Litespeed'den CDN sekmesine girip subdomain adresini oraya yazacak ve CDN'yi aktif edeceksiniz. Yapmanız gereken tüm işlem bu.
Optimizasyon konusu çok derin bir konu ve her geçen gün tarayıcılara eklenen çıkarılan özellikler yüzünden değişiklik gösterebiliyor. Eğer yabancı kaynaklara da başvurduysanız optimizasyon işi takıntının da ötesine geçebilir.
Bende geçmişte siteyi sadece 1 ms hızlandırabilmek için bile saatlerini feda edebilecek seviyeye ulaşmıştım. GTMetrix testlerinde şaka değil 270 milisaniyede tüm sitem yükleniyordu hemde çoğu sitenin sunucu yanıt süresi bile bu süreye ulaşamıyorken. Kısacası daha ötesi yoktu.
Eğer optimizasyon konusunda gelecekte ücretli hizmetler vermeyi düşünmüyorsanız, bütün bu uğraşın tamamen anlamsız bir vakit kaybı olduğunu ve bütün olayın iyi bir tema ve iyi eklentiler seçilmesine bağlı olduğunu anlıyorsunuz.
Site hız skorları/dereceleri (Pagespeed Insight dışında) tamamen aldatmacadan ibaret. Bunun altına imza atabilirim veya size bunu şöyle kanıtlayabilirim. Açın Pagespeed Insight aracını ve kurumsal siteleri test edin. Mesela Cloudflare şirketinde harika mühendisler çalışıyor peki ya puanları ne durumda? Veya moz.com, yoast.com gibi hani SEO konusunda en çok bilgili diyebileceğimiz siteleri test edin. İsterlerse mobilde 100 puanına ulaştırabilecek kadar başarılı çalışanlara sahip olan bu siteler niye mobilde 60-70 bandında geziyorlar?
Alttaki 60ms sunucu yanıt süresi olan bir site örneği var mesela. Nginx sunucuya taşımıştık önceden. Site hatrı sayılır seviyede ziyaretçisi olan bir forum sitesi, Cloudflare aktif ve Cloudflare tarafından html cachelenmemiş durumda. Yanıt süresinin bu derece olması tabiki sunucu network gücü, redis kullanılması, doğru lokasyondan test edilmesi gibi unsurlara dayanıyor fakat sitede SSL'in olmaması da önemli bir etken. SSL olsaydı muhtemelen kat ve kat artacaktı. Tabii bunun için SSL'i kaldırmak büyük hata olur.
Halbuki puanlara aldanan birisi sitede Adsense olmasına rağmen, site çok yavaş diyerek yanılacaktır. Örneği anlatma sebebim, eğer kendinizi geliştirip bu alanda uzman olmak istiyorsanız özel sunucular üzerinde denemeler yapmanız daha sağlıklı olur. Paylaşımlı hostingler siz çok başarılı olsanız bile dönemsel olarak yavaşlık sorunları doğabileceği için sizi yanıltabilir. Ek olarak öncelikle tarayıcıların istekleri nasıl ele aldığına odaklanmanız öğrenme hızınızı artıracaktır.
Dediğim gibi geçmişte bu işler ile uğraşacağım diye ufacık bir siteye 1 yıl boyunca bir türlü iki satır bile içerik yazamadığımı bilirim. Bu yüzden dikkatli olmakta fayda var, çünkü Google bizden tüm bu şeylerin yarısını bile istemiyor. :)