Selamun aleykum, her zaman çok kararsızdım hâlâ da bir şey değişmedi. Acaba web tasarıma mı yoğunlaşsam, web programlama mı, mobil oyun mu yapsam, mobil uygulama mı diye gidiyor. Hepsinde az buçuk bilgim var ama sürekli alan değiştirince (hobi) hiç birinde ilerleyemedim.

Her uğraş alanında öğrenilmesi gereken 5-6 dil oluyor. Her birinde ustalaşmak gerekiyor. Yani karar verdikten sonra iş bitmiyor, bir de dilleri öğrenmek gerekiyor. Her zaman acaba tek bir dille bunların hepsini yapmak mümkün olamaz mı? Diye araştırıp durdum. İnşallah geliştirirler ne diyeyim.

Yıllar önce kotlin diye bir dil çıkarmıştı Google. O zamanlar duyup önemsememiştim ama şimdi tekrar denk geldi. Java dan çok daha kolaymış deniliyor. Javanın çalıştığı her yerde çalışıyormuş. Bildiğim kadarıyla makinalarda bile Java kullanılıyor yani kotlin öğrenince makinaları da kodlayabiliyor muyuz bilmiyorum.

Mobil uygulama ve basit oyunlar için (android studio) zaten destekliyor.

JavaScript ile de kıyaslanmış resmi sitede. Javascriptin yerini de mi alıyor tam anlamadım.

Yani Java ve javascriptin olduğu her yerde çalışıyormuş. İnsan diline yakın ve az kodla çok iş diye kıyaslamalar var.

Simdii sadece bu dili öğrenmeyi önerir misiniz? Vakti olmayan birisi için. Yani mesela hem web hem mobil uygulama hem de makina kodlama için bu dil tek başına yetiyor mu gerçekten? Geleceği var mı emin değilim arkasında Google var ama belli olmaz gibi.

Yani kısaca şöyle sorayım. sadece bir dilde ilerleme imkanı olup bir çok alanda bir şeyler yapmak isteyen birisi için hangi dili önerirsiniz? Kotlin bu şartlar için uygun mu?

Edit: Bir de hiç Java bilmeden kotlin öğrenmeye başlamak zor mu olur? Java öğrenip sonra kotline mi başlamak lazım