ocalburakdurmus daha geniş gözlerle baktığımızda görüşünüz fazlasıyla doğru. Bu on yıl en gelişen alan hem ülkemizde, hem de dünyada e-ticaret oldu diyebiliriz. Özellikle sosyolojik olarak geldiği nokta da gözler önünde. 2010'dan önce internet üzerinden yapılan alışverişlerle, bugünün farkının yanı sıra Aliexpress ve Amazon'un amansız yükselişi de söz konusu. Muhtemelen burada bahsettiğimiz çoğu alan kendisine bir şeyler katsa da, en çok ilerleyen yine e-ticaret başlıklı siteler olacaktır. Güzel yorumunuz ve görüşleriniz için de teşekkür ederim. Bazen en basit düşünce, en doğrusu oluyor.

ilkanbalkan Yaptığınız önerilere katılıyorum. Bahsettiğiniz alanların ekonomik hacmini geliştireceği ve yepyeni girişimleri çok başka yerlere taşıyacağı konusunda hemfikiriz.

Fakat maalesef görüşüme aşırı yüzeysel gözlerle bakmışsınız. VR teknolojileri ilk çıktığı andan itibaren yetişkin filmlerine uygunluğu söz konusuydu. Benim bahsim biraz daha derin, örneğin bir Denis Villeneuve ya da Christopher Nolan filminin VR bir alanda, izleyicinin istediğinde durdurup sahnede gezebilmesiyle alakalı. VR bu noktalarda atılımlar yapılabilmesine olanak sağlıyor ve 10 yıllık teknoloji oyun konusunda ilk ciddi boyuttaki meyvesini de henüz bu sene verdi.

Aslında 3D'ye de girecektim fakat beni anlayabilmenizi sağlamanın daha güzel bir yolunu buldum. Bazı teknolojilerin emekleme dönemlerini görmüş olmamız onların tükendiği anlamını taşımıyor. Örneğin Cem Yılmaz aşağıdaki 1999 yılındaki gösterisinde dönemin furyası 'akıllı' fırınlardan bahsediyor. Fakat akıllı fırınların 2000'li yıllarda ilkel de olsa var olmuş olması, 2010'daki akıllı cihaz patlamasının önünde bir barikat değildi. Var olmalarından ya da ilkel olmalarından değil, nereye varabileceklerinden bahsettim.

[M]https://www.youtube.com/watch?v=yPPM1sRa1W8[/M]