lostyazilim
tr.link

Cloudflare statik subdomain oluşturabilir miyiz?

13 Mesajlar 1.791 Okunma
acebozum
tr.link

Mfa Mfa WM Aracı Kullanıcı
  • Üyelik 18.06.2019
  • Yaş/Cinsiyet 29 / E
  • Meslek Mezun
  • Konum Ankara
  • Ad Soyad M** A**
  • Mesajlar 986
  • Beğeniler 304 / 308
  • Ticaret 1, (%100)
sworks maşallah hocam benim durum da farklı değil 1 yıl geç açtım siteyi optimizasyon yüzünden. Açıkçası bu "takıntı" olduğu için bırakamiyorum. Gereksiz olduğunun farkindayim bazı durumlarda ama aklım orda hep.

Aslında inşallah bunu bir gelir kapısı olarak yapmayı düşünmüyor değilim ama tam olarak öğrenmem lazım. En iyi yaptığım şeylerden birisi neden kullanmayım ki. Paylaşımlı hostingler evet genel olarak çok sıkıntılı ve kısıtlı ama kullanıcıların büyük çoğunluğu paylaşımlı kullanıyor. Bir de şu var, paylaşımlıda kazanılan performans sunucuya geçildiğinde kat kat artacak demek oluyor. Yani zor olan paylaşımlı hostingde kaliteli optimizasyonu yakalamak.

Pagespeed değerleri konusunda evet haklısınız büyük otoriter siteler rezil durumda puanlarda. Ama dikkat ettiyseniz sunucu yanıt süresi TTFB, ilk boya gibi süreler felaket hızlı. Yani sayfa boyutu 5mb da olsa sorgu sayısı 300 De olsa html yüklenme süreleri 200 ms nin altındalar. Bizim siteler 1-3 sn arasinda :) paylaşımlı hosting ve başka problemler.

Ama şuna dikkat ettim farkettiniz mi bilmiyorum. Büyük otoriter sitelerin puanları düşük olsa da sıralamada güçlüler. Fakat küçük ve orta ölçekli sitelerde bu kriterlerin değerli olduğunu düşünüyorum. Yeni açılmış veya orta halli sitelerde bu puanlar düşükse sıralamada da düşük oluyor, yüksekse yüksek oluyor. Yani belki de bu yaptırımlar küçük siteler için bir kriter olabilir. Google bütün siteleri aynı ölçekle değerlendirmuyor biliyorsunuz ki. Otoriter siteler, haber siteleri vb ayrı muamele görüyor.

Kullanıcı deneyimi açısından bakıyorum. Ben ve çevrem de böyleyiz. Zaten verilere göre de site geç açılıyorsa kullanıcılar çıkıyor. İşte bunu hızlandırmak lazım. Sitenin yüklenme süresine kimse bakmıyor zaten. Ama ilk bayt ve ilk boya çok önemli. Sitenin anında tepki vermesi gerekiyor. Geri kalan 5 saniyede yüklense de pek sorun değil.

Benim odaklandigim nokta da burası. Html in yüklenme süresini hızlandırmak. İlk byte hem hosting de hem cloudflare de 400 MS üzerinde. Bunu 200 MS altına düşürmek mümkün diye düşünüyorum testler yapıyorum.

Bu arada attığınız oran çok iyi 60ms harika. Nasil yaptınız? Litespeed kullanıyorum ben testlerde litespeedin daha hızlı olduğu söyleniyor oysa. Doğru yapılandırmak lazım tabi. Ama optimizasyon konusu ustalık gerektirdigi için kaynak bulmak çok zor.

SSL konusunda evet yükleme çözümleme kısmında bir yavaşlık var. Ama ssl yi hiç bir zaman kapatmayin. Size tavsiyem htst kurun ve hsts org üzerinden sitenizi listeye kaydetmek için gönderin. Bu Chrome gibi tarayıcılarda listeye alınıyor ve erken yükleme ile çözülme süresi daha hızlı oluyor. Yapılan testlere baktim SSL çözülmesini hızlandırıyor. Şuan onun testlerini yapıyorum onay bekleme aşamasında.

Edit: litespeed üzerinde cloudflare apisi var. Domain kısmına cdn.siteadi.com yazıyorum ama kaydedince siteadi.com a dönüyor. Alt alanı kabul etmiyor nedense
 

 

wmaraci
reklam

sworks sworks WordPress Kullanıcı
  • Üyelik 28.02.2018
  • Yaş/Cinsiyet 29 / E
  • Meslek Freelancer
  • Konum Diğer
  • Ad Soyad A** K**
  • Mesajlar 3292
  • Beğeniler 1797 / 1799
  • Ticaret 20, (%100)
Litespeed ayarlarını tekrar kontrol edin veya Cache enabler gibi bir eklentiyle de testinizi yapabilirsiniz.

Açıkcası yerli yabancı sayısız müşteri ile çalışmış olsam bile bu seviyede hızlandırma konusunda takılı kaldığım için pişman olduğumu söylemeden edemem.

