Kodları ezberlemeniz ezber yeteneğinizle doğru orantılı olarak zaman alır. Örneğin 1 haftada tüm css kodlarını ezberleyebilirsiniz. Asıl sorun hayal gücünüzle başlıyor.

Zira bir tasarımı yapmanın çok farklı yolları olur. Bu kısım da her "konuda" olduğu gibi sadece tecrübe ile gelişir.

Örnek vereyim, Türk insanının bir kısmında şöyle bir sorun var. Gidiyor "PSD to CSS" adında bir video izliyor, o videodaki mantığı ezberliyor, ezberledikten sonra farklı tarzda bir PSD ile karşılaştığında afallıyor, yapamıyor. Çünkü sadece izlediği şeyleri ezberlemiş oluyor, mantık yürütme kısmını "YAPAMIYOR". Ama kendine "css master" tarzı ustalık biçiyor. Neden? Çünkü kodları ezberledi, yetmez mi?

İşte yetmez, yetmiyor. Tecrübe olmadan ve en önemlisi "sorgulamadan" yazılımcı olunmuyor.

Uzun lafın kısası, karşılaştığınız her sorunu birden fazla çözüm yöntemiyle çözmeniz gerekiyor ki en uygun olan zihninize yerleşsin. Yoksa yabancıların tabiri ile google-it yapmak kimseyi geliştirmez. Sadece kopyala-yapıştır yapmanızı sağlar ki internet olmadığında ne yapacaksınız?

O yüzden size tavsiyem, izleyerek değil okuyarak ve okuduğunuzu birden fazla şekilde kullanarak css veya diğer programlama dillerini öğrenin. Örneğin size css-variables / css-değişkenleri anlatılıyorsa, bunu nasıl kullanabilirsiniz, ne kadar farklı biçimde kullanabilirsiniz şeklinde kafanızda problem oluşturarak onu olabildiğince farklı kullanmaya özen gösterin.

Atıyorum size animation-transition anlatılıyorsa sadece örnekteki kodları ezberlemeyin, o animationda hangi frame neye karşılık geliyor, hangi adımda hangi css satırı çalışıyor bunları öğrenmeye çalışın. Yoksa internete "dropdown pure css" yazarak da hazır dropdown menülere ulaşabilir, herkesin içinde "ben css biliyorum" diyebilirsiniz. Sonuçta kim bilecek, değil mi ama?

Bu kendinizi css'de "çok iyi yerlere" getirmek için önemli olan kısım. Ama mesela kendinizi back-end kısmında geliştirmek, fakat yazılan css kodunu anlamak istiyorsanız bu kadar şeye gerek yok. Temel bilgi yeterli.

Özet olarak ne olmak istediğinize karar verip, o konuya detaylıca girişin. Diğer konularda temel bilgi yeterli olur. Her şeyden az az öğrenmektense bir konuda herkesin eliyle göstereceği kişi olun, daha faydalı.