Cevap: E-Ticaret. E-Ticaret yapacağına karar vermiş biri ne satacak? Onbinlerce çeşit ürün var. Onlarca altyapı ve mecra. E-Ticaret yapmak için yüzlerce önemli kural var. Bu kuralların her biri bir iş kolu. Ürün fotoğrafçılığı, yer sağlayıcılığı, panel yönetimi, ürün yönetimi, stok ve fiyat yönetimi, sosyal medya yönetimi (E-Ticaret odaklı), kampanya yönetimi, analizi ve uygulaması, kargo, ar-ge, danışmanlık vb.
Tüm bunlar zaten bir sektör ve her biri için yatırım yapılabilir. Ürün fotoğrafçılığı yapan bir ajansınız olduğunda onlarca siteye sürekli olarak iş yapabilirsiniz. Hali hazırda bulunan işletmelere sosyal medya yönetim ve grafik tasarım desteği de verebilirsiniz. Tabii "web site yapılır 399,00 TL" olaylarına girmemek kaydı ile (!).
E-ticarette veri analizi olmazsa olmazlardan. Bu alanda hizmet veren bir ajans da kurabilirsiniz. Müşterilerinize tam anlamı ile E-Ticaret hakkında danışmanlık yapan bir ajans da olabilir bu. Artık insanlar içerik de olsa satışını yapıyor. Bu da bir elektronik ticarettir. Bunun tüm süreçleri ayrı bir iş koludur.
Bunlar gibi pek çok "gerçekçi" fikir doğabilir tartıştıkça. Fakat bazı fikirlerin zayıf kaldığını düşünüyorum. Aşırı fütürist yaklaşımlardan kaçınmak gerekebilir. Örneğin bir oyun yapımcılığına milyonlarca dolarınız yok ise girmemeniz gerektiğini işe girmeden bilmeniz gerekir. ( Eğer milyonlar kazanmak istemiyorsanız orası ayrı) Kaldı ki hali hazırda 3-4 dev GSM operatörü var iken GSM işine girme fikirleri de geliyor. Bir şehirde milyonlarca elektrik abonesi olan elektrik dağıtım şirketi varken o şehirde x firmasının bayiliğini alıp %10 daha uygun elektrik satma fikri de hep hüsran ile sonuçlanıyor. Gerçekçi olmak ile fütürist olmak arasında bir tercih yapılmalı. Tüm bu tercihler de belirli oranda tecrübeye dayandırılmalı.
Bugün ne satılıyorsa internetten satılabilen modeli var. Bu yapının herhangi bir kolunda işini en iyi yapanlardan olarak var olunabilir. Reklam ajansı ise iyi bir reklam ajansı. Danışmanlık şirketi ise iyi bir danışmanlık şirketi. Veri analisti, sosyal medya uzmanı, dijital pazarlama uzmanı ve diğer uzmanlar içeren gerçek bir oluşum sahibi iseniz geleceğe en mantıklı yatırımı yapmış olursunuz. Eskiden diploması olan işe giriyordu. Şimdi para kazandıran işte kalıyor. Eğer iş kuracak iseniz elemanlarınızı da buna göre alacaksınız. Doğru sektör ile doğru personel en doğru yatırımdır.
İyi forumlar.