Mfa Öncelikle yanlış algılanan bir şeyi de belirtmek isterim; CDN hız için kullanılmaz. Cdn farklı lokasyonlarda sitede bulunan görsellerin aynı oranda açılmasını sağlar.

Performans için:

İyi bir sunucu ( özellikle Avrupa lokasyon )

Optimize edilmiş görseller ( tema özelliklerine uygun ebatlarda olmalıdır aynı zamanda )

Sunucu alt yapısı ve kullanılan tema olmak üzere en uygun cache eklentisini kullanmak.

Bunların haricinde pek bir şey yapmaya gerek yoktur.

Saldırı durumlarında Cloudflare kullanabilirsiniz. Farklı lokasyonlarda yayın için Cdn kullanabilirsiniz. Ama şu an zaten ihtiyacınız yok bunlara.

Bu vesile ile bir noktayı da belirtmekte fayda var; Cdn kullanan site sahiplerinin en büyük yanlışı resimleri optimize etmeden yüklemeleridir. Bu şekilde resimler maalesef daha geç açılmaktadır. Bu durum Cloudflare için de geçerli maalesef.

Bir de hosting konusu önemli aslında. Bazı firmalar ucuz olsun diye Amerika lokasyon hizmet vermekte. Türkiye hedefli bir site için maalesef iyi değil.

Türkiye lokasyonda alt yapısı iyi olan çok firma da yok bu arada. Bu yüzden ben her zaman Avrupa lokasyon öneriyorum. Kendim zaten İngiltere lokasyonda barındırıyorum mesela sitelerimizi. Hız açısından en fazla 30 - 40 ms geç yükleniyor ancak uptime süresi çok iyi durumda oluyor. Zaten 40 ms hiç önemli değil.

Google efendi 200 ms üzeri sakıncalı görür mesela. Ve Türkiye hedefli olup Amerika sunucularında barındırılan sitelerin geneli 200 ms üzerinde geç açılmaktadır.

Cloudflare mesela bu durumda faydalı olabilir mi? Veya Cdn? Maalesef olamaz.