Arkadaşlar merhaba,

Forumda çok fazla online olamıyorum ama her gördüğümde yanlış anladığım bir konu var. artık yerleşmiş olduğu için düzeltmesi neredeyse imkansız ancak paylaşmak istedim.

Hemen hemen herkes alexa'da başarılı olduğunu vurgulamak için sıralamamız düştü diyor.

Bir arkadaşımla yıllar önce bir projeye başlamıştık. İlk webmaster'lık deneyimimdi. Sadece yazılara odaklanıyor, SEO işini de öğreniyordum. Telefon açıyor, sevinçli bir şekilde Alexa'da tam 1000 sıra düştük, 5000 sıra düştük falan diyor. Yahu deli misin? Nasıl düşeriz deli gibi yazı yazıyoruz. Her şeyi uyguluyoruz. Yükselmemiz için ne yapmamız lazım? Diye soruyorum.

Yok ya niye yükselelim, ne güzel düşüyoruz işte.

Allah Allah bu terslikte bir iş var!

Yani, mantıken düşmek olumsuz çağrışımı olan bir kelime. Gözden düşmek, yere düşmek, kötü yola düşmek vs.

Yükselmek ise olumludur. Mehmet Emin Yurdakul'un sevdiğim bir beytidir:

Yüksel ki yerin bu yer değildir
Dünyaya gelmek hüner değildir

Düşmek ve yükselmek terimlerinin beynimizde bıraktığı intibayı bir kenara bırakıp bir de Alexa realitesine bakalım. Alexa siteleri sıraya koyan bir araç. En iyi siteden başlar ve her siteye bir sıra numarası verir. Dolayısıyla bir listeleme metodu izler. Listelerde de 1 numara en altta değil, en üstte olur. Yani ters orantılıdır. Sıra numaramız düştükçe sıralamamız yükselir.

Eğer hedefimizde bir site varsa, misal Google'ı geçmek istiyorum. Google'ın sıra numarası 1. Ben de diyelim 4000. Sıradayım dünyada. Sıralamam 3000'e çıkarsa, Google ile aramdaki site sayısı 2999'a düşmüş oluyor. Bu durumda düşmek kabul. Ama doğrudan sıralamamızı söyleyerek düştü demek bana garip geliyor.

Siz ne düşünüyorsunuz bu konuda? Siz sıralamanız olumlu yönde değişince hangisini kullanıyorsunuz ve neden?

Böyle bir sohbet konusu başlatmak istiyorum. =)