Merhaba. Bir görüntüyü web sitenize koyduğunuzda, bu görüntünün izinsiz kullanılması durumunda telif hakkı yasaları devreye girer. Ancak dikkat edilmesi gereken husus; Fikir ve Sanat Eserleri Kanununun (FSEK) 4. maddesinin 5. fıkrasında belirtildiği üzere, söz konusu fotoğrafın "eser" sayılabilmesi için hem "estetik" bir değere sahip olması hem de "sahibinin hususiyeti" olarak bahsedilen tanımdan anlaşılabileceği gibi görüntünün size ait olduğunun açık bir şekilde ifade edilmesidir.
Ayrıca yine FSEK'in 2. maddesinin 3. fıkrasında belirtildiği üzere; "Her nevi teknik ve ilmi mahiyette fotoğraf eserlerinin tamamı da "eser" tanımı altında yer alır. Bununla birlikte fotoğraf olmayan ve eser niteliğini kazandırdığınız görsellerinizin yine FSEK'in 34 ve 35. maddeleri uyarınca eğitim ve öğretim amacıyla kullanılması serbestir. Portre fotoğraflar ise farklı bir dalda ele alınır. Bu tür fotoğraflarda portrede gösterilen kişi öldükten 10 yıl sonra fotoğraf telifsiz hale gelirken, diğer "eser" mahiyeti taşıyan görüntülerde ise eser sahibi öldükten 70 yıl sonra "eser" telifsiz hale gelir.
Sorunuza gelecek olursak; her ne kadar web sitenizin "Kullanım Şartları" gibi bir alanına görüntüler ile ilgili bir şart ekleyerek telif hakkınızı kazanabilecek olsanız da, daha doğru olan kullanımın "her görüntünün altına" sahibini not düşerek daha yasal olacağını değerlendiriyorum. Böylelikle telif hakkı ihlali bildiriminde/müracaatında, yalnızca URL ile birlikte görüntünün resminin alınması yeterli olacaktır. Ayrıca belki "estetik" açıdan "eser" sayılmayacak görsellerinizi de internet ortamında herkesin kullanımına açık şekilde paylaşma imkânına da sahip olabilirsiniz.