lostyazilim
tr.link

Sizce en iyi resim optimize eklentisi nedir ? Herkesin fikirlerini cidden merak ediyorum

23 Mesajlar 3.313 Okunma
acebozum
tr.link

sworks sworks WordPress Kullanıcı
  • Üyelik 28.02.2018
  • Yaş/Cinsiyet 29 / E
  • Meslek Freelancer
  • Konum Diğer
  • Ad Soyad A** K**
  • Mesajlar 3292
  • Beğeniler 1797 / 1799
  • Ticaret 20, (%100)
Manuel optimize etmek tercih ettiğim bir yöntem değildir. Wordpress iş yükünü azaltmak için kullanılırken, kendinize iş yükü çıkarmış olursunuz. Çok eklenti kullanmaktan zarar gelmez, önemli olan eklenti seçimlerini doğru yapmaktır. Kaliteli kodlanmış, düzenli güncelleme alan eklentiler tercih edin.

Manuel sıkıştırma yaparken resmin orjinalini siteye yüklemeniz gerekiyor sonrasında resimleri bilgisayarınıza indirip araç yardımıyla sıkıştırdıktan sonra tekrar FTP ile sunucuya yüklemeniz gerekiyor. Ayrıca CDN kullanıyorsanız onun da önbelleğini temizleyeksiniz ki ziyaretçiler sıkıştırılmış görsel ile karşılaşsın. Tüm bunları sadece bir tane eklenti az olsun ve sunucum 5-10 milisaniye gibi komik bir süreyle daha hızlı açılsın diye yapıyorsanız bana mantıksız geliyor.

Resim sıkıştırma eklentileri çoğunlukla arka planda çalışır. Frontend kısmında istek çağırmazlar bu da site hızını özellikle cache varken asla ve asla etkilemez. Hatta ve hatta çoğu resim sıkıştırma eklentisi API kullandığı için işlem yaparken sizin sunucunuzu bile kullanmazlar. Daha da hafif olmalarını istiyorsanız otomatik sıkıştırma özelliğini kapatırsınız, resm yükledikten sonra galerinize gider tek butona tıklayarak halledebilirsiniz. Imagify kullanın derim ben. Yalnız resimlerde asla türkçe karakter kullanmamaya dikkat edin.

Ülkemizde çoğunlukla litespeed altyapısı sağlıyor firmalar. Ls cache eklentisinin resim sıkıştırma özelliği oldukça iyi ve sınırsız hak veriyor. Kısacası resim sıkıştırmanın binbir farklı yolu var, sunucunuz size aitse bu seçenekler daha da çoğalır. Fakat bunlardan en son tercih etmeniz gereken manuel sıkıştırma olmalı.
webloggi SeoBayi

kişi bu mesajı beğendi.

elektronikssl
reklam

turk5 turk5 turk5.com Kullanıcı
  • Üyelik 02.06.2016
  • Yaş/Cinsiyet 52 / E
  • Meslek Internet ve Medya
  • Konum Almanya
  • Ad Soyad A** A**
  • Mesajlar 766
  • Beğeniler 93 / 185
  • Ticaret 2, (%100)
PNG dosyalar icin Photoshop (web icin kaydet) sonra tinypng.

JPEG icin Photoshop sonrasinda JPEGmini (kalite kaybini min. indirmek icin) kullaniyoruz.
SeoBayi

kişi bu mesajı beğendi.

Türk İş Dünyasının Buluştuğu Platform : turk5.com

karabuklumuco karabuklumuco WM Aracı Kullanıcı
  • Üyelik 03.09.2016
  • Yaş/Cinsiyet 28 / E
  • Meslek öğrenci
  • Konum İstanbul Anadolu
  • Ad Soyad M** T**
  • Mesajlar 51
  • Beğeniler 0 / 6
  • Ticaret 0, (%0)

enerjiveguc adlı üyeden alıntı

Sitenizi sadece Google bazlı çalışan tarayıcılara sahip ziyaretçiler kullanıyorsa (yani hedef kitleniz sadece bunlar ise) doğru yoldasınız.

