Selamun aleykum, biraz önce benzer bir soru için konu açtım ama bu konuyu ayrı olarak tartışmak istedim.
Film, dizi, oyun, program, PDF, e-kitap vb indirme siteleri illegal olarak geçiyor. (+18ler bu konuya dahil değildir!) Hatta bir çok site global veya lokal olarak zirvede yer alıyor. Film siteleri özellikle bilmeyen yok. Yapımcılar, şirketlerinde bunlardan habersiz olduğunu sanmıyorum.
Hatta haber siteleri bile yazı yazarken full HD izle indir vb başlık açıyorlar şaka gibi. Bu siteler nasıl ayakta kalabiliyor? Bilinmemesi mümkün değil, yasalarda bir açık mı var? Sunucuda barındırmıyoruz deyip kurtuluyorlar mi?
Bu işe girme düşüncem yok kesinlikle ama anlamak istiyorum buradaki mantık ne? Mesela bir film çıkıyor Google a filmin adını yazıp full izle yazinca ilk başta film sitesi çıkıyor. Yapımcılar Google kullanmıyor mu?
Genelde telif hakkından kaldırıldı yazdığı için birilerinin gördüğü belli ama bir iki hafta sonra tekrar yükleniyor. Normalde telif mevzusu eser sahibi ölünce bilmem 70 yıl sonra mı ne düşüyordu. Yani çok uzun zaman. Bu işler nasıl yürüyor?
Aynı şekilde wordpress temalar, eklentilerde böyle. temanın adını yazınca ilk sırada orijinal site, ikinci sırada crakli indir sitesi çıkıyor. Sahipleri bunları görmüyor mu? Hatta bir kaç eklenti ve temada denk geldim. Adamlar resmi sitelerinde "x theme full crack download free" diye başlıklar atmışlar sıralamada yükselmek için 😃 kendi temalarının crackli aramalarında ilk sıraya çıkmaya çalışıyorlar galiba.
İnternet yasalarinda, global anlamda bir açık mı var? Ülkemizde crackli Windows kullanan sayısı lisanslı kullanandan çoktur herhalde. Sirketlerde çok tehlikeli ama kişisel kullanımda özel olarak lisans alan hiç görmedim. Ve internet crackli Windowslarla dolu. Bunları görmüyor mu Microsoft?
Koca torrent sitelerinde herşeyin linki var. Google da free olarak nerdeyse herşey indirilebiliyor, izlenebiliyor. Tamam bunlar doğru değil ama neden bir şey olmuyor? Neden müsaade ediyor sahipleri? Yada bir şey yapamıyorlar mi?