Merhabalar,
Ben Afyonkarahisar'da mali müşavirlik yapmaktayım. Bu yazıyı mesleki bilgilerimin ışığında siz değerli dostlarımı bilgilendirmek adına paylaştım. Bir soru ve görüşünüz olursa yorum olarak yazabilirsiniz.Teşekkürler.

Şahıs Firmaları Hangi Vergileri Öder ?
Şahıs firmaları mükellefiyet açısından en küçük firmalardan birisidir. Bu tür firmalar tek kişi işletmeleri olarak geçerler ve uygulamada en eski,en basit ve en çok görülen mükellefiyet türüdür. Vergi dairesi açısından bir mükellefiyet türü sayıldığından beyanname vererek vergi ödemekle yükümlüdürler. Bu tür firmaların ödediği vergiler nelerdir ?

En önemli not olarak belirtmek isterim ki firmayı açtığınız andan itibaren hiçbir gelir beyan etmezseniz bile beyannamelerin damga vergilerini ödemekle yükümlüsünüz.

Damga Vergileri
Damga vergisi, Damga vergileri kanuna ekli I ve II sayılı listede yayımlanan değerli kağıtlar üstünden alınan bir vergidir. Her beyannamede çıkar ve beyanname ile birlikte ödenir. Herhangi bir vergi çıkmasa bile damga vergisi ödenmek zorundadır.

Stopaj Vergisi
Şahıs firmaları vergi kesintisi yapmakla sorumlu oldukları işlemler için muhtasar beyanname vermekle yükümlüdürler. Bu işverenler çalışanlarının maaşlarından %15 oranından başlayarak artan gelir vergisi kesintilerini, kira ödemeleri üzerinden yaptıkları %20 oranında gelir vergisi kesintisini, muhasebe ve avukatlık gibi serbest meslek hizmetleri için ödedikleri ücretlerden kestikleri %20 oranındaki gelir vergisini mükellefiyet durumlarına göre aylık veya üç aylık olmak kaydıyla muhtasar beyanname ile beyan edip ödemek zorundadırlar. Muhtasar Beyannamesi izleyen ayın 26.sı gününe kadar beyan edilip ödenmek zorundadır.

Katma Değer Vergileri
Şahıs firmaları da diğer tüm mükellefiyet türleri gibi her ay düzenli olarak KDV beyannamesi vermekle yükümlüdür. KDV yapılan ve alınan hizmetler üzerinden hesaplanarak fatura üzerinde gösterilir. Hizmetin veya Malın türüne göre kdv oranı %1, %8 veya %18 olabilir. Mal ve hizmet satışları ve alışları KDV’nin konusunu oluşturmaktadır.

İlgili ay içerisinde yapılan satışlardan tahsil edilen KDV tutarı ile alınan mal ve hizmetlere ilişkin ödenen KDV tutarları KDV beyannamesinde ayrıca gösterilerek beyan edilir. Bir ay içerisinde tahsil edilen KDV tutarı, ödenen KDV tutarından fazla ise KDV ödemesi çıkar. Tam tersi söz konusu olur ise devreden KDV çıkar ve sonraki ay KDV beyannamesine indirim konusu olmak üzere devir eder. KDV beyannamesi izleyen ayın 26. günü beyan edilip ödenmek zorundadır.

Geçici Vergi
Şahıs firmalarının kar ve zarar durumları Geçici Vergi beyannamesi ile üçer aylık dönemler halinde beyan edilir. Geçici vergi beyannamesi üzerinden kar beyan edilip vergi ödenmesi durumunda ödenen vergi Yıllık Gelir Beyannamesi üzerinden indirim konusu yapılır.

Geçici vergi oranı gelir vergisi mükellefleri için %15, kurumlar vergisi mükellefleri için %20’dir. Geçici Vergi Beyannamesi üç aylık dönemlerin kapanmasını izleyen ikinci ayın 17.günü akşamına kadar beyan edilip ödenmek zorundadır

Gelir Vergisi
Şahıs firmaları yıllık gelir vergisi mükellefleri olarak her yıl 25 mart tarihine kadar bir önceki mali yılın kar yada zararını yıllık gelir vergisi beyannamesi ile beyan ederek ödemek durumundadırlar. Yıllık Gelir vergisinde hesaplanan vergi artan oranlı tarifeye göre hesaplanır. Bu dilim %15’den başlayarak yeni çıkan tebliğ’e göre %40’a kadar çıkar. Yıllık Gelir Vergisi Beyannamesinin ilk taksiti Mart ayı sonuna kadar ikinci taksiti ise Temmuz ayı sonuna kadar ödenmelidir.



Kaynak : Şahıs Firmaları Hangi Vergileri Öder ?