Eğer siteniz herkese (OS, IOS, ANDOID vs) hitap ediyorsa IOS kısmı için yanlış yoldasınız.

IOS tabanlı Safari tarayıcı WEBP desteklemez!!!

https://discussions.apple.com/thread/250073758#:~:text=Unfortunately%2C%20WebP%20is%20not%20supported%20in%20Apple%27s%20Safari%20web%20browser.,-Jan%209%2C%202019&text=response%20to%20rigin-,I%20really%20hope%20the%20Safari%20team%20decides%20to%20change%20this,even%20Firefox%20supports%20it%20now.

bilgilendirme için teşekkür ederim. Peki webp formatındaki resimler için değişik boyutlarda thumbnail oluşturma eklentisi biliyor musunuz?

enerjiveguc enerjiveguc Wordpress Destek Kullanıcı
  • Üyelik 28.05.2018
  • Yaş/Cinsiyet 52 / E
  • Meslek Street Engineer
  • Konum İstanbul Anadolu
  • Ad Soyad B** A**
  • Mesajlar 5151
  • Beğeniler 2185 / 2187
  • Ticaret 0, (%0)

karabuklumuco adlı üyeden alıntı

bilgilendirme için teşekkür ederim. Peki webp formatındaki resimler için değişik boyutlarda thumbnail oluşturma eklentisi biliyor musunuz?

https://tr.wordpress.org/plugins/webp-express/
eklentisi var. Kullanmadım, hakkında pek bilgim olmadığını belirtmek isterim.

wmaraci
wmaraci

webloggi webloggi WM Aracı Kullanıcı
  • Üyelik 16.11.2018
  • Yaş/Cinsiyet 26 / E
  • Meslek Web & Medya
  • Konum Ankara
  • Ad Soyad T** H**
  • Mesajlar 2165
  • Beğeniler 925 / 926
  • Ticaret 12, (%100)

sworks adlı üyeden alıntı

Manuel optimize etmek tercih ettiğim bir yöntem değildir. Wordpress iş yükünü azaltmak için kullanılırken, kendinize iş yükü çıkarmış olursunuz. Çok eklenti kullanmaktan zarar gelmez, önemli olan eklenti seçimlerini doğru yapmaktır. Kaliteli kodlanmış, düzenli güncelleme alan eklentiler tercih edin.

Manuel sıkıştırma yaparken resmin orjinalini siteye yüklemeniz gerekiyor sonrasında resimleri bilgisayarınıza indirip araç yardımıyla sıkıştırdıktan sonra tekrar FTP ile sunucuya yüklemeniz gerekiyor. Ayrıca CDN kullanıyorsanız onun da önbelleğini temizleyeksiniz ki ziyaretçiler sıkıştırılmış görsel ile karşılaşsın. Tüm bunları sadece bir tane eklenti az olsun ve sunucum 5-10 milisaniye gibi komik bir süreyle daha hızlı açılsın diye yapıyorsanız bana mantıksız geliyor.

Resim sıkıştırma eklentileri çoğunlukla arka planda çalışır. Frontend kısmında istek çağırmazlar bu da site hızını özellikle cache varken asla ve asla etkilemez. Hatta ve hatta çoğu resim sıkıştırma eklentisi API kullandığı için işlem yaparken sizin sunucunuzu bile kullanmazlar. Daha da hafif olmalarını istiyorsanız otomatik sıkıştırma özelliğini kapatırsınız, resm yükledikten sonra galerinize gider tek butona tıklayarak halledebilirsiniz. Imagify kullanın derim ben. Yalnız resimlerde asla türkçe karakter kullanmamaya dikkat edin.

