Sadece meraktan soruyorum lisanssız, w*rez, null, gpl vb herhangi bir ürün kullanıp yakalanan var mı? Yakalanınca ne yapıyorlar? Millet olarak hayatında lisanssız ürün kullanmayan yoktur herhalde. Windowstan tutun cr*ckli oyunlara kadar, n*ll temalardan, lisanssız scriptlere kadar. Hem alımgücünün olmaması hem de bütün ürünlerin yurtdışı kaynaklı olmasından dolayı kullanılıyor. En makulü gelir sağlayınca ücretini ödemek fakat en baştan lisans ücretlerini vermeye kalkışınca 5-10 bin TL den aşağı çıkılmaz herhalde. Bir de yıllık ödenmesi apayrı mesele. Kurumsal şirket olmayıp evinde Adobeye windowsa Office uygulamalarina aylık ücret ödeyen görmedim.

Şöyle ki bu ürünleri lisanssız kullanmak tabiki doğru ve etik değil ama hiç yakalanan oldu mu? Ne gibi bir yaptırım uygulanıyor?

Biliyoruz ki yabancılar böyle şeyleri bizimkiler kadar takmıyor. Türkler bir şey uretince site site gezip cr*cklenmis mi diye tek tek kontrol ediyorlar. Yabancılarda bu yok. Hani en meşhur ürünü bile Google a yazıp crack yazınca ilk sırada indirme linkleri çıkıyor. Yapımcıların bunları görmemesi imkansız. Hele temalar gibi online ürünlerin içinde lisans apileri var sürekli veri gidip geliyor. Yani sunucularına bağlantı var görüyorlar. Çok da umursadiklarini sanmiyorum. Yakalayınca ne yapıyorlar? Direk mahkemeye verilen var mı? Önce uyarıyorlar mi?

İnternette bir kaç kişi lisanssız script kullandığını ve yakalandığını geliştiricilerin de bir an önce lisans alması gerektiğini söylediğini okumuştum. Bu işler nasil oluyor?

Sistem çok ilginç mesela dizi film izleme indirme siteleri yasal değil hepimiz biliyoruz. Fakat bazıları var ki Alexa Türkiye siralamasinda ilk 5-10 a girmiş durumda ve hiç bir şey yapılmıyor. Bu telif işleri sandığımız kadar katı değil galiba