Son yazmış olduğum içerik açısından bakılınca yapacağımın doğru olduğunu düşünüyorum.
buzmavisi adlı üyeden alıntı
Ek olarak.
Domain tescilinin esasen ticari veya hizmet markası sahibi olan davacıya veya davacının rakibine, alan adının belgelenmiş tescil ve alan adı ile doğrudan bağlantılı masraflarını aşan bir meblağ karşılığında satma, kiralama veya alan adı tescilini diğer bir şekilde devretme amacıyla yapılmış olduğunu gösteren haller;
Alan adı tescili, mal veya hizmet markası sahibinin markasını alan adında kullanmasını engellemek amacıyla yapılmış ve bunu yaparken ticari gaye ile hareket edilmesi
Alan adı tescilinin esasen rakiplerden birisine zarar vermek amacıyla yapılmış olması,
Alan adını kullanarak bir web sitesinin ve bu ortamda sunulan mal veya hizmetin desteklenmesi, ilişkisi, teşviki ve kaynağı açısından davacının markası ile karıştırılma tehlikesi yaratmak suretiyle web sitesine internet kullanıcılarını ticari kazanç temin etmek gayesiyle kasten çekme teşebbüsünde bulunulması, kötü niyet olarak kabul edilir.
Söz konusu durumlar delillerle ispatlandığında uyuşmazlık konusu alan adı hak sahibinin talebine göre iki sonuç ortaya çıkar:
Transfer: Uyuşmazlık konusu alan adının hak sahibine transfer edilmesi
Hükümsüzlük: Tescilin hükümsüzlüğü yönünde karar oluşturulmasıdır.
eka7a adlı üyeden alıntı
Alan adını kimin önce kayıt ettiğinin bir önemi yok. Alan adını nasıl kullandığınızla ilgili bir durum. Siz tescilli bir markaya ait alan adını boştaysa tabiki kayıt edebilirsiniz. Ancak Markayla aynı işi yapamazsınız, kötüleyemezsiniz, herhangi yerde izinsiz basıp kullanamazsınız. Örneğin Adidas adıyla izinsiz bir ayakkabı üretemediğiniz gibi marka adını içeren alan adını ayakkabı satışı için kullanamazsınız. Yaptığınız taktirde marka sahibi size dava açabilir, kazançlarınıza ortak olabilir ya da kötüye kullanımdan dolayı para veya hapis cezası almanızı sağlayabilir.
Evet Türkiye'deki mahkemeler alan adını sizden almak için bir yaptırımları yoktur. Alan adını sizden alabilmesi için wipo gibi mahkemelere başvurmaları gerekir ama buradaki mahkemeler alan adını sizden almak için yeterli olmasa da yüklü cezalar almanızı sağlayabilir hata hapis cezası bile alabilirsiniz. Para ya da hapis cezası aldıktan sonra alan adını sizde almasalar ne fark eder.
Marka tescil vekili olan bir avukata danışırsanız sizin için daha iyi olabilir.
Mfa adlı üyeden alıntı
Hocam domainler ilk gelen alır prensibine göre çalışır. Şimdi burada dikkat edilmesi gereken bir kaç şey var bildiğim kadarıyla. Markayla hiç bir ilgisinin olmaması gerekiyor. Yani taklit etme, kötüleme, onun isminden faydalanma, AYNI ALANDA HİZMET VERME gibi durumlarda kötüye kullanımdan dolayı domaini elinizden alabilirler. Ama farklı bir kategoride hizmet veriyor ve markayla hiç bir ilgisi yoksa bu durumda elinizden alamazlar diye biliyorum.
Bu konuda açılmış davalar var bazıları domainin hak sahibini domaini regleyen kişi olarak sonuclanirken, bazıları da kötüye kullanımdan dolayı marka sahibine verilmesine hukmediliyor. Yani durum domainin kullanim şekline göre belirleniyor. Eğer ortada böyle bir risk varsa hemen gidip bir avutkatla konuşun. Burada size en fazla tecrübeler veya araştırılıp öğrenilen şeyler verilir. Avukatlar işi daha iyi bilir. Dediğim gibi risk varsa avukatla konuşup en azından domaini markaya satmaya çalışın. Özellikle ICANN politikalarını ve patent politikalarını iyice okuyun ki kafanızda netleşsin.
Bir yazı buldum. Devletin sitesi:
http://www.mfa.gov.tr/internet-alan-iisimleri-sisteminden-dogan-hukuki-sorunlar-ve-dunya-fikri-mulkiyet-orgutu-_wipo_-tahkim-proseduru.tr.mfa
AmmoByte adlı üyeden alıntı
Bu durumu degistirebilir. Ben ilk mesajinizdan itibaren sizin domain'i .com.tr'den once aldiginizi ve projenizi yuruttugunuzu dusundum. Siz patentli olan bir firmanin uzantisini firmanin tescilli oldugu tarihten sonra satin almissiniz. Bu onlara yasal olarak koruma hakki verir. Ki 2013 yilindan bahsediyorsunuz.
Bu firmaya yonelik bir karalama yapmadiysaniz, tazminat talebi gerceklesmeyecektir. Mahkeme surec sonunda devir talebi gerceklestirebilir.
Emsal davalarin surec uzunlugunu karsi firmaya hatirlatarak domain satisi konusunda masaya oturmayi teklif edebilirsiniz zarar gormemek amaci ile.
cthax adlı üyeden alıntı
hocam son cevabınız la hala kendiniz donelere bile ulaşmışken benim yazacaklarımı yazmışken acaba daha ileri nasıl gidebilirim diye uğraşıyorsunuz. Adam aynı niche kodunda başvuru yapmış almış mahkeme ile alma ihtimali çok yüksek
enerjiveguc adlı üyeden alıntı
"Bahse konu .com.tr sahibi olan işletme, ilgili markanın .com dan hariç kaç domainini koruma altına almıştır?" sorusunu yöneltenbilirsiniz.
Mantık olarak, .com global bir uzantıdır. Herkes sahip olabilir ve kullanabilir. Sadece en önemli kriter, "Aynı mesleki kulvarda yayın yaparak bahse konu işletmenin hizmetini, ürünlerini kötüleyici, ticari ahlaka zarar verici, marka değerini düşürücü yayınlar" yapmanız durumunda sizin .com sitenize erişim engeli yayın yasağı getirtebilirler.
Bunların haricinde kimse domaininizi alamaz.
Kaldı ki, ilgili işletme aynı şekilde sizin hakkınızda da karalama kampanyası, yayın, görsel yayını yapar ise sizde karşı "Ticari itibar davası" ile onların yayınlarını durdurabilirsiniz.
Adamların mantığına göre memlekette sadece bir tane AHMET dolaşsın, herkes adını değiştirsin...