Ülkemizde çoğunlukla litespeed altyapısı sağlıyor firmalar. Ls cache eklentisinin resim sıkıştırma özelliği oldukça iyi ve sınırsız hak veriyor. Kısacası resim sıkıştırmanın binbir farklı yolu var, sunucunuz size aitse bu seçenekler daha da çoğalır. Fakat bunlardan en son tercih etmeniz gereken manuel sıkıştırma olmalı.

Evet hocam aslında bende çok eklenti daha yavaş mantığına sıcak bakmıyorum. Aslında Jetpack'i bile sadece CDN olarak kullanıyorum ve bunu kimse tavsiye etmiyor.

Jetpack'ten örnek verecek olursam gerçekten gereksiz bir çok komut dosyasıyla birlikte geliyor. Ancak bildiğiniz gibi sadece açılan özelliklerin komut dosyalarının eklendiği iddia ediliyor. Tabi durum böyle değil. Gereksiz komut dosyalarını site genelinde etkisizleştirip sadece CDN olarak kullanıyorum ve bence gayet güzel gidiyor.

Tıpkı bunun gibi eklentilerin komut dosyalarının hangi sayfalarda çalışıp nerede çalışmayacağını ayarladıktan sonra çok fazla eklentinin ciddi bir zararı olacağını (elbette eklentiden eklentiye fark var) düşünmüyorum.

Ancak resim konusunda pek hem fikir değiliz. Fikriniz çok doğru Wordpress'in yapısına aykırı bir görüş bizimkisi bu kesin. Farklı fikirler görmek güzel oluyor. Imagify hiç kullanmadım ve ilk fırsatta denemeyi kenara yazdım.

karabuklumuco adlı üyeden alıntı

Değişik boyutlarda thumbnail derken tam anlayamadım aslında. Sitenizde kullandığınız görüntü boyutları (FTP'de olan her resim) webp ye dönüşecektir zaten.

https://tr.wordpress.org/plugins/webp-express/
eklentisi var. Kullanmadım, hakkında pek bilgim olmadığını belirtmek isterim.

Aslında tamda bugün bu konuda bir mesaj cevap yazmıştık. Birazdan mesajımı editleyip buraya ekleyeceğim.

-- Edit: Ekleme

Webp Express Hakkında

Webp Express adlı eklentiyle kolayca tüm resimleri webp yapabilir, webp destekleyen tarayıcılarda webp görüntülerken, desteklemeyenler de png/jpg görüntülenmesini sağlayabilirsiniz. Ilgili eklenti htaccess ayarlarını otomatik yaptığı için extra bir yönlendirme koduna ihtiyacınız yok. Sitenizde php gd kütüphanesinin aktif olması yeterli (genelde varsayılan olarak aktif gelir).

Eklenti tamamen ücretsizdir ve cdn uyumludur; https://wordpress.org/plugins/webp-express/

Eklentinin tavsiye ettiğim ayarları şu şekilde:

Olası hatalara karşı önce veritabanı ve public_html yedeğinizi almasını öneririm. Webp dönüşümleri (nadiren) sorun yaratabiliyor.

Aşağıda ki ayarlarları kendi projelerim ve bazı müşterilerimde aktif olarak kullanıyorum. Görselde görünenler dışında kalan kısmı olduğu gibi bırakmanız yeterlidir. Ayarları yaptıktan sonra save setting demeyi unutmayın. Aksi halde direk dönüşüm yaparsınız hatalara neden olur. Save settings dedikten sonra Bulk convert butonuna basarak işlemi başlatabilirsiniz. Eski resimlerinizin hepsi webp'ye dönüşmeye başlayacaktır. Yeni resimler otomatik olarak webp dönüştürüleceği için tekrar eklentiye girip bir işlem yapmanız gerekmeyecek.

Bulk Convert'e basmadan önce Gd extension'ın yanında onay işareti olduğuna emin olun:

Eğer yoksa php sürümünüzden gd kütüphanesini aktif edin.

