Selamun aleykum, uzun süredir düşündüğüm bir proje vardı şurada da bir konu açmıştım.
https://m.wmaraci.com/forum/beyin-firtinasi/fikre-yatirim-bulmak-icin-gerekiyor-587186.html

Proje sosyal medya benzeri bir sistem tabiki var olmayan yepyeni bir şey. Aşağılık kompleksine girmeye gerek yok herhalde değil mi? Yapamayız, biz kimiz ki, beceremeyiz, Türkler sosyal medya yapamaz, Türkler hiçbirşey yapamaz, zengin değilsen beceremezsin vb... Böyle yorumlar gelmesin lütfen her yerde olduğu gibi.

Yakınlarda yazbee isimli yerli ve milli sosyal medya uygulaması açıldı. Yanlış hatırlamıyorsam 4 milyon lira gibi bir yatırımla oluşmuş. Tabiki twetter çakmasından başka bir şey olmamış. Buna rağmen stabil bile değil durmadan hata veriyor. Bari özgün bir proje olsaydı da stabil olmamasını Türkler daha yeni yazılıma girdi (özgün) deseydik. Tasarım konusunda zaten buradaki herkes eleştiri yaptı, güldü. Bu olumsuzluklara rağmen insanlar yerli malı yurdun malı herkes onu kullanmalı deyip destek verdi. Tabiri caizse pozitif ayrımcılık yaptılar bu projeye. Cumhurbaşkanı vb de destekliyor. Tübitak yapmıştı galiba.

Her neyse, şimdi öncelikli sorum ben projemi yaparken şöyle bir yol izlesem;
1) Uygulama ve web sitesi olarak tasarımlarını hazırlasam (bütün sayfalar)
2) Bütün projenin mantığını da yazsam bir yere.

- geriye web ve uygulama kodlaması kalacak ki tasarım ve mantık/algoritma yani ne ne işe yarayacak nerede ne yapılacak vb bunlar da hazır olunca kodlama kısmı kolaylaşmış olacak. Bu şekilde bir projeye destek, sponsor veya yatırımcı bulunabilir mi? Devlet desteği var galiba yazılım konusunda da hibe olarak. Herhangi bir yerden yatırım alabilir miyim? Çünkü kodlama kısmını yaptırabilmek için de bir bütçe lazım büyük bir bütçe. Kendim de az buçuk yapabilirim ama profesyonel birileri lazım olacak. Yazılımda 0 değilim şükür, bakınca neyin ne olduğunu anlarım sadece baştan sona yazmada yetersizim web programlamada.

Şimdi elimde bitmiş bir tasarım ve projenin bütün mantığı olunca, fikir de tamamen bana ait olunca bir destek sponsor bulabilir miyim? Yani yatırımcılar başka ne ister? Çalışan bir prototip olmazsa olmaz mı? Yoksa bunlar yeter mi? Özellikle özel sektörden ziyade devlet desteği olması çok daha iyi olur. Devlet yazılıma destek veriyordu galiba ama şartları bilmiyorum.

Bunun yanında önceleri çok karşı olsam da wordpress gibi bir script altyapısı kullanmak mantıklı olabilir diye düşünmeye başladım. Güvenlik performans ve çekirdeğin hazır olması açısından. Tabi çok kullanılıyor olması hackerlerın da avantajlı olmasına sebep oluyor. Ama 0 dan güvenlik yerine üzerine güvenlik eklenebilir herhalde.

Bu yol haritasına göre işler kolaylaşmış oluyor. Tabi wordpress kullanmak hâlâ kararsızım en azından başlangıç için ideal olabilir. Siz ne dersiniz? Büyük bir projede wordpress mantıklı mı? Yani yazılım konusunda tasarruf etmek uygun olur mu böyle.

Evet maalesef, aşırı zengin olamayan, üst düzey tanıdıkları olmayan, büyük fimalarda çalışmamış vb normal bir insan için bunlar hayal gibi geliyor başarma şansı çok çok düşük ama denemeye değer inşallah