yapmalısın. Projeler geliştirip içerik üretmeye, yazmaya, okumaya çalışmalısın. Bu süreçte hem mezun olup hem iş dünyasına hakim olacağın için 5 yıllık süreç sonunda işi bilen yazılım mühendisi olacaksın. Belirli yazılım dillerine hakim olan yeni mezun ve askerliğini yapmış bir yazılım mühendisinin günümüz şartlarında işsiz kalacağını sanmıyorum. Mobil uygulama, web servisleri ve tasarımcılık alanları için de benzer kulvarları seçebilirsin.

Sonuç olarak teknoloji çağındayız. Her ne kadar ülkemiz ve yönetimimiz yazılım ve bilişime önem vermese de bunun değerini er ya da geç anlayacaktır. Özel sektör zaten bunun değerini anladı. Özel ya da resmi kurumlarda iş imkanı bulabileceğin bölümler yazılım ve teknoloji ile bağlantılı olan bölümler. Tutup da sırf 4 yıllık diye orman mühendisliği okuyanlardan olma.

Seve seve yapılan her iş başarıyı getirir. Er ya da geç...