Umarım yararlı olur.
aykutvrl yilmaz70 sworks

kişi bu mesajı beğendi.

SuperMario SuperMario WM Aracı Kullanıcı
  • Üyelik 25.05.2014
  • Yaş/Cinsiyet 30 / E
  • Meslek Full Stack Developer
  • Konum Aksaray
  • Ad Soyad E** D**
  • Mesajlar 151
  • Beğeniler 70 / 32
  • Ticaret 9, (%100)

Sitenizi sadece Google bazlı çalışan tarayıcılara sahip ziyaretçiler kullanıyorsa (yani hedef kitleniz sadece bunlar ise) doğru yoldasınız.

Eğer siteniz herkese (OS, IOS, ANDOID vs) hitap ediyorsa IOS kısmı için yanlış yoldasınız.

IOS tabanlı Safari tarayıcı WEBP desteklemez!!!

https://discussions.apple.com/thread/250073758#:~:text=Unfortunately%2C%20WebP%20is%20not%20supported%20in%20Apple%27s%20Safari%20web%20browser.,-Jan%209%2C%202019&text=response%20to%20rigin-,I%20really%20hope%20the%20Safari%20team%20decides%20to%20change%20this,even%20Firefox%20supports%20it%20now.

Yanlış bilgi vermeyelim lütfen.
Safari 14 ile artık webp destekleniyor :)

enerjiveguc enerjiveguc Wordpress Destek Kullanıcı
  • Üyelik 28.05.2018
  • Yaş/Cinsiyet 52 / E
  • Meslek Street Engineer
  • Konum İstanbul Anadolu
  • Ad Soyad B** A**
  • Mesajlar 5151
  • Beğeniler 2185 / 2187
  • Ticaret 0, (%0)

SuperMario adlı üyeden alıntı

Yanlış bilgi vermeyelim lütfen.
Safari 14 ile artık webp destekleniyor :)

Yorumumda gördüğünüz üzere apple.com dan alıntı bir link var... Konuyu bir tarafımdan uydurmadığımı ifade etmişim belli ki...

Opera nın Google görsel formatı olan webp yi destekleyen linki yorumunuza ekleyip ikna etmeye çalışın "yanlış bilgi vermeyin" demek yerine herkes bilgilensin... ;)

SuperMario SuperMario WM Aracı Kullanıcı
  • Üyelik 25.05.2014
  • Yaş/Cinsiyet 30 / E
  • Meslek Full Stack Developer
  • Konum Aksaray
  • Ad Soyad E** D**
  • Mesajlar 151
  • Beğeniler 70 / 32
  • Ticaret 9, (%100)
enerjiveguc Haklısınız linki eklemem gerekiyordu.
https://caniuse.com/webp

SeoBayi SeoBayi Yasal Eğitimli Gerçek SEO Kullanıcı
  • Üyelik 20.05.2019
  • Yaş/Cinsiyet 28 / E
  • Meslek Yasal Eğitimli Gerçek Seo Uzm
  • Konum Malatya
  • Ad Soyad B** K**
  • Mesajlar 325
  • Beğeniler 90 / 90
  • Ticaret 129, (%99)

sworks adlı üyeden alıntı

Moderatörümüz den harika bir cevap ile konumuz iyice güzelleşti.
sworks

kişi bu mesajı beğendi.

Fearlessleon Fearlessleon Yak ! Kullanıcı
  • Üyelik 02.02.2014
  • Yaş/Cinsiyet 34 / E
  • Meslek Öğrenci
  • Konum Ankara
  • Ad Soyad K** Y**
  • Mesajlar 206
  • Beğeniler 18 / 50
  • Ticaret 6, (%100)
SuperMario kısmi destek*

wmaraci
wmaraci
Konuyu toplam 2 kişi okuyor. (0 kullanıcı ve 2 misafir)
Site Ayarları
  • Tema Seçeneği
  • Site Sesleri
  • Bildirimler
  • Özel Mesaj Al