sworks teşekkürler hocam. Aslında dün kafamda şimşek gibi 3 farklı test canlanmıştı ama unuttum :) hatırlarsam yazarım. PC başına geçince denemeyi düşünüyordum keşke not alsaymisim.

Cookiless durumunu cloudflare ile sunmak mümkün değilmiş. Ters proxy olduğu için bunu kaldırmanın imkanı yok diyor cloudflare. Ancak ücretli sürümlerde bir seçenek varmış. Bunu boş yere denemeyin diyor yabancı bloglar zaten.

gtmetrix pagespeed puanlarının gereksiz olduğunu söylüyor çoğu kişi ama ben az da olsa önemsiyorum. Sonuçta google algoritması diğer Google hizmetleriyle bağlantılı çalışıyor. SEO ve site kalitesi ölçümlerinde pagespeed değerlerini kesinlikle kullandığını düşünüyorum. Tamam bunlar performansa direk etki etmez diye not düşmüşler zaten ama sonuçta Google bu hizmet için bir yatırım yapıyor, eleman çalıştırıyor geliştirmek için. Bunu tamamen görmezden geldiğini söylemek mümkün değil. Zaten orada bir sorunum yok Google analitik ve otomatik reklamlar (adsense) kullanmadığım sürece %98-100 arasında değerler alıyorum mobilde.

Benim geliştirmek istediğim şey Google in da en çok önemsediği (bütün yabancı kaynaklarda bu söyleniyor ve analizlerde de bu çıkıyor) first byte time süresi. Bunun dışında html in yüklenme, DNS araması gibi şeyler. Cloudflare TTFB süresini çok kötü etkiliyor. Herşey hızlı yüklense de 400-800 MS arasinda bir wait değeri alıyorum. Mesele burada aslında.

Yan sitede testler yapıyorum. Güzel sonuç alırsam ana siteye uyguluyorum. Onun için cloudflareyi hizlandirmanin yolunu bulursam uygulucam. Forumda genelde bunun imkansız olduğunu söyleyip kestirip atıyorlar maalesef. Kimse test yapmıyor, daha iyisi için çabalamiyor.

Yabancı forumlarda da bu gecikme büyük sorun olduğu yazıyor. Bazıları çözmüş işi (dinamik önbellek yapmadan) 100 MS civarında yüklenme alıyorlar html de. Benimki neden 400-800 MS arasinda?
Çok fazla sebep var ama deneme yanılma ile çözmeye çalışıyorum. Bu yöntemle bir çok şey keşfettim optimizasyon konusunda. Tabi bazılarını paylaşıyorum ama bizim millet optimizasyona hiç değer vermiyor. Görüntüsü güzel olsun sitenin tamam onlar için.

Ben kaynak kullanımı, sorgu sayısını azaltmak, sayfa boyutunu küçültmek, yüklenme süresini hızlandırmak vb gibi kullanıcı yararına düşünüyorum. Aslında fazla titiz ve takıntılıyim bu konuda ama sebeplerim var. İskeleti hizlandirabilirsem ekstra özelliklerle ortalama bir değer elde edebilirim. Onun için 100 MS bile aşırı önemli benim için şuan. Optimizasyon için bazı özelliklerden taviz verdim. İskelet hızlandırsa bazılarını aktif edicem.

Bu arada cname kısmı sorun değil onu yaptım ama yönlendirme kısmı, statik verileri cdn subdomaininden çekme kısmını başaramadım. Litespeed cache kullanıyorum. Nasıl halledebilirim? Harici eklenti olmadan