Otoriter sitelerin de aynı şekilde otoriter rakipleri oluyor. Cloudflare'ın da Incapsula, Sucuri gibi rakipleri var, veya Hürriyet'in rakibi Milliyet... Benim demek istediğim puanlandırmanın (Pagespeed Insight kısmen hariç) tamamen saçmalıktan ibaret olması. Zaten Google dikkat ettiği unsurları açık açık blog sayfasında belirtiyor. Sitenini full yüklenme süresi bile neredeyse önemsiz durumda diyebilirim.

HSTS aktif olarak kullanıyorum. HSTS ilk ziyaretlere pek bir katkısı olmaz. Bir ziyaretçinin aynı siteyi ikinci ve daha sonraki ziyaretlerinde yönlendirme sürelerini ufak da olsa hızlandırır fakat gözle görülür bir hızlandırma olmaz. Yinede bahsettiğiniz liste kavramını duymamıştım daha önce.

64ms için yaptığım hiçbir şey yoktu. Site sahibinin yazılımı temiz bir forum yazılımı, sunucusunda Nginx, Redis ve PHP7.3 kurulu. Bütün olayda zaten bu. Düzgün tema, düzgün hosting olduktan sonra zaten site hızlı demektir.

Dediğiniz derecede güçlü bir optimizasyon WordPress'in yapısına uygun değil. Önceki mesajımda belirttiğim gibi 270ms tüm sitem yükleniyordu (sunucu yanıt süresi 45ms idi.) ama bunu yapmak için WordPress'e ters pek çok müdahalede bulundum temayı sıfırdan editledim neredeyse. Bu seferde insanın aklına şöyle bir soru geliyor; temayı bozacağım madem WP yapısını da bozacağım ee o zaman niye WP kullanıyorum?

Zaten WordPress bunun için var. Site yönetimini kolaylaştırmak, ve mümkünse olabildiğince optimize edilebilmesi bütün olay. WordPress'de bir temanın JS ve CSS dosyaları örneğin 400 kb'dan oluşuyorsa bunun 300 kb'ı sizin siteniz için gereksiz olabilir. Ama gereksiz olan o 300 kb orada bulunmak zorundadır ki temayı alan herkes kendine göre kullanabilsin. Siz süper hızlı olacak diye müdahale edip temaları editlemeye başladığınızda bu sefer "WordPress yerine keşke başka bir yazılım kullansaydım madem niye ömrümü tüketiyorum" olayına dönüyor iş. Örneğin https://ghost.org/ yazılımı WordPress'den yüz kat daha hızlı. Hem de çok daha fazla ziyaretçi kapasitesi var.

Bu yüzden tema ve hosting seçimi bütün WordPress optimizasyonun en önemli parçası. İyi tema, iyi eklenti ve iyi bir hosting kullanıyorsanız zaten optimize edilmiştir siteniz. Geriye sadece cache eklentisini etkinleştirmek kalır. :) Bunun dışında örneğin temada jquery kütüphanesi varsa ve süper optimize bir site oluşturacaksanız eğer siz bir şey yapamazsınız. Temayı satır satır düzenleyerek bu kütüphaneden bağımsız hale mi getireceksiniz? Çok zor. Tek güncellemede her şey yok olur. Veya font-awesome kütüphanesinden gereksiz ikonları da silemezsiniz. Çünkü o ikonlar temayı kullanan tüm kullanıcılara göre çağırılıyor. Düzenlediğiniz gibi güncellemede bir ton işle boğuşacaksınız. Ee kendi sitenizde bunlarla uğraşabilirsiniz ama ya ücretli optimize ettiğiniz siteler ne olacak?

Sizin de dediğiniz gibi geç açılması problemdir. Geç açılmasın ama süper hızlı açılacak diye yazacağınız güzel içeriklerden, SEO ve reklam çalışmalarından, sosyal medya aktifliğinden olmamak gerekir. :)
Mfa

kişi bu mesajı beğendi.

Mfa Mfa WM Aracı Kullanıcı
  • Üyelik 18.06.2019
  • Yaş/Cinsiyet 29 / E
  • Meslek Mezun
  • Konum Ankara
  • Ad Soyad M** A**
  • Mesajlar 986
  • Beğeniler 304 / 308
  • Ticaret 1, (%100)
sworks haklısınız hocam. En asgari çözüm sadece ilk baytı hızlandırmaya çalışmak şuan benim için. Ondan sonra çok ayrıntıda boğulmak istemiyorum.

Bir kaç sitede denk geldim. Cloudflare kullanıyorlar. Harici bir cdn yok. Statik içerikleri cdn.siteadi.com dan sunuyorlar. Bunu nasıl yapicam hâlâ bulamadim. Kafamdaki şey statik verileri subdomainden çekip, ana girişteki dinamik html sayfasına müdahale ederek hızlandırmaya çalışmak. Mümkündür değildir bilmiyorum testler yapicam. Statik veriyi cdn subdomaininden çeken (cloudflare kullarak) sitelere baktım html yuklenmesi 100 MS civarında. Bende durum 400-700 MS arasında. Belki faydası olur testler yapmak istiyorum.

Cname ayarladım ama statik veriyi subdomainden getirmesini nasıl ayarlicam çözemedim. Sayfa kuralı filan mı olusturmam lazım.
 

 

Site Ayarları
  • Tema Seçeneği
  • Site Sesleri
  • Bildirimler
  • Özel Mesaj Al