Selamun aleykum, wordpress geliştiricileri dahil olmak üzere herkes az sayıda eklenti kullanmak gerektiğini söylüyor. Fakat ne hikmetse en küçük, minicik bir modifikasyon için bile herkes eklenti öneriyor. Eklentisiz bir şey yapabilmek çok zor, iyi derece geliştirici olmak gerekiyor sıfırdan yazmak için.

Mesela ssl gibi htaccess dosyasına 2 satır kod eklemeyle halledilecek bir şey için SSL eklentisi öneriyorlar. 301 yönlendirmesi de aynı şekilde eklenti öneriyorlar. SEO araçlarında sitemap dahil olmasına rağmen yeni bir eklenti öneriyorlar. Bu şekilde eklenti mezarlığına dönüyor site.

Zaten olmazsa olmaz eklentiler yüzünden en az 5-6 tane eklenti kurmak gerekiyor. Bunun üstüne bazı yenilikler için tekrar tekrar eklenti eklemeyi tavsiye ediyor herkes. Sonra aman eklenti kullanmayın, sayısını düşük tutun diyorlar. Bu ne yaman çelişki?

Sürekli eklentileri azaltmakta uğraşıyorum. En iyi yol nasıl yapılır diye ama şuanda bile en az 10 eklenti var. Bütün ek özellikleri kapatmama rağmen yine de çok fazla geliyor bana.

Cache, smtp, AMP, Sosyal paylaşım, SEO ve güvenlik eklentileri olmazsa olmaz. Şimdiden bu 6 eklenti olmadan düzgün bir site olmaz. Ekstra özelliklerle 10-20 lere kadar çıkıyor.

Siz sitelerinizde kaç tane eklenti kullanıyorsunuz? Ve bunun yan etkilerini farkediyor musunuz?