Yurtdışında diplomanızın eş kabul edilebilmesi için Üniversitenizin adını tam hatırlayamadığım bir protokole üye olması gerekiyordu. Bu protokole sahip 5-6 adet üniversite vardı sanırım. Yalnız yurtdışındaki firmaların bu protokolü fiilen ciddiye aldığını pek sanmıyorum. Bu protokole sahip olmayan üniversiteden mezun olan tanıdıklarıma Yurtdışı(Hollanda,İngiltere) ülkelerden teklif geldiğini biliyorum.

Şahsi fikrim İngilizce seviyeniz ve algoritma bilginiz dikkate alınacaktır. Ciddi kurumlarda önce Türkçe-İngilizce mülakat ardından teknik mülakata alınırsınız. Burada hem İngilizce speaking hem de teknik yeterlilik ölçülür. Teknik yeterlilikten kasıt şu dili bilmek değildir. Java, C#, Javascript gibi dilleri tamamen bilmeniz yerine verilen probleme uygun çözüm üretebilmeniz beklenir. Teknik mülakat kurumdan kuruma göre değişebilir. Bazı firmalar teknik mülakatta yaygın olarak kullandığı teknoloji hakkında da sorular sorabilir.

Sonuç olarak Üniversitenin iş başvurusu yaparken etkisi olduğunu düşünmüyorum. En kötü ihtimalle Üniversite mezuniyet ortalamanıza bakılır. (..<3 sorun olabilir.) Yalnız üniversitenin, size sunacağı fırsatlar açısından önemi vardır. Sizin projelerinize verebileceği destek (sponsorluk, maddi destek, mentorluk, tecrübe) ve sorun yaşadığınızda bölümünüzde yetkin kişiler bulmak adına önemlidir. Çünkü üzerinde çalışacağınız şeyler her zaman Java, C# veya Javascript gibi temel düzeydeki projeler olmayacaktır. Sürenin kritik olduğu görüntü işlemesine sahip entegre sistem projesinde algoritma konusunda internette araştırma yeterli olmaz. Konusunda uzman birilerinden yardım alınması gerekir. Bu konuda üniversite seçimi çok önemlidir.