Yorumlar çok ilginç gerçekten. Herkes bedavadan para kazanabileceğini düşünüyor. Devlet en başından beri “gelirin varsa vergisini ödeyeceksin” diyor. Bu hiç bir zaman değişmedi. Hep böyleydi.

Bunun iki yolu var;
- Şirket ya da firmanız varsa gelirinizi giderinizi belgelersiniz devlete hesaplanan verginizi ödersiniz.
- Şirket ya da firma değilseniz para aldığınız işletme “gider pusulası” diye bir belge oluşturur. Siz vergi mükellefi olmadığınız için devlet bunu “stopaj” adı altında size para veren işletme üzerinden alır. Gider pusulasından kesilen stopaj size ödenen paradan kesilir. Çünkü bu ödemenin vergisinden siz sorumlusunuzdur.

Yani devlet her durumda vergisini alır ve bunun aksine bir istisnası yoktur. Google bir ABD şirketi olduğu için zaten kazancınızın vergisini sizin yerinize orada ödüyor. Para Türkiye’ye geldiğinde ise sizin bu paradan bir gelir vergisi ödemeniz gerekiyor.

Bunu gittigidiyor, n11 gibi platformlarda olduğu gibi düşünün. Aldığınız ürünün faturasını satıcının kesmesi gerekir. Platform sadece arada aldığı hizmet bedelinin faturasını kesebilir.

Google da “ben ödediğim paranın vergisine karışmam, onun vergisini parayı alan vermeli” derse iş size düşer. Gider vergi dairesine vergi numarası alırsınız. Şirket kurmak zorunda değilsiniz. Şahıs firması, adi komandit vs gibi farklı seçenekler var. Hatta belli bir ciroyu geçmediğiniz müddetçe muhasebeci tutmak zorunda olmadığınız bir sistem de var. Hiç kullanmadığım için onu bilmiyorum. Yapan arkadaşlarımdan öğrendiğim, yılın belli dönemlerinde vergi dairesine gidip gelirinizi beyan ediyorsunuz ve onun üzerinden verginizi ödüyorsunuz.

Google ikinci bir seçenek olarak size bir gider pusulası oluşturup gelirinizin stopajını keserek ödemenizi yapabilir. Böyle bir sistemde sizin herhangi bir işlem yapmanıza gerek kalmaz.

Google tarafında hangi sistem geçerli bilmiyorum. Ben 2015’ten beri Youtube kanalımdan elde ettiğim gelirlerin vergisini ödüyorum. O zamanlar ne bu düzenleme vardı ne benzeri birşey.

Yani muallakta olan bir durum yok aslında. Vergi alacak mı almayacak mı vs bir durum yok. Vergi alınıyor. Hesabınızda görünen rakamlar ve aldığınız ödemelerin farklılık göstermesi başta bu sebepten.

Türkiye’de kayıt dışı ekonomi neredeyse normal algılandığı için böyle şeylerle karşılaşınca biraz garip geliyor insanlara. Bunun sebebi biraz da eğitim eksikliği. Çocukluğumuzda vergi eğitimleri “ülkemi seviyorum, vergimi ödüyorum”dan öteye gidemedi. İnsanlara KDV dışında hiç bir vergi türü doğru dürüst anlatılmadı. Nasıl vergi mükellefi olunur öğretilmedi. Ancak ÖTV %200’lere vardığı zaman farklı bir verginin farkında oldu millet.

Anlayacağınız bu konunun sürekli bu şekilde tartışılmasına gerek yok. Tanıdığınız ve özellikle güvendiğiniz bir muhasebeciye konuyu danışın. Eğer yoksa bulunduğunuz yerin vergi dairesine gidin aklınızdaki bütün soruları memurlara sorun.

Sen kimsin diyebilirsiniz. Ben yaptığı bir hata yüzünden 200bin TL’den fazla vergi cezası ödemiş biriyim. Bu işleri iyi bildiğimi iddia etmiyorum ama zamanında canım çok yandı.