Freelancerlık para getirmiyor diye bir yorum gördüm, eğer ortalama 4.000-7.000 TL'yi beğenmiyorsanız evet para getirmiyor diyebiliriz. Ama 4.000-7.000 TL iyi para diyorsanız kazanmak zor falan değil senin yeteneğin ve kalitene bağlı bu işi beceremiyorsan evet kazanamazsın. 7.000 TL üst limit değildir, yazılımcı bir arkadaşım şirkette 4.500 TL alırken freelancer olarak 5.000 TL ek kazanç elde ediyor; çalışman ve iletişimin, yurt dışına çalışman da bu konularda etkili.

Türkiye piyasasında kendini öldürürsen kazanamazsın, 1.000 TL'ye yapman gereken işi 200 TL'ye yapmaya başlarsan önünü alamazsın, müşteriyi geri çevirmeyi bileceksiniz; bu ayıp bir şey değil. En basitinden bir pizza yiyeceğin zaman A Pizza'ya gittiğinde sana 30 TL'lik pizzayı 15 TL'ye veriyorlar mı müşteri kaçmasın diye? Alternatif ürünler sunabilirler ama 30 TL'lik pizzayı 25 TL'ye dahi vermezler, sen de böyle bir talepte bulunmazsın zaten.

Kısacası çalış, çabala, emeğini yedirme, prensiplerle çalış gayet güzel paralar kazanacaksın; ister freelancer ister şirketlerde fark etmez. İş sende bitiyor. Vizyon da bu konuda çok önemli daha lisedeyken 3D Tasarımlar yapardım, son 4 yıldır 3D sektöründen çekildim ancak şöyle söyleyeyim 4 yıl önce şirkette çalışan Endüstriyel Tasarım Mühendisi arkadaşımdan freelancer olarak daha çok kazanıyordum ki sadece alaylı olarak geliştirdiğim bir şeydi.