sworks adlı üyeden alıntı
Manuel optimize etmek tercih ettiğim bir yöntem değildir. Wordpress iş yükünü azaltmak için kullanılırken, kendinize iş yükü çıkarmış olursunuz. Çok eklenti kullanmaktan zarar gelmez, önemli olan eklenti seçimlerini doğru yapmaktır. Kaliteli kodlanmış, düzenli güncelleme alan eklentiler tercih edin.
Manuel sıkıştırma yaparken resmin orjinalini siteye yüklemeniz gerekiyor sonrasında resimleri bilgisayarınıza indirip araç yardımıyla sıkıştırdıktan sonra tekrar FTP ile sunucuya yüklemeniz gerekiyor. Ayrıca CDN kullanıyorsanız onun da önbelleğini temizleyeksiniz ki ziyaretçiler sıkıştırılmış görsel ile karşılaşsın. Tüm bunları sadece bir tane eklenti az olsun ve sunucum 5-10 milisaniye gibi komik bir süreyle daha hızlı açılsın diye yapıyorsanız bana mantıksız geliyor.
Resim sıkıştırma eklentileri çoğunlukla arka planda çalışır. Frontend kısmında istek çağırmazlar bu da site hızını özellikle cache varken asla ve asla etkilemez. Hatta ve hatta çoğu resim sıkıştırma eklentisi API kullandığı için işlem yaparken sizin sunucunuzu bile kullanmazlar. Daha da hafif olmalarını istiyorsanız otomatik sıkıştırma özelliğini kapatırsınız, resm yükledikten sonra galerinize gider tek butona tıklayarak halledebilirsiniz. Imagify kullanın derim ben. Yalnız resimlerde asla türkçe karakter kullanmamaya dikkat edin.
Ülkemizde çoğunlukla litespeed altyapısı sağlıyor firmalar. Ls cache eklentisinin resim sıkıştırma özelliği oldukça iyi ve sınırsız hak veriyor. Kısacası resim sıkıştırmanın binbir farklı yolu var, sunucunuz size aitse bu seçenekler daha da çoğalır. Fakat bunlardan en son tercih etmeniz gereken manuel sıkıştırma olmalı.
Evet hocam aslında bende çok eklenti daha yavaş mantığına sıcak bakmıyorum. Aslında Jetpack'i bile sadece CDN olarak kullanıyorum ve bunu kimse tavsiye etmiyor.
Jetpack'ten örnek verecek olursam gerçekten gereksiz bir çok komut dosyasıyla birlikte geliyor. Ancak bildiğiniz gibi sadece açılan özelliklerin komut dosyalarının eklendiği iddia ediliyor. Tabi durum böyle değil. Gereksiz komut dosyalarını site genelinde etkisizleştirip sadece CDN olarak kullanıyorum ve bence gayet güzel gidiyor.
Tıpkı bunun gibi eklentilerin komut dosyalarının hangi sayfalarda çalışıp nerede çalışmayacağını ayarladıktan sonra çok fazla eklentinin ciddi bir zararı olacağını (elbette eklentiden eklentiye fark var) düşünmüyorum.
Ancak resim konusunda pek hem fikir değiliz. Fikriniz çok doğru Wordpress'in yapısına aykırı bir görüş bizimkisi bu kesin. Farklı fikirler görmek güzel oluyor. Imagify hiç kullanmadım ve ilk fırsatta denemeyi kenara yazdım.
karabuklumuco adlı üyeden alıntı
bilgilendirme için teşekkür ederim. Peki webp formatındaki resimler için değişik boyutlarda thumbnail oluşturma eklentisi biliyor musunuz?
Değişik boyutlarda thumbnail derken tam anlayamadım aslında. Sitenizde kullandığınız görüntü boyutları (FTP'de olan her resim) webp ye dönüşecektir zaten.
Aslında tamda bugün bu konuda bir mesaj cevap yazmıştık. Birazdan mesajımı editleyip buraya ekleyeceğim.
-- Edit: Ekleme
Webp Express HakkındaWebp Express adlı eklentiyle kolayca tüm resimleri webp yapabilir, webp destekleyen tarayıcılarda webp görüntülerken, desteklemeyenler de png/jpg görüntülenmesini sağlayabilirsiniz. Ilgili eklenti htaccess ayarlarını otomatik yaptığı için extra bir yönlendirme koduna ihtiyacınız yok. Sitenizde php gd kütüphanesinin aktif olması yeterli (genelde varsayılan olarak aktif gelir).
Eklenti tamamen ücretsizdir ve cdn uyumludur;
https://wordpress.org/plugins/webp-express/Eklentinin tavsiye ettiğim ayarları şu şekilde:
Olası hatalara karşı önce veritabanı ve public_html yedeğinizi almasını öneririm. Webp dönüşümleri (nadiren) sorun yaratabiliyor.
Aşağıda ki ayarlarları kendi projelerim ve bazı müşterilerimde aktif olarak kullanıyorum. Görselde görünenler dışında kalan kısmı olduğu gibi bırakmanız yeterlidir. Ayarları yaptıktan sonra save setting demeyi unutmayın. Aksi halde direk dönüşüm yaparsınız hatalara neden olur. Save settings dedikten sonra Bulk convert butonuna basarak işlemi başlatabilirsiniz. Eski resimlerinizin hepsi webp'ye dönüşmeye başlayacaktır. Yeni resimler otomatik olarak webp dönüştürüleceği için tekrar eklentiye girip bir işlem yapmanız gerekmeyecek.
Bulk Convert'e basmadan önce Gd extension'ın yanında onay işareti olduğuna emin olun:
Eğer yoksa php sürümünüzden gd kütüphanesini aktif edin.
Umarım yararlı olur.