Altay T1 Tankı IDEF’19 Fuarında Sergilenecek
Ülkemizde üretilecek olan milli ana muharebe tankı Altay, seri üretime yönelik ilk konfigürasyonuyla 14’üncü Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı’nda (IDEF’19) sergilenecek. Üretim işini alan BMC, IDEF’19’da 11 zırhlı araç ve 1 motorla gövde gösterisi yapacak.
Günümüzün ve geleceğin muharebe koşullarına cevap verme vizyonuyla geliştirilen Altay Ana Muharebe Tankı Programı’nda, 9 Kasım 2018’de Savunma Sanayii Başkanlığı ve BMC arasında imzalanan seri üretim sözleşmesiyle önemli bir adım daha atıldı. Program kapsamındaki ana yüklenici rolünü üstlenen BMC, sözleşme kapsamında 250 adet Altay Ana Muharebe Tankı’nı üreterek Türk Silahlı Kuvvetlerine teslim edecek. Proje kapsamında çoğu yerli olan 200’e yakın alt yüklenici görev alacak.
Teslim edilecek ilk 40 tank Altay T1 konfigürasyonu üretilecek, geliştirilmiş mevcut prototiplerin konfigürasyonunun yanı sıra ASELSAN tarafından geliştirilen Akkor Aktif Koruma Sistemi ve ROKETSAN tarafından geliştirilen ilave zırh birimlerini içerecek. İlk seri üretim tankı 24. ayda teslim edilecek, T1 teslimatları 39. ayda bitirilecek. Bununla birlikte, Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir’in direktifleri doğrultusunda sözleşme kapsamında olmayan bir adet T1 konfigürasyonundaki tanıtım tankının 18. ayda tamamlanması hedefleniyor.
Müteakip 210 tank, Altay T2 konfigürasyonunda üretilecek ve geliştirilmiş zırh sistemi, mürettebat tahliye kapağı, T1 konfigürasyonunda yer alacak tecrit edilmiş gövde mühimmat rafı ve lazer güdümlü tank topu atış yeteneği kazandırılacak. İlk T2 tankı 49. ayda teslim edilecek ve 87. ayda 250 adet tankın teslimatları tamamlanacak.
Altay T2 konfigürasyonundaki tanklar için güç grubu geliştirilmesi kapsamındaki çalışmalar da BMC POWER sorumluluğunda devam ediyor. İnsansız kule kabiliyeti kazandırılmış bir adet Altay T3 konfigürasyonunda tankın geliştirilmesi de yine sözleşme kapsamında BMC tarafından sağlanacak.
Kara Kuvvetleri Komutanlığına teslim edilmiş olan tankların garanti döneminden sonraki bakım ve idame hizmeti, kara platformlarında bir ilk olan “ömür devri lojistik destek” yaklaşımı ile BMC tarafından sözleşme kapsamında gerçekleştirilecek. Bu sayede sahada kullanılan Altay tanklarından gelen geri bildirimler ile daha mükemmel ve optimize tasarım çözümlerine gidilecek, tankların desteklenebilirlik ve güvenilirlik değerleri üst seviyelere çekilecek.